Σε περίπτωση που στείλεις το CV (Curriculum Vitae, δηλαδή το Βιογραφικό Σημείωμα ή ΒΣ) ταχυδρομικά, πρέπει απαραιτήτως να στείλεις και
μία συνοδευτική επιστολή, σύντομη πάλι. Σε αυτήν είναι καλό να προσφωνείς ονομαστικά τον παραλήπτη, αν γνωρίζεις το όνομά του, αλλιώς θα ξεκινήσεις κάπως έτσι:
«Αξιότιμε κύριε/α,
διάβασα την αγγελία σας στην εφημερίδα … στις …/…/…, κι επειδή πιστεύω ότι έχω
τα προσόντα και το ενδιαφέρον για τη θέση που προκηρύξατε, σας αποστέλλω σύντομο
βιογραφικό σημείωμα. (Αν είναι γνωστή η επιχείρηση, μπορείς να πεις κάτι
περισσότερο γι’ αυτήν: από πού την ξέρεις, γιατί θέλεις να δουλέψεις εκεί κτλ.)
Είμαι στη διάθεσή σας για προσωπική συνέντευξη κι ελπίζω σύντομα να
συζητήσουμε από κοντά τις προοπτικές μιας συνεργασίας με την εταιρεία σας.
Με εκτίμηση, … »
Είναι σοφό να απαντήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγγελίες, ώστε η πρώτη σου συνέντευξη να είναι σε επιχείρηση που δε σ’ ενδιαφέρει και πολύ να εργαστείς γι’ αυτήν. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα της σημαντικής συνέντευξης, θα έχεις την εμπειρία και την άνεση να «πουλήσεις» τον εαυτό σου με άλλον αέρα.
Ευκαιρίες για δουλειά μπορείς να βρεις και στο Ίντερ-νετ, σε ειδικές ιστοσελίδες αγγελιών ή σε ιστοσελίδες γνωστών εταιρειών, στις οποίες καλό είναι να στείλεις ένα βιογραφικό ηλεκτρονικά και να δείξεις το ενδιαφέρον σου, ακόμη κι αν δεν έχει προκηρυχθεί άμεσα κάποια θέση.
Εννοείται ότι, όσο περνούν τα χρόνια, το βιογραφικό σου εμπλουτίζεται με γνώσεις, δραστηριότητες και εμπειρίες. Συνεπώς ας έχεις
πάντοτε ένα ενημερωμένο αντίγραφο άμεσα διαθέσιμο σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Θα είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή. Μπορεί η ευκαιρία της ζωής σου να παρουσιαστεί το ίδιο ξημέρωμα – ευκαιρίες έχουν πολλοί, λίγοι όμως τις αντιλαμβάνονται έγκαιρα κι ακόμη λιγότεροι τις αξιοποιούν άμεσα.