To έχουμε ψωμοτύρι: “η Ελλάδα διώχνει τα καλύτερα μυαλά της”… Βέβαια τα νούμερα άλλα δείχνουν. Από ανθρώπους που μένουν σε χώρα άλλη από αυτή που γεννήθηκαν και έχουν τουλάχιστον έναν χρόνο στην ανώτατη παιδεία η Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά:
Προφανώς και η κατάσταση έχει να κάνει με πόσο ξοδεύουμε για την Παιδεία από ένα σημείο και κάτω. (Γιατί δεν είναι σίγουρο ότι ξοδεύοντας απλά πολλά λεφτά διασφαλίζεις κάτι αναγκαστικά.) Αλλά σε περιόδους κρίσης όπου πολλά σχολεία δεν έχουν τα βασικά, με λίγα λεφτά ίσως γινόταν μεγάλη διαφορά.
Είμαι από τους πρώτους που γκρινιάζω για την έντονη παρουσία της Ορθοδοξίας στο σχολείο. Μετά την γλώσσα και τα μαθηματικά, τα θρησκευτικά ταλαιπωρούν έντονα τα παιδιά. Και μάλιστα με την χειρότερη πιθανή διδασκαλία του θέματος. Όταν τα Χριστούγεννα η δασκάλα έδωσε στον γιο μου τεύχος της “Ζωής του Παιδιού” έβγαλα αφρούς. Όχι για την χυδαία προπαγάνδα αλλά επειδή το περιοδικό είναι εξίσου ανόητο με την εποχή που πήγαινα εγώ σχολείο!
Υπάρχει όμως άλλο είδος προπαγάνδας, πιο ύπουλο και πιο αποτελεσματικό. Στην Αγγλία όλο και περισσότεροι γονείς πάνε κάθε Κυριακή εκκλησία…μπας και πιάσουν θέση στα καλά σχολεία. Τα οποία είναι αυτά που επιχορηγεί η εκκλησία βέβαια. Όπου μαζί με την θέση στο πανεπιστήμιο εξασφαλίζεις και πνευματικά εφόδια για την μεταθάνατο ζωή.
Έτσι κι αλλιώς όλο και περισσότερα ιδιωτικά σχολεία μπαίνουν στο παιχνίδι, δείτε πχ στην Ισπανία τι γίνεται:
Από ανθρώπους που μένουν σε χώρα άλλη από αυτή που γεννήθηκαν και έχουν τουλάχιστον έναν χρόνο στην ανώτατη παιδεία η Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά
Σχετικά χαμηλά το ΤΡΕΙΣ φορές πάνω από το παγκόσμιο μέσο όρο;
Να διαβάσετε ένα γράφημα ξέρετε, ή επειδή είδατε κάτι χώρες με κάτω από εκατομμύριο κατοίκους (FYROM, Cyprus, Iceland κλπ) πάνω από την Ελλάδα είπατε ότι είμαστε …σχετικά καλά;
Εφόσον είμαστε πάνω από δυο φορές τον παγκόσμιο μέσο όρο αυτό σημαίνει ότι είμαστε outliers προς το χειρότερο. Το ότι υπάρχουν και 5-10 άλλες χώρες σε χειρότερη κατάσταση δεν σημαίνει τίποτα…
Δεύτερο, τα στοιχεία σταματάνε το 2000 στο πρώτο γράφημα. Το πόσοι έφυγαν λίγο πριν και μετά την κρίση το έχουμε κοιτάξει ή βλακωδώς θεωρούμε ότι παραμένει στον ίδιο βαθμό;