“Μοιάζω σαν τσίρκο όταν βγαίνω το βράδυ” μου είπε φίλη, κατά τα άλλα πολύ designάτη και μοδάτη. “Για να μην με πατήσουν έχω βάλει οτιδήποτε αστράφτει, αντανακλά και αναβοσβήνει παντού.” Δυστυχώς, όπως αποδεικνύει και η έρευνα στην ψυχολογια της αντίληψης κανένα από όλα αυτά τα φανταχτερά δεν μας σώζουν. Κάντε αυτό το σύντομο τεστ:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=IGQmdoK_ZfY]
Το σπαστό ηλεκτρικό ποδήλατο είναι πιθανώς η λύση σε ένα πρόβλημα τύπου Catch22: αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των ποδηλατών, δεν θα αρχίσουν να μας λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τα αυτοκίνητα! Αποδείχθηκε και με μια τεράστια έρευνα μεταξύ χωρών σε όλο τον κόσμο όπου στατιστικά τα λιγότερα ατυχήματα ήταν πάντα στις πόλεις με τους περισσότερους ποδηλάτες.
Το πρόβλημα λέγεται inattention στην ψυχολογία και βασίζεται στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όσο multitasking κι αν κάνει, έχει εξελιχτεί ώστε να κάνει οικονομία στην προσοχή του. Δηλαδή ασχολείται μόνο με αυτά που περιμένει, αυτά που θεωρεί αναμενόμενα. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το εκπληκτικό πείραμα με τον γορίλα και πατήστε στο βίντεο να δείτε αν θα τον δείτε! (Εδώ για το ίδιο φαινόμενο στην ελληνική πολιτική.)
Την κρίσιμη διαφορά την κάνει πιστεύω το ηλεκτρικό ποδήλατο γιατί αφαιρεί τις δικαιολογίες. Όταν είμαι κουρασμένος (και θα άφηνα το ποδήλατο σπίτι) μου στερεί την δικαιολογία. Απλά χρησιμοποιώ πιο πολύ την μπαταρία! Όταν ξεκινάω την μέρα μου με ασαφές όλο το πρόγραμμα της ημέρας (ή της νύχτας!) μου δίνει την σιγουριά ότι θα καταφέρω να πάω ή να έρθω όπου χρειαστεί. Μπαίνω στον ηλεκτρικό. Τι λέει η ανακοίνωση; Έργα/καθυστερήσεις; No problem! Βγαίνω, ξεδιπλώνω και γκαζώνω. Άσε τους άλλους να σιχτιριάζουν και να βρίζουν…