Συνέντευξη στην Ελένη Κίτσου για το womland.com
Γνώρισα την Άρια Σωκράτους πριν από έναν χρόνο σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής κι έμεινα άναυδη από το πόσο πρόσχαρος και προσιτός άνθρωπος είναι. Μπορεί η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κάποιος αντικρίζοντάς την να είναι αυτή της αποστασιοποιημένης παρουσίας, αλλά αυτό είναι μόνο η επιφάνεια. Συζητώντας μαζί της και γνωρίζοντάς την καλύτερα, τη θέση της παίρνει μια γλυκύτατη ύπαρξη που ξέρει τι θέλει από τη ζωή, είναι γεμάτη πείσμα, δυναμισμό και τσαγανό, αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, η Άρια μένει μόνιμα στις ΗΠΑ. Ξέρω καλά ότι εκεί, στην άλλη άκρη του πλανήτη, έχοντας αρχίσει μια νέα ζωή θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.
Εγώ δε μένει παρά να της ευχηθώ καλή αρχή στη νέα της ζωή, καλή επιτυχία σε ό,τι νέο κάνει και είμαι σίγουρη ότι τα καλύτερα θα έρθουν.
1) Ποια είναι η Άρια Σωκράτους;
Με ξενίζει να μιλάω για τον εαυτό μου λες και αναφέρομαι σε κάποιον άλλον και όχι σε μένα την ίδια. Όσες φορές έτυχε να διαβάσω συνεντεύξεις ανθρώπων που αναφέρονται στον εαυτό τους απευθυνόμενοι στο τρίτο πρόσωπο, μ’ έπιαναν ακατάσχετα γέλια για όλη τη ματαιοδοξία που περικλείει αυτή η κίνηση. Γι’ αυτό κι εγώ θα σου απαντήσω στο πρώτο πρόσωπο. Ως άνθρωπος είμαι πολύ ειλικρινής, αυθόρμητη, παρορμητική και πολλές φορές οξύθυμη. Μου αρέσουν οι καθαροί και φωτεινοί άνθρωποι, ενώ σιχαίνομαι τη διπροσωπία, την αγένεια, την αδιακρισία και τα σκοτεινά υποχθόνια παιχνίδια.
Λατρεύω να βυθίζομαι στον μαγικό κόσμο των λογοτεχνικών βιβλίων και να ξεχνάω τον κόσμο μου γράφοντας, αδιαφορώντας αν είναι μέρα ή νύχτα. Θέλω να βρίσκομαι συνεχώς σε κίνηση και να μαθαίνω ή να δημιουργώ, η αδράνεια με σκοτώνει. Είναι το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί.
2) Πότε και πώς αποφάσισες να γίνεις συγγραφέας; Τι σε ώθησε σε αυτό;
Καταρχάς δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα. Αυτή είναι μια πολύ σπουδαία ιδιότητα κι εγώ έχω κάνει τόσα λίγα πράγματα για να μπορώ να την πλησιάσω, έστω και λίγο. Θα έλεγα πως λατρεύω να γράφω. Το γράψιμο είναι η απελευθέρωσή μου, η ψυχοθεραπεία μου. Οτιδήποτε κι αν με απασχολεί, όταν το αποτυπώνω στο χαρτί, ανακουφίζομαι και βρίσκω τη λύση σε αυτό με έναν τρόπο μαγικό.
3) Αγαπημένος συγγραφέας και αγαπημένο βιβλίο. Είναι κάποιο που θα ήθελες να είχες γράψεις εσύ;
Είναι τόσα πολλά που στην κυριολεξία χάνομαι! Αν θα μπορούσα ν’ αναφέρω ένα το οποίο με στιγμάτισε ως αναγνώστρια, θα έλεγα το Όσα παίρνει ο άνεμος της Μάργκαρετ Μίτσελ. Πρώτη φορά το διάβασα σε ηλικία έντεκα ετών και ήταν το έναυσμα για να γίνω μανιώδης αναγνώστρια. Μέχρι σήμερα το έχω διαβάσει συνολικά δώδεκα φορές και κάθε φορά ανακαλύπτω και μια καινούρια πτυχή του που δεν είχα προσέξει σε προηγούμενη ανάγνωση.
Πρόσφατα διάβασα τους Αδελφούς Καραμάζοφ του μεγάλου Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, που για μένα είναι ο κορυφαίος συγγραφέας όλων των εποχών, κι έμεινα εκστατική από την αριστοτεχνική γραφή του.
Θεωρώ ότι ο Ντοστογιέφσκι είναι ο μεγαλύτερος ψυχαναλυτής στο πέρασμα των αιώνων. Το κύριο ενδιαφέρον του έργου του δε βρίσκεται στην περιγραφή του περιβάλλοντος ή στην ιδιομορφία των γεγονότων αλλά στα αισθήματα και στις σκέψεις του ατόμου. Είναι εξαιρετικός δεξιοτέχνης στη δομή του μύθου και προικισμένος με μια ανώτερη δύναμη πειστικότητας. Το απίθανο και τέλεια πειστικό ξετύλιγμα των γεγονότων χρησιμεύει μόνο σαν όχημα μιας τρομαχτικής περιπλάνησης μέσα στα νοσηρά άδυτα του νου και της καρδιάς.
4) Για τη συγγραφή ενός βιβλίου ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διαδικασία; Πρώτα π.χ. έρχεται η ιδέα, μετά οι ήρωες κτλ.;
Πρωτίστως έρχεται η ιδέα και μετά η συνομιλία με τους ήρωες, οι οποίοι οδηγούν το χέρι μου πάνω στο πληκτρολόγιο και γράφουν την ιστορία μέχρι το τέλος. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθώ εγώ. Θεωρώ πως οι νόρμες και οι κανόνες ειδικά στο μυθιστόρημα πρέπει να μπαίνουν στην άκρη και να ακολουθούνται αυστηρά και μόνο στο αφηγηματικό πλαίσιο.
5) Κάνεις κάποια έρευνα, συλλέγεις υλικό προκειμένου να γράψεις κάτι; Αν ναι, σε ποιο στάδιο την πραγματοποιείς;
Η έρευνα γίνεται πάντα προτού ξεκινήσω να γράφω. Θεωρώ πως η λογοτεχνία ξεκινά εκεί που τελειώνει η έρευνα. Δεν μπορείς να κάνεις και τα δυο παράλληλα, επειδή καραδοκεί η σύγχυση και κατευθύνεται κάπως η έμπνευση, η οποία πρέπει να είναι ελεύθερη και αβίαστη. Μιλάω βέβαια πάντοτε με γνώμονα τον εαυτό μου. Κάποιος άλλος μπορεί να λειτουργεί εντελώς διαφορετικά.
6) Το πρώτο βιβλίο σου έχει τίτλο Της Μοίρας Παιχνίδια. Πες μας δυο λόγια γι’ αυτό.
Η υπόθεση έχει ως φόντο τον χώρο της σόου-μπιζ και συγκεκριμένα τον χώρο της μόδας, με όλους τους μηχανισμούς που κινούν τα νήματα της διαφθοράς του συστήματος αλλά και των ψυχών των ανθρώπων, με απώτερο σκοπό την αποκάλυψη κάποιων καλά κρυμμένων μυστικών που έχουν να κάνουν με τις ζωές των τριών πρωταγωνιστών. Της Ευγενίας, της Μαρλέν και του Μάικ, οι οποίοι, ενώ φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, μέσα από πολυποίκιλα παιχνίδια της μοίρας έρχονται αντιμέτωποι και διαπιστώνουν ότι είναι αιχμάλωτοι της ίδιας τους της ζωής.
7) Τελικά, η μοίρα είναι αυτή που καθορίζει τη ζωή του καθενός, η ζωή κυλάει με βάση τις επιλογές που κάνουμε εμείς οι ίδιοι ή όλα είναι θέμα τύχης;
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γινόμαστε μοιρολάτρες. Η μοίρα καθορίζει την πορεία μας μόνο ως ένα σημείο αυστηρά καθορισμένο. Κάποια γεγονότα δεν μπορούν να αποφευχθούν, όπως π.χ ένα σοβαρό ατύχημα ή ένας απρόβλεπτος θάνατος. Οτιδήποτε άλλο όμως πραγματικά πιστεύω ότι είναι στο χέρι του ανθρώπου να το ελέγξει και να το αλλάξει από ένα σημείο και μετά. Θεωρώ πως η εσωτερική δύναμη και η βούληση του κάθε ανθρώπου μπορεί να κινήσει βουνά. Τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο δυνατές είναι οι επιθυμίες και οι φόβοι μας.
Αυτά τα δύο συναισθήματα καθορίζουν τελικά τη μοίρα μας και εξαρτάται από μας τι αντίκτυπο και ποια δυναμική θα τους δώσουμε.
8) Ποιος από τους ήρωές σου θεωρείς ότι είναι πιο κοντά στην Άρια, σε ποιον δάνεισες στοιχεία του εαυτού σου και ποια είναι αυτά;
Τόσο η Μαρλέν όσο και η Ευγενία έχουν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μου, αν και εγώ έχω εντελώς διαφορετική ιδιοσυγκρασία.
Η Ευγενία έχει τον αυθορμητισμό και το πείσμα μου. Όμως έχει και μια πραότητα και ηρεμία που εγώ ως άνθρωπος δυστυχώς δεν έχω, αν και θα ήθελα πολύ. Επίσης, η στάση της απέναντι στη ζωή είναι η δική μου κοσμοθεωρία.
Η Μαρλέν από την άλλη έχει τον δυναμισμό και τη μαχητικότητα που διαθέτω κι εγώ αλλά με μια κοσμοθεωρία εκ διαμέτρου αντίθετη από τη δική μου. Οι συνθήκες ζωής της την έχουν καταβάλει προσδίδοντάς της μια επίκτητη αναλγησία και απαισιοδοξία. Δύο χαρακτηριστικά τα οποία λειτούργησαν ως καταπέλτης για τις μετέπειτα επιλογές της και την πορεία της ζωής της.
9) Αν δεν κάνω λάθος αρθρογραφείς σε κάποιο περιοδικό. Με τι κριτήρια επιλέγεις τα θέματά σου; Πόσο σε επηρεάζει η καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης στην επιλογή αυτή;
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά περιοδικά εδώ και δύο χρόνια περίπου. Το γράψιμο για μένα είναι μια καθαρά βιωματική και ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Όλα τα θέματά μου πηγάζουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζω τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που γράφω. Όταν συγκεντρώνω τις σκέψεις μου σ’ ένα κείμενο, με έναν μαγικό τρόπο βγαίνουν από μέσα μου όλοι οι προβληματισμοί, η υπερένταση, ο θυμός και τα έντονα συναισθήματα που μου προκαλεί οτιδήποτε με απασχολεί στην καθημερινότητά μου. Γράφω τα άρθρα μου, όταν βρίσκομαι σε έντονη συναισθηματική κατάσταση. Για κάποιο περίεργο λόγο δεν μπορώ να γράψω, όταν είμαι εντελώς ήρεμη και γαλήνια. Ίσως επειδή όταν βρίσκομαι σε αναβρασμό, κάνω μια ειλικρινή κατάθεση ψυχής. Η εκάστοτε ψυχολογία μου είναι αυτή που κατευθύνει τα δάχτυλά μου πάνω στο πληκτρολόγιο.
10) Με τι ασχολείσαι αυτόν τον καιρό;
Αυτή την εποχή βρίσκομαι σε πλήρη πνευματικό αναβρασμό και αναδιοργάνωση. Τον περασμένο Μάρτιο πήρα μια απόφαση ζωής και έκανα στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών μεταναστεύοντας στις ΗΠΑ. Εργάζομαι ως διερμηνέας-μεταφράστρια, παράλληλα παρακολουθώ σεμινάρια μετάφρασης και μαθήματα Ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Instituto Cervantes της Νέας Υόρκης, ενώ στα άμεσα σχέδιά μου είναι η εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής στον τομέα της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ.
11) Τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια; Ετοιμάζεις κάτι;
Ναι, αυτή τη στιγμή γράφω πυρετωδώς το δεύτερό μου βιβλίο, το οποίο θα έχει εντελώς διαφορετική θεματολογία από το πρώτο. Προς το παρόν, δεν μπορώ να πω περισσότερα γι’ αυτό παρά μόνο πως πραγματεύεται δύο πολύ δύσκολα θέματα, τη γυναικεία κακοποίηση και τις ψυχικές διαταραχές.
Βιογραφικό Συγγραφέως:
Η Άρια Σωκράτους γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Η διατριβή της είχε θέμα τις αλλαγές της Διεθνούς Κοινής Γνώμης στο Κυπριακό Ζήτημα από το 1999 μέχρι το δημοψήφισμα του 2004.
Από το 2004 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 εργαζόταν ως Λειτουργός Ραδιοτηλεόρασης στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο και σε περιοδικά.
Από τον Μάρτιο του 2013 ζει μόνιμα στις ΗΠΑ όπου και εργάζεται ως διερμηνέας-μεταφράστρια, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα μετάφρασης και λογοτεχνίας στο Instituto Cervantes της Νέας Υόρκης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Το Της μοίρας παιχνίδια είναι το πρώτο της βιβλίο. Η προσωπική της ιστοσελίδα είναι www.ariasocratous.com.