Η αυτοθυσία των παιδιών που δίνει ελπίδα για το αύριο χαρακτήρισε τη φετινή απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα μέσα σε κλίμα συγκίνησης.
Η ιστορία του μικρού Τηλέμαχου Τσιμηρίκα από τη Μεσορόπη Καβάλας, που τον περασμένο Δεκέμβρη συγκλόνισε το πανελλήνιο, συγκίνησε τα μέλη της Ακαδημίας που του απένειμαν το μετά θάνατον τιμητικό βραβείο.
Ο 15χρονος είχε ορμήξει μέσα στις φλόγες για να σώσει τα δύο μικρότερα αδέρφια του, τον 5χρονο Ανδρέα και τον 9χρονο Γεράσιμο, από πυρκαγιά που προκλήθηκε από ξυλόσομπα που έκαιγε στο σπίτι της γιαγιάς τους. Ενα φλεγόμενο δοκάρι που έπεσε από την οροφή της παλιάς κατοικίας είχε ως αποτέλεσμα η μητέρα της οικογένειας να χάσει τρία από τα δέκα παιδιά της.
«Παράσημο»
Η μετά θάνατον τιμή της ηρωικής πράξης του μικρού Τηλέμαχου, αλλά και η βράβευση της γεμάτης ανθρωπιάς κίνησης των μαθητών της Γ’ Τάξης Λυκείου Δεμένικων Πατρών, που διέθεσαν τα χρήματα της πενθήμερης εκδρομής τους για τη νοσηλεία και την εγχείρηση του άρρωστου συμμαθητή τους, έδωσαν το στίγμα των φετινών βραβείων της Ακαδημίας, που σε αυτές τις δύσκολες εποχές υπενθυμίζει πως «σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος».
«Μια τέτοια τιμή είναι μερικές φορές το μόνο παράσημο για τους απλούς ανθρώπους, τώρα πια που δεν υπάρχουν πόλεμοι», είπε στο «Εθνος» ο Μάνος Ελευθερίου, που τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Ουράνη. «Οταν σε τιμά ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας, είναι πολύ μεγάλη η τιμή», είπε ο ποιητής και στιχουργός μας, που τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης σε όλους τους τομείς. «Γι’ αυτά όμως τα βραβεία, συγκεκριμένα της αυτοθυσίας, που θεσπίστηκαν πριν 20 χρόνια, θέλω να πω πως υπάρχουν γύρω μας πολλές τέτοιες περιπτώσεις σαν αυτής του 15χρονου. Πρέπει, λοιπόν, όπως και σε αυτήν την περίπτωση να υπάρχει κινητοποίηση από τους δημάρχους και από τον Τύπο ώστε να γίνονται γνωστές». Το Βραβείο Διηγήματος από την Ακαδημία Αθηνών έλαβε ο Σωτήρης Δημητρίου για τη σειρά διηγημάτων του «Το κουμπί και το φόρεμα».
Ο σημαντικός σύγχρονος πεζογράφος μας έχει δει τη δουλειά του να βραβεύεται κι άλλες φορές, όμως αυτή η τιμή για εκείνον είναι ξεχωριστή: «Αυτή η τιμή είναι πολύ ευπρόσδεκτη φυσικά, είναι θεσμική και είμαι διπλά χαρούμενος που κάποια από τα διηγήματα ανεβαίνουν αυτήν την εποχή στο Θέατρο Μεταξουργείο από την ηθοποιό Γιασεμί Κηλαηδόνη».
Το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, πήρε ο Θανάσης Χατζόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Ενα βραβείο δίνει τη χαρά της αναγνώρισης. Πολύ περισσότερο που τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών διαθέτουν τα τελευταία χρόνια το κύρος της δέσμευσής τους σε μια χορεία από σημαίνοντα και αξιοσύστατα έργα γεγονός που κάνει τη χαρά της βράβευσης μεγαλύτερη».
Την εκδήλωση άνοιξε με τον ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Ευαγγελάτος, ο οποίος αναλύοντας το οικουμενικότερο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η ζωή του Γαλιλαίου», μίλησε για τη θέση του διανοούμενου σε σχέση όχι μόνο με την εξουσία και το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και για την ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλήθεια.
Το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2013 παρουσίασε ο γενικός γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειος Πετράκος.
45 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Συνολικά 45 βραβεία Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας πανηγυρικής συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Νάσος Βαγενάς τιμήθηκε για το έργο του ως δοκιμιογράφος με το Βραβείο «Ουράνη». Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή της «Λαμπερή ημέρα» έλαβε η Αμάντα Μιχαλοπούλου, ενώ ο Κώστας Κουτσουρέλης έλαβε το Βραβείο Λυρικής Ποίησης «Λάμπρος Πορφύρας» για το έργο του «Αέρος Αύγουστος». Ο ποιητής ήταν φέτος η μόνη «αντικαβαφική» νότα στον αντίποδα των εορτασμών για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή, καθώς στο βιβλίο του «Κ. Π. Καβάφης» (Εκδόσεις «Μελάνι») αναπτύσσει τη θεωρία πως ο Καβάφης είναι υπερτιμημένος ποιητής.
Βιβλιοθήκες
Σε αναγνώριση του πλούσιου καλλιτεχνικού της έργου η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη σημαντική εικαστικό Μερόπη Στεφανάτου – Πρέκα, ενώ για το λεύκωμα «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας» τιμήθηκε το ζεύγος Γιώργου και Εύης Μπεληγιάννη. Για τη μακρόχρονη και πολυδιάστατη προσφορά τους στον πολιτισμό βραβεύτηκαν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας, η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της χώρας, αλλά και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Β. Παπαντωνίου» του Ναυπλίου.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
[email protected]