Γράφτηκαν πολλά το τελευταίο διάστημα για το ρόλο των νέων μέσων στις δημοτικές εκλογές. Υπήρξαν αναφορές σε Καθημερινή, Protagon, Ελευθεροτυπία, στην εκπομπή του Σ. Θεοδωράκη, αλλά και αλλού. Η υπόθεση ήταν ότι «περάσαμε από την ντουντούκα στο twitter και από τις αφίσες στο facebook», όπως αναφέρθηκε γλαφυρά σε ένα ποστ. Τις εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης η Qualia τις παρακολούθησε συστηματικά και σας παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση – την πρώτη απ’ όσο γνωρίζουμε τέτοια στην Ελλάδα αλλά και από τις λίγες διεθνώς – για τα θέματα, τις αναφορές, το impact και το συναίσθημα που φαίνεται ότι έκριναν το αποτέλεσμα. Κι επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σχεδιάσαμε το παρακάτω infographic, μια αναπαράσταση της ανάλυσης της Qualia σε ένα γράφημα.
Μπορείτε να κατεβάσετε το infographic σε μορφή pdf από εδώ: Download Infographic
Μεθοδολογία
- Για τους 2 μήνες της προεκλογικής εκστρατείας μετρήσαμε τις αναφορές στα διάφορα μέσα για κάθε υποψήφιο: τηλεόραση, ραδιόφωνο, web news, blogs, social media.
- Μέσω του λογισμικού ανάλυσης συναισθήματος υπολογίσαμε για κάθε αναφορά σε web news, blogs και social media την πόλωσή της, τόσο ως προς το πρόσημο (θετική ή αρνητική) όσο και ως προς την τιμή. Στο γράφημα παρουσιάζεται με emoticons στο επάνω μέρος.
- Μετρήσαμε την ικανοποίηση (pleasure) και την ένταση (energy) των αναφορών σε κάθε υποψήφιο. Η επεξεργασία έγινε με ανάλυση της γλώσσας, εντοπισμό των συναισθημάτων και απεικόνιση σε ένα ψυχολογικό/συναισθηματικό χάρτη.
- Υπολογίσαμε το aino impact, δηλαδή τη συνδυασμένη μετρική της εικόνας του κάθε υποψήφιου στην επικαιρότητα, όπως αυτή προκύπτει από τα 200 μεγαλύτερα πληροφοριακά sites της Ελλάδας.
- Με ανάλυση της θεματολογίας, εντοπίσαμε τα θέματα που «έπαιξαν» στο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς και την εικόνα του καθενός στα media. Η διάμετρος του κύκλου δείχνει τη σημασία του θέματος. Απεικονίζουμε τα κύρια μόνο θέματα στην εικόνα.
Όλα τα παραπάνω υπολογίστηκαν με αυτόματο τρόπο και συνοψίζονται στο γράφημα, μαζί με τις δημοσκοπήσεις και τα στοιχήματα της τελευταίας εβδομάδας (07-14/11/2010). Οι αριθμοί είναι σε ποσοστά και απεικονίζουν το μερίδιο του κάθε υποψηφίου.
Συμπεράσματα
- Τα νέα μέσα και ειδικά τα blogs και τα social media (μοιάζει να) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκλογή Μπουτάρη, ο οποίος στα μέσα αυτά υπερέχει αισθητά.
- Υπεροχή δείχνει ο κ. Μπουτάρης και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όπου τα θέματα στα οποία συμμετείχε είχαν μεγαλύτερη απήχηση. Είχαν άλλωστε και μεγαλύτερη ένταση, άρα «πούλαγαν» ραδιοτηλεοπτικά.
- Από άποψη συναισθήματος οι δύο υποψήφιοι είναι κοντά.
- Αλλά ενώ υπάρχει σαφές προβάδισμα ικανοποίησης στο πρόσωπο του κ. Γκιουλέκα, είναι η ένταση τελικά της εκστρατείας που δίνει το πλεονέκτημα στον κ. Μπουτάρη και που ενδεχομένως του δίνει και τη δημαρχία.
- Είναι μεγάλη η διαφορά στη σημασία των θεμάτων όπου πρωταγωνιστεί ο κ. Μπουτάρης. Τρέχει μια εκστρατεία με πολωμένα θέματα μεγάλης απήχησης σε αντίθεση με τον κ. Γκιουλέκα που τρέχει μια ήπια εκστρατεία χωρίς ενδιαφέρουσα θεματολογία. Και φαίνεται αυτό να είναι παράγοντας νίκης για τον κ. Μπουτάρη.
- Ακόμα και το μοναδικό θέμα που ξεφεύγει από την πεπατημένη του κ. Γκιουλέκα – η στήριξη Κανάκη – μέσω του χαρακτηρισμού «γλύφτρηδες» πολύ γρήγορα αποκτά αρνητική χροιά στα social media.
Οι εκλογές του δήμου Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι είναι οι πρώτες στην ιστορία που έχουν την αύρα των νέων μέσων, την επιρροή από το word–of–mouth. Βαρύνει στο αποτέλεσμά τους η ένταση και ο αριθμός των αναφορών στα ηλεκτρονικά μέσα και βέβαια καθορίζονται από μια πολωτική θεματολογία στα social media, στην οποία νικητής στέφεται ο κ. Μπουτάρης. Είναι αυτή η απαρχή μιας νέας προσέγγισης της εκλογικής μάχης; Μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία κατασκευής μιας νέας επικοινωνιακής πολιτικής; Το μέλλον θα δείξει.