Πόση ακρίβεια έχουν αυτές οι μετρήσεις; Δεν κάνει λάθη το Aino στην αναγνώριση φωνής; Δεν θα μπερδευτεί αν από τρία τηλεπαράθυρα που φωνάζουν ταυτόχρονα “έμπειροι” πολιτικοί κάποιος φωνάξει μια λέξη που μοιάζει με όνομα υποψήφιου; Και τελικά, ποιά δεδομένα έχουν αξία να παρακολουθούμε;
1. Για πολλά πράγματα, δεν θέλουμε να έχει ακρίβεια! Εξού και έχουμε φτιάξει έναν “κουβά” που περιέχει οποιαδήποτα λέξη μπορεί να έχει σχέση με τις εκλογές στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο τα ονόματα των υποψήφιων. Συχνά ο στόχος ενός συστήματος media monitoring είναι να φροντίζει ότι ο χρήστης του “πιάνει” οτιδήποτε κινείται σχετικά με το θέμα. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι και χρήσιμος για να δούμε αν ο αριθμός αναφορών σε έναν υποψήφιο είναι κάτι ιδιαίτερο ή απλά ακολουθεί μια γενική τάση.
2. Υπάρχουν διάφορα τεχνικά θέματα στον τρόπο με τον οποίο “στήνεται” η τεχνολογία Aino. (Περισσότερα τεχνικά θέματα αναπτύσσουμε στην σελίδα “επεξήγηση της τεχνολογίας Aino” όπως το πρόσφατο “Πως δουλεύει το κεφάλαιο Impact-Topics“. Δηλαδή δεν είναι ατύχημα αλλά απόφαση το επίπεδο ακρίβειας του συστήματος.
3. Τα γραφήματα που περιλαμβάνουν και “γενικό” δείκτη είναι μεν ενδιαφέροντα, αλλά αποτελούν διαφορετικό θέμα μελέτης. Ο λόγος που επικεντρωνόμαστε σε αυτό το blog σε συγκεκριμένη περίπτωση, τις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης, είναι ακριβώς για να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα σε σχέση με την συμπεριφορά των ΜΜΕ. Όσο πιο ευρύ γίνεται το θέμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να κατανοήσουμε τι ακριβώς έγινε καθώς το οικοσύστημα των media είναι πολύπλοκο και με πολλές αλληλεπιδράσεις. Θα έπρεπε μετά να κοιτάμε τον γενικό δείκτη σε σχέση με άλλους γενικούς δείκτες άλλων θεμάτων κοκ. Μπορεί να κάνουμε γραφήματα και να μετράμε νούμερα αλλά αναφέρονται σε ανθρώπινες συμπεριφορές!
4. Από το γράφημα παρακολούθησης αναφορών στο ραδιόφωνο, από την προηγούμενη εβδομάδα θα βγάζαμε το συμπέρασμα ότι κάτι έξυπνο έκανε ο Παπαθεμελής, στις 13 του μηνός όλα τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν γενικά με τις εκλογές και ότι γενικά ο Μπουτάρης έχει περισσότερες αναφορές και πιο σταθερές. Με ένα κλικ όμως μπορούμε να ερευνήσουμε περισσότερο. Για παράδειγμα οι δέκα αναφορές στον Παπαθεμελή αποδεικνύονται ότι είναι όλες απλά επανάληψη αναφοράς σε δημοσκόπηση στις σύντομες ειδήσεις του καναλιού.
Δεν χρειάζεται καν δεύτερο κλικ καθότι είναι ξεκάθαρο ότι είναι μια αναφορά ανά ώρα την ίδια ώρα. Απλά Κυριακή γαρ, όλοι έχουν βγει για καφέ και παϊδάκια και οι ειδήσεις δεν αλλάζουν όσο συχνά θα έκαναν μια μέρα που είναι όλοι οι δημοσιογράφοι στις θέσεις τους. Αλλά δουλειά ενός τέτοιου συστήματος είναι να “σηκώνει σημαίες” για θέματα που χρήζουν διερεύνησης. Και η νοημοσύνη του είναι εντυπωσιακή. Δείτε για παράδειγμα την μέτρηση “impact” για τις τελευταίες δυο εβδομάδες:
Βλέπουμε ξεκάθαρα την έμφαση στις Κυριακές που έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο. Αλλά μας δείχνει και τα όρια της πιθανής ενασχόλησης των ΜΜΕ με τις οντότητές μας. Ο ίδιος Μπουτάρης που έφτασε τους 660 πόντους πριν δυο εβδομάδες, είχε πάει 2175 παλιότερα. Περίπου το ίδιο με την πτώση βράχου στα Τέμπη χθες! Άρα μπορούμε να αξιολογήσουμε εύκολα πόσο “μπαγιατεύει” ένα θέμα και πόσο πιασάρικο είναι ή δεν είναι. Και ενώ ο βράχος έπιασε 2400 πόντους impact την ίδια μέρα η ανακοίνωση Μπουτάρη, που μπορεί να φαίνεται σημαντική στον ίδιο, σε μερίδα πληθυσμού ή σε κάποιους δημοσιογράφους, είναι κάτω από τον έναν πόντο!
Οι υποψήφιοι έχουν βάλει πλέον “κάτω το κεφάλια” και κινούνται μανιωδώς σε πολλά επίπεδα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρούν αίσθηση του αντίκτυπου των κινήσεων αυτών. Από την μια σύμβουλοι και φίλοι. Από την άλλη το κόμμα. Όλα τα “πρέπει” και “δεν πρέπει”. Η τελική ευθεία μιας προεκλογικής εκστρατείας πρέπει να είναι μόνο επικοινωνιακή. Δεν θα φτιάξουν τώρα θέσεις ούτε θα σκεφτούν τώρα ένα ουσιώδες πρόγραμμα για να βελτιωθεί ο Δήμος. Το μόνο που πρέπει να τους απασχολεί είναι να καταλάβουν σωστά οι πολίτες (καταναλωτές ΜΜΕ) τι πρεσβεύουν και τι μπορούν να περιμένουν από αυτούς.