Εκδόσεις Ψυχογιός
Γράφει η Έλια Κουρή
Έχοντας γυρίσει την τελευταία σελίδα του μυθιστορήματος Κλειδωμένο συρτάρι της Πασχαλίας Τραυλού συνειρμικά μου έρχεται στο μυαλό το πάνσοφο λαΐκό ρητό «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσιν τέκνα». Ένας συγγραφέας και βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος από παιδί μεγαλώνει, γαλουχείται και ανδρώνεται με βάση τις πεποιθήσεις και τις συνήθειες της Μανιάτικης νοοτροπίας. Εκεί, η βεντέτα και ο γδικιωμός –εκδίκηση– αποτελούν τρόπο ζωής και ο καθένας πορεύεται σύμφωνα με αυτό. Στάση ζωής και ριζικό για κάποιους, βραχνάς και βαριά κατάρα για άλλους, όπως για τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου, τον Έκτορα. Αυτός εναντιώνεται στο ότι «Πάνω απ’ την αγάπη είναι το χρέος» και η βαριά κατάρα της μάνας του –γνήσια Μανιάτισσα– σμιλεύει το χαρακτήρα του και ορίζει τις μελλοντικές επιλογές του, κατακρεουργώντας την ψυχή του. Στο τέλος θα βρει τη λύτρωση; Θα καθαρθεί η ψυχή του; Θα μείνει πιστός στα πιστεύω του; Και με ποιο ψυχικό κόστος;
Αυτό που καταφέρνει η Τραυλού σε αυτό το βιβλίο είναι ένα βαθύ και διεισδυτικό ψυχογράφημα των ηρώων της. Εισχωρεί στα άδυτα της ψυχής τους και με μαεστρία αναλύει άρτια όλους τους χαρακτήρες. Με δύο παράλληλες αφηγήσεις που εναλλάσσονται με αναδρομές στο παρελθόν και με εσωτερικούς μονολόγους ο αναγνώστης γίνεται μύστης της υπόθεσης και κάθε φορά ανακαλύπτει και ένα στοιχείο παραπάνω που θα τον βοηθήσει να ξετυλίξει τον μίτο της μυθοπλασίας. Αφουγκράζεται τα διλήμματα των πρωταγωνιστών, τα συναισθήματά τους, βιώνει μαζί με αυτούς τα αποτελέσματα των επιλογών τους, τις συνέπειες των πράξεών τους και το ηθικό βάρος που έχουν αυτές στην ψυχή τους. Ο ρυθμός της αφήγησης επιταχύνεται και επιβραδύνεται στα κατάλληλα σημεία, ώστε να ενταθεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη για τη συνέχεια της υπόθεσης.
Η εκλεπτυσμένη γραφή της Τραυλού και η ποιητική γλώσσα που χρησιμοποιεί σε κάνουν να θες να χαθείς στις σελίδες να βυθιστείς στις προτάσεις ώστε να ανακαλύψεις τα νοήματα και τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις και τις φράσεις! Εξού και το μέγεθος της συγγραφικής της δεινότητας ήδη από τα πρώτα πονήματά της.