Πέρασα λίγη ώρα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι προσπαθώντας να το εξηγήσω. Το Αμερικανικό μπάσκετ είναι περίπου 30% μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει μειωθεί η διαφορά λίγο τα τελευταία χρόνια, κάποιος προσπαθούσε να μου αποδείξει με τα στατιστικά στα παγκόσμια πρωταθλήματα ότι δεν είναι τόσο καλοί.
Αλλά είναι ακόμα καλύτεροι. Χθες έπαιξαν οι δυο καλύτερες ομάδες του Σύμπαντος, ανήμερα τα Χριστούγεννα για να μας το θυμίσουν. Καταρχάς έπαιζαν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Γιατί; Επειδή το πρωτάθλημα δεν στήνεται βάση υποτιθέμενης τυχαίας κλήρωσης. Οι αγώνες ορίζονται σε σχέση με την τηλεθέαση και το καλό του παιχνιδιού. Που και πότε θα έχουν την μέγιστη απήχηση; Πως θα κατακτήσουμε άλλες αγορές; Γίνονται παιχνίδια σε άλλες χώρες, έτσι, για να κερδίσουν κοινό. Ψάχνουν τρόπους να γίνουν πιο προσιτοί στην Κίνα και άλλες μεγάλες αγορές. Στην Ελλάδα έχουμε τον Γιάννη, αλλού έχουν τους δικούς τους τοπικούς ήρωες.
“Μα τι σιχαμένα καπιταλιστικά, εμπορικά πράγματα είναι αυτά!” αντιδρά ο Ευρωπαίος. “Όλα είναι σώου εκεί, δεν είναι κανονικοί αθλητές!” σου λέει με στόμφο η άσχετη. Μάλλον δεν έχει δει τι κάνουν οι υπεράνθρωποι του NBA. Όταν εκσφενδονίζεται από το τρίποντο σχεδόν για να καρφώσει οι “κανονικοί” αθλητές μάλλον πρέπει να χαίρονται που δεν αποφάσισε να ασχοληθεί με το τριπλούν ή το άλμα εις μήκος/ύψος γιατί θα είχε καταρρίψει 2-3 παγκόσμια ρεκόρ ο άνθρωπος. Μην ξεγελιέστε από τη μουσική, το σώου και την χαλαρότητα του κοινού. Μιλάμε για απλά απίστευτα νέα όρια για το ανθρώπινο σώμα.
Χθες λοιπόν είδαμε ένα ντέρμπι. Η ομάδα που έκανε την μεγάλη ανατροπή πέρυσι και πήρε το πρωτάθλημα ενώ έχανε 1-3 αντιμετώπισε την υπερ ομάδα που έγινε ακόμα καλύτερη παίρνοντας έναν από τους καλύτερους παίχτες του κόσμου ενώ ήταν ήδη top. Δεν μπορούσα να μην συγκρίνω με Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά αντίστοιχα ντέρμπι. Γιατί υπήρχε πάθος και δυνατές φάσεις. Λάθος σφυρίγματα, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο για το ΝΒΑ. (Μετά από κάθε ματς γίνεται αναλυτική καταγραφή όλων των λαθών και δίνουν τεράστια σημασία να είναι και να φαίνονται δίκαιοι στη διαιτησία.) Οι Warriors, γνωστοί για την ασύλληπτη ικανότητά τους στα τρίποντα, δεν έβαλαν τρίποντα. Οι Cavaliers, γνωστοί για την δύναμή τους μέσα στη ρακέτα, δεν κατάφεραν να παίξουν το παιχνίδι τους. Και οι δυο ομάδες έπαιξαν άμυνα εξουθενωτική, απόλυτη και τόσο γρήγορη που η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα δεν θα καταλάβαινε καν τι γινόταν μέσα στο γήπεδο, πόσο μάλλον να προλάβει να το αντιμετωπίσει.
https://www.youtube.com/watch?v=pLqQb1i58oE
Για να φτάσει ως εδώ το NBA και αυτές οι ομάδες είναι ένα απίστευτα πολύπλοκο πλέγμα συμφερόντων. Κάθε παίχτης είναι μια επιχείρηση η οποία κοιτάει να πετύχει όσα περισσότερα μπορεί. Με δικούς του προπονητές οι περισσότεροι, δικό τους marketing και ένα σωρό μηχανισμούς που διασφαλίζουν ότι θα γίνεται πάντα όλο και καλύτερος. Χθες είδαμε έναν 36χρονο, στην ίδια ηλικία που πολλοί στην Ευρώπη απλά ξεζουμίζουν το σύστημα όσο μπορούν πριν βγούνε στη σύνταξη, να δίνει τα ρέστα του σε κρίσιμες φάσεις σαν 20χρονο και να ξεσηκώνει το γήπεδο με καρφώματα και πάθος. Γιατί; Επειδή όλοι αυτοί χαρτογραφούν την επαγγελματική τους πορεία με ακρίβεια και προσήλωση. Σου λέει “άρχισα να γράφω φέτος άρθρα, του χρόνου θα κάνω περισσότερες εμφανίσεις σε τηλεοπτικά προγράμματα” και έχει ολόκληρο σχέδιο πως θα μετατραπεί σε δημοσιογράφος όταν βγει στη σύνταξη. Ο προπονητής των Warriors ήταν παίχτης στους Bulls του Michael Jordan, έκανε δέκα χρόνια τον σχολιαστή στη τηλεόραση και ετοιμαζόταν για την αλλαγή ρόλου. Δεν έτυχε, πέτυχε με στοχοπροσήλωση και επιμονή στη λεπτομέρεια και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, παράγοντες, ιδιοκτήτες, οργανώσεις, τα πάντα που κινούνται γύρω από το NBA σπρώχνουν μαζί προς μια και μόνο κατεύθυνση: να γίνουν καλύτεροι, να πετύχει περισσότερα το άθλημα στην κοινωνία και τον κόσμο.
To NBA είναι η καλύτερη διαφήμιση του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς όταν δουλεύει σωστά. Αντίθετα με σιχαμένες καταστάσεις όπως η FIFA και άλλα ευρωπαϊκής έμπνευσης εκτρώματα τα οποία καβαντζώνονται σε υποτιθέμενα ιδεώδη και τελικά είναι διεφθαρμένα μέχρι το μεδούλι. Ασχοληθείτε με το NBA, αντιγράψτε το NBA, δείτε NBA και πείτε μου αν έχω άδικο.