Έχουν τα ίδια αποσπάσματα. Για το ίδιο θέμα. Ίδια συνολική διάρκεια και προβλήθηκαν την ίδια μέρα. Αναφέρονται στο ίδιο debate. Αλλά πόσο διαφορετικές εντυπώσεις δημιουργούν; Πρώτο δείτε το κλιπάκι από τις ειδήσεις του ΑΝΤ1. Προηγείται ένας απογοητευμένος με την χώρα, Έλληνας του εξωτερικού που δεν θέλει να γίνει δημόσιος υπάλληλος και σαν νέος Οδυσσέας θα προχωρήσει με καινούργια πράγματα μόνος του σε αντίξοες συνθήκες. Η εισαγωγή στο ρεπορτάζ αναφέρεται στην ασυνήθιστη διοργάνωση και υπόσχεται ότι “το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη”. (Αν ανέβηκε πάντως δεν φάνηκε πουθενά στις ειδήσεις!)
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ys5D4e4JXAM]
“Θα αποδοθούν πρώτα από εμένα οι όποιες πολιτικές ευθύνες” το σπικάζ καλύπτει τον Γκιουλέκα. “Ο Γιάννης Μπουτάρης – αν και υποστηρίζεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – θέλοντας να τονίσει την ανεξαρτησία του…¨ ακόμα πιο έντονος χρωματισμός αμέσως μετά στο σπικάζ ενώ βλέπουμε τον Μπουτάρη. “Οι θέσεις του Γιάννη Μπουτάρη στα εθνικά θέματα τον έβαλαν στο στόχαστρο”. Οι άλλοι αριστεροί “τον κατηγόρησαν ως υποστηριχτή του μνημονίου” καθώς πέφτει μετά και ο υπότιτλος “Κύριο πιάτο το μνημόνιο”.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7U7W65MiQXA]
Και μετά το ίδιο θέμα στο Mega. Προηγείται ρεπορτάζ για πετυχημένες συλλήψεις γιατρών για φακελάκια και την συνεχιζόμενη προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής. “Στην Θεσσαλονίκη είχαμε έντονη αντιπαράθεση…” Και αρχίζει με την φορτισμένη πρόταση “Ο Κώστας Γκιουλέκας υποστήριξε ότι το ψηφοδέλτιό του…” Δεν ανακοίνωσε, δεν διαμήνυσε, δεν είπε απλά. Υποστήριξε. Ο υπέρτιτλος “θα αποδοθούν ευθύνες για το οικονομικό σκάνδαλο στον δήμο” καδράρει όλο το θέμα αν και σίγουρα δεν ήταν το κύριο συμπέρασμα της συζήτησης. Κράτησε όμως “αποστάσεις από” Παπαγεωργόπουλο. (Ανάποδος τονισμός μιας σχέσης που θεωρούμε αυταπόδεικτη.)
Αντίθετα “δέχθηκε επίθεση” ο Μπουτάρης για τις θέσεις του! Από τους “αριστερούς συνυποψήφιους και τον Στέλιο Παπαθεμελή”. Οι υπόλοιποι μπαίνουν στο καλάθι “με καθαρά αντιμνημονιακό λόγο εμφανίστηκαν οι περισσότεροι υποψήφιοι” πριν αρχίσει μια παρέλαση στερεότυπων αποσπασμάτων. Ζαριανόπουλος, Στεργίου, Μυταφίδης, Παπαθεμελής, Μάτης, Κλεισιάρης σε σύντομα απανωτά αποσπάσματα τα οποία τους δείχνουν σαν τους τρελούς του χωριού μετά από τέτοια εισαγωγή.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό που μας απασχολεί σαν πολίτες (και σαν αναλυτές) είναι πως εξέλαβε κάθε μερίδα του κοινού το ρεπορτάζ. Αν όσοι βλέπουν Mega είναι μόνο φιλοκυβερνητικής προδιάθεσης ή όσοι βλέπουν ANT1 με την αξιωματική αντιπολίτευση τα πράγματα θα ήταν απλά. Αλλά χάρη στο Aino βλέπουμε πόσο πιο πολύπλοκη είναι η κατανάλωση ΜΜΕ πλέον.
Μπορεί δηλαδή το τηλεοπτικό κοινό να είδεμόνο μια άποψη του Mega ή του ΑΝΤ1 στο δίλεπτο ρεπορτάζ, αλλά στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά άλλα θέματα και με άλλου είδους προτεραιότητες. Ο Μάτης μπορεί να βγήκε χάλια στο πλάνο που μιλάει, σαν νάνος σε τεράστιο κοστούμι με ένα κεφάλι πάνω σε ώμους, αλλά στα social media κυκλοφόρησε ευρέως και αναλυτικά η κριτική του. Πολλοί αγνόησαν τον τρόπο που τοποθετούν τα “μεγάλα” ΜΜΕ το θέμα και βλέπουν τις μάχες που τους απασχολούν ή σχολιάζουν καυστικά:
Και μην ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες, όπως αυτή εδώ ενός θεατή του debate που ανέβηκε στο YouTube. Αυτό το κανάλι έχει πολλά ενδιαφέροντα κλιπ από το debate έτσι. Πηγαίο το χειροκρότημα ή στημένο;
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=T9w7gTy_Qac]
Είναι επίσης ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως αντιδρούνε σπασμωδικά τα μαζικά μέσα όπως τηλεόρασης και ραδιόφωνο (περίπου έτσι και τα δυο)
Αλλά αν δούμε πως κινήθηκαν τα blogs βλέπουμε αυξομειώσεις στο γενικότερο θέμα “εκλογές Θεσσαλονίκης” αντίστοιχα αλλά πιο σταθερές οι αναφορές σε συγκεκριμένους υποψήφιους.