Συμβαίνει όλο και πιο συχνά. Εκατομμύρια άνθρωποι γράφουν την γνώμη τους για καταστήματα, υπηρεσίες ή ακόμα και παιδικές χαρές στο Google Maps, το Facebook ή οπουδήποτε αλλού online. Συχνά είναι μεγάλο το κενό ανάμεσα στην πρόχειρη κριτική του επισκέπτη, χωρίς να το πολυσκεφτεί, και της επιχείρησης που αντιδράει με νομικούς τρόπους. Να βοηθήσω λίγο να τα ξεκαθαρίσετε:
- Δεν μπορείτε να μηνύσετε την εταιρεία που φιλοξενεί την άποψη. Ούτε τεράστιοι οργανισμοί δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν αυτό. Προστατεύονται θεσμικά στις ΗΠΑ από το νόμο. Google, Facebook, Yelp, Booking και λοιπά μεγαθήρια ξεχάστε τα.
- Πρέπει να αποδείξετε ότι αυτό που γράφτηκε είναι ψέμα. Αν είναι φάση “και μετά μου είπε…” πολύ δύσκολο. Ίσως έχετε μάρτυρα το άλλο γκαρσόνι (αν ήταν κοντά), το πιο πιθανό να μην υπάρχουν μάρτυρες ή μαρτυρίες.
- Η άποψη είναι προστατευμένη. Το “δε μου άρεσε ο μουσακάς τους” ή “η χωριάτικη μάλλον ήταν κομμένη από το πρωί” είναι γούστο, εκτίμηση. Δεν μπορείτε να μηνύσετε τον άλλον για την άποψή του.
- Εσάς μπορεί να σας βγαίνει πάνω πάνω η κριτική και να βγάζει μάτι αλλά ειδικά στο Google Maps έχουν πανίσχυρους μηχανισμούς spam protection. Δηλαδή αν εσείς έχετε όλο πεντάστερες κριτικές και πάει ένας και γράψει “χάλια ήταν” και ένα αστεράκι, αυτή η κριτική δεν θα φανεί καν σε άλλους. Πρέπει να αποδείξετε ότι ΟΛΟΙ έβλεπαν αυτό που βλέπετε εσείς και αυτό είναι σχεδόν αδύνατον καθότι οι σοβαρές εταιρείες φροντίζουν να είναι προσωποποιημένες οι πληροφορίες που δείχνουν βάση ενδιαφερόντων κλπ. Ακόμα κι αν κρατήσετε screen shots δεν είναι σίγουρο ότι θα σταθούν ως πειστήρια.
- Πρέπει να αποδείξετε ότι την κακή κριτική θα την εκλάβει “ο μέσος άνθρωπος” έτσι όπως πιστεύετε ότι την καταλαβαίνετε εσείς. Μήπως απλά θα γελάσει ένας μέσος άνθρωπος; Μήπως δεν θα διαβάσει καν όλο το κατεβατό;
- Πάθατε ζημιά; Πως την μετράτε; Έπεσαν οι παραγγελίες; Αποδεδειγμένα με νούμερα πράγματα. Δεν παίζει το “προφανώς μας επηρέασε”. Που, πως και πόσο ακριβώς;
- Μήπως με τη μήνυση απλά δημοσιοποιείτε κάτι που αλλιώς δεν θα το είχε παρατηρήσει κανείς; Συνήθως οι υγιείς επιχειρήσεις δεν χάνουν χρόνο με τέτοια μικροπράγματα. Είναι πολύ εύκολο να δώσετε την εντύπωση απελπισμένου, έτοιμου να κλείσει αργόσχολου που δεν έχει άλλη δουλειά από το να κυνηγάει καταναλωτές για βλακείες.
Πριν αρχίσετε λοιπόν να καλείτε δικηγόρους και να απειλείτε τον κόσμο, δείτε πρώτα αν η ίδια η πλατφόρμα έχει εργαλεία. Αν δεν έχει πατήσει πχ πόδι ποτέ στο μαγαζί σας πολλές φορές τα κατεβάζουν. Μην πανικοβληθείτε, δεν θα πεθάνετε επειδή κάποιος έβαλε ένα αστεράκι. Επίσης σκεφτείτε αν υπάρχει περίπτωση να βρείτε τα αληθινά του στοιχεία, μήνυση στον [email protected] δύσκολα θα γίνει, ακόμα κι αν ζητήσετε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βοήθεια!