Φωνάξτε για βοήθεια γιατί μπορεί να βρίσκεται κάποιος κοντά που να μπορεί να σας βοηθήσει
Ελέγξτε την αντίδραση
Εκτιμήστε αν το θύμα διατηρεί τη συνείδησή του ή όχι κουνώντας ελαφρά τους ώμους και μιλώντας του
Ελέγξτε την αναπνοή
Δείτε, ακούστε, νιώστε το θύμα αναπνέει για 10 δευτερόλεπτα. Αν είναι αναγκαίο, δώστε τεχνητές αναπνοές για να φτάσει οξυγόνο στους πνεύμονες του θύματος
Ανοίξτε τον αεραγωγό
Εξασφαλίστε ότι ο αεραγωγός του θύματος είναι ανοικτός ώστε να επιτρέπει την ανεμπόδιστη δίοδο του αέρα στους πνεύμονες
Αν το θύμα είναι αναίσθητο, ο αεραγωγός του μπορεί να φράξει οπότε μπορεί να σταματήσει να αναπνέει. Η προτεραιότητά σας είναι να ανοίξετε τον αεραγωγό για να περάσει αέρας στους πνεύμονες ώστε το οξυγόνο να φτάνει στον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα. Όλα τα μέρη του σώματος, ειδικά ο εγκέφαλος, χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν και να παραμείνουν ζωντανά. Όταν εισπνέουμε αέρα και τον εισάγουμε έτσι στους πνεύμονες μας, το οξυγόνο του αέρα περνά στο αίμα και μεταφέρεται σε όλα τα μέρη του σώματος.
Αν το θύμα δεν αναπνέει και η καρδιά του δεν χτυπά (καρδιακή ανακοπή), θα χρειαστεί να εφαρμόσετε ΚΑΡΠΑ -καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση- ένα συνδυασμό θωρακικών συμπιέσεων και τεχνητών αναπνοών.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
► Σε έναν ενήλικα δίχως σημεία κυκλοφορίας, ένα μηχάνημα που καλείται αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια επαναφοράς της καρδιακής λειτουργίας. Ζητήστε από κάποιον παρευρισκόμενο να βρει έναν, αν είναι δυνατόν.
► Αν είναι διαθέσιμος ένας απινιδωτής, ζητήστε να μεταφερθεί άμεσα στο χώρο. Τοποθετήστε αμέσως τα ηλεκτρόδια και ακολούθησε τις οδηγίες