“Για παρέα μωρέ, έχω και παίζει φόντο στο σπίτι….” Όσο κουτό κι αν σας ακούγεται, αυτή η κλασσική απάντηση είναι τελικά μάλλον ο μόνος λόγος να ακούς παραδοσιακό ραδιόφωνο στα ερτζιανά. Όπως επίσης το “δεν είχα τι άλλο να ακούσω στο αυτοκίνητο και είχα κολλήσει στην κίνηση.” Γιατί βέβαια με τα διαθέσιμα εργαλεία στο internet, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην βρίσκεις την μουσική που σου αρέσει πολύ πιο εύκολα και βολικά. Εγώ ακούω φωνές, άλλος ακούει την καρδιά του βέβαια.
Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι δεν είμαστε σπίτι. Κι αν είμαστε, έχουμε το κινητό αγκαζέ. Οπότε πρέπει το ραδιόφωνο να έρθει στο κινητό. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει:
- Να έχεις αρκετά γρήγορη σύνδεση. Έχω δει άπειρα δίκτυα σε εταιρείες να βαλτώνουν από 3-4 εξυπνάκηδες που “έχουν και παίζει” web radio. Το πρόβλημα; Ανάλογα με τον player που επιλέγουν, μπορεί να “ρουφάει” όση ταχύτητα βρίσκει για να ανεβάσει ποιότητα ήχου. Αυτός έχει πάει για φωτοτυπίες, αλλά δεκάδες MB τρέχουν τζάμπα και βερεσέ στο διαδίκτυο για πάρτη του. Ή φανταστείτε να είστε στην επαρχία με σύνδεση 2 ή 4άρα και όταν βάζετε web radio να κολλάει το Facebook. Όταν δουλεύεις μέσω internet, ακόμα και η πιο μικρή πτώση ταχύτητας είναι χτύπημα στο κεντρικό νευρικό σου σύστημα.
- Να μην ξέρεις να βρίσκεις online περιεχόμενο. Γιατί να ακούσω μια εκπομπή αφού το spotify ξέρει πολύ καλύτερα τα χούγια μου και προσαρμόζεται τέλεια κάθε φορά; Σε online ραδιόφωνο ακόμα καλύτερα τα πράγματα, από όλο τον κόσμο ψωνίζεις φοβερά πράγματα. Ακόμα και στο YouTube όσοι ασχοληθούν λίγο, βρίσκουν ότι τραγούδι θέλουν και πολλά ακόμα.
- Να μην κατέχεις από τεχνολογία. “Εγώ έχω ένα τρανζιστοράκι αγόρι μου τριάντα χρόνια τώρα στο τρίτο πρόγραμμα….” σου λέει ο τύπος με το ολοκαίνουργιο smartphone που το έχει “για τηλέφωνο μόνο, δεν ξέρω τι κάνουν όλα αυτά παιδάκι μου…” Δεν ξέρει, δεν θέλει να βάλει ένα app, κι αν του πεις κάτι το ξέχασε μετά από τρία λεπτά.
Αν αποφασίσετε να ακούσετε web radio γίνεται και χωρίς app. Πάτε πχ στο www.magazen.gr και από το κινητό και πατάτε το μεγάλο τρίγωνο. Όταν το πατήσετε μετατρέπεται σε δυο γραμμές (σε στυλ pause) για να το σταματήσετε αν θέλετε για λίγο. Έτσι είναι αυτά τα κόλπα, καλύτερα από το παλιό ραδιόφωνο που απλά έχανες κάτι αν έπρεπε να πας τουαλέτα ή να κάνεις καμιά δουλειά.
Σημειώστε όμως κάτι σημαντικό. Δεν χρειάζεται να κάθεστε να το κοιτάτε όσο παίζει. Μπορείτε να κάνετε κι άλλα πράγματα στο τηλέφωνο και αυτό θα συνεχίζει να παίζει στο παρασκήνιο. Αν το χρειαστείτε, είναι εκεί πάνω….κάντε από πάνω προς τα κάτω το δάχτυλο και θα φανούν τα χειριστήρια.
Σημειώστε ότι από το κινητό μπορείτε και να κάνετε chat ή ότι άλλο θέλετε, απλά μερικά πράγματα απαιτούν συνήθως υπολογιστή. Απλά προσέξτε στον browser να πατήσετε εκεί που λέει “request desktop version”.