H απλή απάντηση είναι “επειδή το Facebook είναι βλακώδες στην προσέγγιση του θέματος.” Πριν χρόνια που ανακοίνωσε την δυνατότητα, έγινε πανικός μεταξύ τμημάτων Marketing και Πληροφορικάριων. Οι μεν ζητούσαν να χώσουν “τον κώδικα του Facebook” σε διάφορα σημεία του website. Οι δε μέχρι να προλάβουν να τα βάλουν είχε λήξει το promotion. Βλακώδης υλοποίηση, κλασσικό Facebook βγάζει νερόβραστα πράγματα και πειραματίζεται στις πλάτες μας.
Έστω ότι κάνετε κλικ σε μια σελίδα. Κατά λάθος, από διαφήμιση που δεν καταλάβατε, εκεί που ξεκλειδώνατε το τηλέφωνο. Για οποιοδήποτε λόγο, ακόμα κι αν κλείσετε το παράθυρο αμέσως, ο πανηλίθιος μηχανισμός έχει ήδη ξεκινήσει. Είχαν κρύψει στην ιστοσελίδα μια σούστα που πετάχτηκε μέχρι το Facebook και πλέον θα βλέπετε για μέρες διαφήμιση για μασαζοκαλσόν που δεν σας ενδιαφέρει.
Δεν είναι έτσι το καλό Marketing αλλά που να ξέρουν στο Facebook από καλό Marketing; Δεν προλαβαίνουν να τα παίρνουν από ακόμα πιο άσχετους που επειδή όλη μέρα παίζουν στο Facebook νομίζουν ότι κάνουν δουλειά. Αν συγκρίνουμε με μια σοβαρή επιχείρηση, όπως την Google που επίσης ζει από τις διαφημίσεις θα μείνουμε με ανοιχτό το στόμα με το αντίστοιχο προϊόν, το Tag Manager. Όπου μπορείς να φτιάξεις προηγμένους και ανθρώπινους κανόνες τύπου “αν κάποιος μπει στη σελίδα ΚΑΙ κάτσει κάνα λεπτό ΚΑΙ κατεβεί πέρα από την μέση προς τα κάτω ΚΑΙ δεν σκρολάρει με μια λογική ταχύτητα που δείχνει ότι διαβάζει ΤΟΤΕ να θεωρήσεις ότι μάλλον τον ενδιαφέρει αυτό το θέμα.”
Το Facebook σκοτώνει τον έρωτα. Τον έρωτά μου με την σωστή εταιρική επικοινωνία. Γιατί μόνο προηγμένα εργαλεία, σωστά εφαρμοσμένα είναι αντάξια της πολύπλοκης διαδικασίας ενημέρωσης και αγοράς.