“Είναι πολύ αργό το internet στην εταιρεία μας.”
(Τσεκάρουμε τα στοιχεία από το router, βλέπουμε ότι είναι ανοιχτά μισή ντουζίνα web radio και ρουφάνε όλο το bandwidth.) Μακάρι να τα άκουγαν κιόλας αλλά απλά παίζουν στο παρασκήνιο συνήθως από κάκιστα ηχειάκια, “έτσι για παρέα”. Ποιος ακούει web radio; Από το κινητό προφανώς ελάχιστοι, εκτός αν δουλεύουν στην Cosmote και κάνουν φιγούρα που έχουν άπειρα data. Οπότε στο σπίτι ή στο γραφείο. Όπου υπάρχει wifi και άπειρο internet. Που και πάλι είναι σχετικό. Γιατί αν τα τρία μου παιδιά είναι ταυτόχρονα στο YouTube θα ζοριστώ να ακούσω κανονικά.
Τα data είναι και θα παραμείνουν μεγάλο εμπόδιο στην εξάπλωση του web radio. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες στην Ευρώπη που προηγούνται στην διάδοση αυτού του μέσου έχουν και πιο μεγάλη άνεση στην παροχή γρήγορου internet. (Δανία, Αγγλία, Νορβηγία, Ελβετία) Στην Δανία συνολικά το ραδιόφωνο (ψηφιακό και αναλογικό μαζί) για πρώτη φορά αύξησε την δύναμή του λίγο. Στην Ολλανδία το θεωρούν τόσο σημαντικό ώστε στο κρατικό ραδιόφωνο να κλείσουν πολλούς μικρότερους σταθμούς με μικρή ακροαματικότητα και να επικεντρωθούν σε λίγα πιο μεγάλα που θέλουν να πιάσουν. Στην Αγγλία (BBC local) και την Γερμανία, έκλεισαν αρκετούς σταθμούς στα AM για να δώσουν πόρους στα ψηφιακά. Το Klassik Radio στην Γερμανία κλείνει τελείως τις αναλογικές μεταδόσεις όπως και ολόκληρη η Νορβηγία.
Όταν βγαίνει κοτζάμ υπουργός στο Βέλγιο και διατυμπανίζει τα καλά του web radio και συνεργάζονται πολλές χώρες να προωθήσουν το μέσο, κάτι πρέπει να ψήνεται. Με 15 ευρώ μπορείς να αγοράσεις συσκευή για να ακούς. Πολλά αυτοκίνητα έχουν συμβατό ραδιόφωνο. Στην Ελβετία μέχρι και στα τεράστια τούνελ βάζουν αναμεταδότες, μην και ξεμείνεις από τα γιουχαρίσματα που ακούς στις Άλπεις.
Ο χάρτης δείχνει περίπου πανευρωπαϊκά την κατάσταση. Με κόκκινο οι χώρες που το έχουν δει πιο ζεστά, με φόρα DAB+ μεταδόσεις, πάνω από 90% του πληθυσμού έχουν πρόσβαση και πάνω από τους μισούς από αυτούς έχουν και συσκευές έτοιμες να ακούσουν. Με πορτοκαλί όσες χώρες ακολουθούν με σχετική φόρα. Με κίτρινο οι νεοεισερχόμενοι που μόλις λάνσαραν κάτι. Με πράσινο οι (πολλές) χώρες που αναμένουν να δούνε τι θα γίνει με τους άλλους πριν κάνουν κάτι. Και μαύρα μεσάνυχτα όλοι εδώ εμείς οι Ανατολίτες.
Ναι, είναι αλήθεια. Σχεδόν όλα τα web radio στην Ελλάδα δεν τα ακούει κανείς. Φωτεινή εξαίρεση το http://www.offradio.gr/ λόγω επαγγελματικής χρήσης σε μαγαζιά. Και βέβαια τα “κλασσικά”, γνωστά ραδιόφωνα τα οποία βγαίνουν και στο διαδίκτυο αφού έχουν πρώτα διασφαλίσει την συχνότητα και την προώθηση από το αρχιδιαπλεκόμενο mediaκό μαμαδοκάναλο. Αν θέλω να ακούσω μουσική από playlists θα προτιμήσω το spotify, pandora ακόμα και λίστες από YouTube καλύτερα. Πόσο μάλλον που στο Android 8 θα παίζει και στο παρασκήνιο αν θέλεις.
Το ραδιόφωνο είναι δυνατό μέσο για το χτίσιμο κοινότητας. Όπου και όποιος το χειριστεί έτσι, ψηφιακά ή αναλογικά, σε όποια τεχνολογία παίζει, podcasts ή σε οτιδήποτε προκύψει, θα πάει καλά. Στη σύγχρονη εποχή το περιεχόμενο παραείναι πολύτιμο για να το πετάμε μια φορά στον αέρα κι όποιος το πιάσει. Ραδιόφωνο πάπαλα, θα πεθάνει. Αργά, αργά βέβαια καθώς εξαπλώνεται το γρήγορο internet και περιμένουμε επαρκείς ταχύτητες παντού. Μπορεί και πενήντα χρόνια δηλαδή! Γιατί όμως να ακούω την playlist του φίλου μου του Βαγγέλη όταν το Spotify μαντεύει καλύτερα τι μπορεί να μου αρέσει;
Αναλογικό ραδιόφωνο τέλος. Ψηφιακό ραδιόφωνο ίσως. Καλό περιεχόμενο μάλλον. Ανθρώπινη επαφή πάντα.