Β. ΣΟΦΙΑΣ 131, 115 21 ΤΗΛ: 210 6467409
Σχετικά δημοσιεύματα:
Αιτία θανάτου 50.000 Ελλήνων ετησίως η θρομβοεμβολική νόσος
«Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη και στη χώρα μας καθώς η θρομβοεμβολική νόσος έχει τις ρίζες της, σε σημαντικό βαθμό, στο σύγχρονο τρόπο ζωής» τόνισε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Χρήστος Λιάπης κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Θρόμβωση και την Αιμόσταση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 25 με 28 Ιουνίου.
«Πρόκειται, συνέχισε ο κ. Λιάπης, για μια ύπουλη νόσο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα. Γι’ αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου».
Με τον όρο θρομβοεμβολική νόσο, καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που αφορούν είτε τις αρτηρίες (αρτηριακή θρόμβωση ή αθηροθρόμβωση), είτε τις φλέβες (φλεβική θρόμβωση).
Αρτηριακή Θρόμβωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας η αθηρωμάτωση – αθηροθρόμβωση είναι μια ενιαία, εξελισσόμενη, πολυεστιακή και διάχυτη διαταραχή του αρτηριακού δικτύου. Χαρακτηρίζεται δε από την ύπαρξη αθηρωματικών πλακών και την ενεργοποίηση της διαδικασίας της πήξης, που οδηγεί στη θρόμβωση.
Η αθηροθρόμβωση μπορεί να εκδηλωθεί με δυο μορφές την οξεία ή τη χρόνια μορφή. Στις οξείες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η ασταθής στηθάγχη και το οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τυπικά παραδείγματα χρόνιας μορφής της αθηροθρόμβωσης αποτελούν η σταθερή στηθάγχη, η περιφερική αρτηριοπάθεια που εκδηλώνεται με διαλείπουσα χωλότητα (άλγος κατά τη βάδιση), το παροδικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.
Ομάδες υψηλού κινδύνου για αθηροθρόμβωση
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:
- Oι ηλικιωμένοι
- Οι καπνιστές
- Οι διαβητικοί ασθενείς
- Οι υπερτασικοί ασθενείς
- Οι ασθενείς με υπερλιπιδαιμίες
- Οι παχύσαρκοι
- Οι ασθενείς με γενετική προδιάθεση
Φλεβική θρόμβωση
H φλεβική θρόμβωση αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό νόσημα που συχνά διαφεύγει της διάγνωσης και αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, η βλάβη του ενδοθηλίου των αγγείων και η αλλαγή στην αιματική ροή αποτελούν τα τρία βασικά αίτια για θρόμβωση.
Η σωστή αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης και η επιλογή της ενδεδειγμένης αντιθρομβωτικής στρατηγικής, είναι απαραίτητα ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη και αποτελεσματική θρομβοπροφύλαξη.
Μη έγκαιρη διάγνωση ή πλημμελής αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε απόσπαση τμήματος του θρόμβου και πρόκληση εμβολής στην πνευμονική κυκλοφορία (πνευμονική εμβολή). Η συχνότητα της επιπλοκής αυτής είναι υψηλή, ωστόσο δεν μπορεί να καθορισθεί, γιατί οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές, ενώ άλλοι ασθενείς καταλήγουν αδιάγνωστοι. Η θνητότητα της πνευμονικής εμβολής αν δεν αντιμετωπιστεί φθάνει μέχρι και 30%.
Η δυσκολία της διάγνωσης βρίσκεται στο ότι η επιπλοκή αυτή δεν έχει τυπικά συμπτώματα που να μας βάλουν σε υποψία. Στο 30-80% από τα άτομα που παρουσίασαν θρόμβωση και έλαβαν ή όχι την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι πιθανόν να παρουσιάσουν μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάποια ενοχλήματα (πρήξιμο στα πόδια, φλεβίτιδα, έλκος κ.ά) που οφείλονται στην βλαπτική επίδραση που έχει ο θρόμβος στις βαλβίδες των φλεβών. Οι διαταραχές αυτές ονομάζονται μεταφλεβιτικό σύνδρομο.
Ομάδες υψηλού κινδύνου για φλεβική θρόμβωση
- Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση και ειδικά στις ηλικίες >40 ετών
- Ατομα με γενετική προδιάθεση-μεταλλάξεις γονιδίων που ελέγχουν τον μηχανισμό της πήξης και εμφανίζουν κληρονομική θρομβοφιλία
- Οι καρκινοπαθείς
- Οι μεγάλης ηλικίας
- Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά
- Ατομα που πρόκειται να κάνουν ένα πολύωρο ταξίδι και παραμένουν σε ακινησία (με αεροπλάνο ή και τρένο, αυτοκίνητο κλπ)
- Ασθενείς με εκσεσημασμένους κιρσούς
Στην πρώτη χειρουργική επέμβαση στο κάτω άκρο, τον περασμένο μήνα, είχε αφαιρεθεί τμήμα του δεξιού ποδιού, κάτω από το γόνατο, ενώ χθες αφαιρέθηκε το γόνατο και περισσότερο από το ένα τρίτο του μηρού, συνολικού μήκους περίπου επτά εκατοστών.
Το χθεσινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: «Την 3η Μαρτίου και ώρα 10.30 π.μ. συνεκλήθη υπό την προεδρία του κ. Ανδρέα Μαρτίνη, εκ νέου, ιατρικό συμβούλιο για την ασθενή Μαριέτα Γιαννάκου, σε συνέχεια του συμβουλίου της 2ης Φεβρουαρίου.
Συμμετείχαν ο καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, ο καθηγητής κ. Κυριάκος Στριγγάρης, διευθυντής του Εργαστηριακού Τομέα και ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας κ. Αργύρης Μιχαλόπουλος.
Συμμετείχαν, επίσης, ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο καθηγητής Ορθοπεδικής κ. Παναγιώτης Σουκάκος, η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας κ. Ελένη Γιαμαρέλου, ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής κ. Χρήστος Λιάπης, ο διευθυντής Αγγειοχειρουργικής κ. Νικόλαος Δουνδουλάκης, ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής κ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος και ο διευθυντής της Α’ Ορθοπεδικής κ. Ιωάννης Βλάχος.
Κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθεί η κ. Γιαννάκου σε αφαιρετική επανορθωτική επέμβαση μέσου προς κάτω τριτημορίου του μηρού δεξιά. Την επέμβαση διεξήγαγαν οι καθηγητές κ.κ. Παναγιώτης Σουκάκος και Χρήστος Λιάπης καθώς και οι διευθυντές του Αγγειοχειρουργικού και Ορθοπαιδικού Τμήματος του “Ερρίκος Ντυνάν” κ.κ. Νίκος Δουνδουλάκης και Γιάννης Βλάχος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, η ασθενής ήταν αιμοδυναμικά σταθερή και η καρδιακή λειτουργία της λίαν ικανοποιητική. Η άμεση μετεγχειρητική πορεία εξελίσσεται ικανοποιητικά».