Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας πίστευε ότι τα καρότα έχουν αφροδισιακέε ιδιότητες, που κάνουν τous άνδρες ικανότερους και τis γυναίκες ενδοτικότερες. Λέγεται πως σε ένα επίσημο δείπνο τάισε όλουτ τους συγκλητικούς μόνο με καρότα, για να τουτ δει να συνουσιάζονται σαν τα ζώα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την όραση, αλλά είναι ωραία ιστορία.
Ο μύθος του καρότου χρονολογείται από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν η βρετανική RAF προσπαθούσε να κρατήσει μυστικό το γεγονός ότι είχε κατασκευάσει ένα εξελιγμένο σύστημα αερομεταφερόμενων ραντάρ για να καταρρίπτει τα γερμανικά βομβαρδιστικά. Έτσι, ισχυρίζονταν πως η μεγάλη ακρίβεια των Βρετανών πιλότων καταδιωκτικών ήταν αποτέλεσμα διατροφής με μεγάλες ποσότητες καρότων. Γεγονός είναι ότι τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτίνη, η οποία είναι σημαντική για την όραση. Ο οργανισμός μετατρέπει τη β-καροτίνη σε βιταμίνη Α, και η ακραία ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί τύφλωση, Ωστόσο, μια μικρή ποσότητα β-καροτίνης είναι αρκετή για την καλή όραση.
Από κει και πέρα, όσα καρότα παραπάνω κι αν φάτε, η όρασή σας δεν πρόκειται να βελτιωθεί.
Στην πραγματικότητα, η λήψη υπερβολικών δόσεων βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, με συμπτώματα κίτρινης-πορτοκαλιάς απόχρωσης του δέρματος, τριχόπτωσης, κόπωσης και πονοκεφάλου.
Μάλιστα όπως εξηγώ εδώ, οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α ή C είναι φερετζές των απανταχού τσαρλατάνων. Ένα καρότο έχει περίπου 41 θερμίδες, γίνεται ωραιότατο γλυκό του κουταλιού (με πιο πολλές θερμίδες!) καλύτερα καρότο κέικ ή καροτόσουπα.