Είναι συχνό λάθος, ειδικά σε παιδιά. Μπαίνεις στο Viber ή το Messenger και σου λέει “γράψου απλά με το κινητό σου”. Ε, πατάς “ΟΚ” και σου στέλνει μήνυμα για να επιβεβαιώσει τον λογαριασμό. Τόσο απλά.
Αμ δε. Γιατί όταν χάσεις το κινητό ή αλλάξεις νούμερο τα έχασες όλα. Και ήταν τόσο απλό να γλιτώσεις τον μπελά. Απλά κάνε έναν λογαριασμό Google. Ειδικά στο Android επιτρέπεται η χρήση χωρίς Gmail. Αλλά είναι σχεδόν ηλίθιο να μην το κάνεις.
1. Πρώτο και καλύτερο το γεγονός ότι μπορείς να συνδέσεις οποιονδήποτε λογαριασμό σε υπηρεσία, app ή κάτι άλλο με το Gmail σου. Όταν χάσεις το κινητό, απλά βάζεις στην καινούργια συσκευή σου πάλι το app και όταν σου ζητήσει sign in, κάνεις με το Gmail σου. Όλα τα μηνύματα θα επανεμφανιστούν ως δια μαγείας. (Σε σχεδόν όλα τα apps, μόνο το WhatsApp έχει κάτι κουλά.)
2. Συχνά ξεχνάμε τις φωτογραφίες. Δηλαδή βασικά τις μαζεύουμε στο κινητό για μήνες ή χρόνια. Γίνονται απλά ένα αόριστο άγχος. Ακόμα και όσοι συνδέουν με υπολογιστή και τις κατεβάζουν κάθε τόσο, αν χαθεί το τηλέφωνο, θα χάσουν αρκετές πρόσφατες. Η λύση είναι απλή και λέγεται Google Photos, σώζει όσες (άπειρες) φωτογραφίες θέλετε και τις βλέπετε μόνο εσείς. Εκτός αν θελήσετε να τις μοιραστείτε βέβαια κάποτε.
3. Που είναι το κινητό μουυυυυυ; Πολλές φορές τα παιδιά μου δεν θυμούνται που το άφησαν. Μπορεί να έχει πέσει πίσω από τον καναπέ, βαθιά χωμένο σε τσάντα ή μπουφάν, σχεδόν πάντα στο αθόρυβο. Με το Find my android device της Google, μπαίνεις από κάποιον υπολογιστή στο Gmail σου και του ζητάς να κάνει το τηλέφωνο να χτυπήσει πολύ δυνατά μέχρι να το σηκώσεις. Σωτήριο!
4. Log in σε παιχνίδια. Τα παιχνίδια, όπως και τα messaging apps κάνουν ότι μπορούν για να μην καθυστερήσεις όταν πρωτομπείς. Μπορείς απλά να αρχίσεις να παίζεις. Ε, παίζεις, παίζει, μαζεύεις μαρούλια, σκοτώνεις κακούς, περνάς πίστες, χτίζεις πόλεις και…αν δεν έχεις κάνει log in κάπως, αν χάσεις το τηλέφωνο ή σου πέσει στη θάλασσα ή σπάσει, χάνεις και τόση δουλειά.
5. Να θυμάται τις προτιμήσεις σου. Να ξέρει τι βίντεο έχεις ήδη δει στο YouTube για να σου προτείνει αντίστοιχα ή να συνεχίζει να το παίζει εκείνο που διέκοψες χθες, εκεί που το διέκοψες. Ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι θα θυμάται τα προγράμματα που έχεις εγκαταστήσει και τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου. Δηλαδή αν το χάσεις ή χαλάσει, στο καινούργιο μόλις βάλεις τα ίδια στοιχεία Google λογαριασμού θα επανέλθουν πανεύκολα σχεδόν όλα.
6. Επαφές (ΟΕΟ). Πολλά τηλέφωνα (κυρίως στα Samsung το βλέπω) έχουν δικά τους προγράμματα για διαχείριση επαφών και ημερολογίου. Δηλαδή σώζουν στο τηλέφωνο τις επαφές και τα ραντεβού σας. Δηλαδή αν πάθει κάτι το τηλέφωνο θα χάσετε όλα τα τηλέφωνα γνωστών και φίλων. Δηλαδή θα νιώσετε ηλίθιοι. Στο οικοσύστημα της Google θα είναι όχι μόνο ασφαλώς αποθηκευμένα στο “σύννεφο” αλλά μπορείτε εύκολα να μπείτε να καθαρίσετε τις επαφές, να τις εξάγετε ή να τις τακτοποιήσετε όπως θέλετε και από ΗΥ σε μεγάλη χορταστική οθόνη.
Είναι τόσο σημαντικό; Δεν μπορώ να επιβιώσω και χωρίς λογαριασμό Gmail; Ουσιαστικά όχι, δεν μπορείς και θα το βρεις μπροστά σου. Θα θέλεις να σώσεις μια διαδρομή στο Google Maps ή να σχολιάσεις στο YouTube. Ή να μοιραστείς ένα έγγραφο στο Google Docs. Ακόμα κι αν ζεις σε σπηλιά, κάποια δημόσια υπηρεσία, εργοδότης, συνεργάτης ή συμμαθητής θα μοιραστεί μαζί σου κάτι στο τεράστιο οικοσύστημα της Google. Είναι χιλιάδες τα άλλα πλεονεκτήματα και δεκάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις εφαρμογών που ζητάνε τρόπο να ξέρουν ποιος είστε.
Πόσο ασφαλές είναι το Gmail; Πολύ. Παντού γίνονται θέματα και προφανώς η CIA μπορεί να μπει κάπως αν είστε τρομοκράτης. Αλλά με two factor authentification (δηλαδή να μην αρκεί μόνο ο κωδικός) ή το Google Authenticator (ωραίο app για ένα ακόμα επίπεδο ασφαλείας και σε άλλες εφαρμογές) έχεις ότι καλύτερο κυκλοφορεί από αντίμετρα. Να το θέσω κι έτσι: αν θέλει η Google να ξέρει τι κάνετε σε ένα κινητό με λειτουργικό Android (της Google κι αυτό) το ξέρει έτσι κι αλλιώς. Κι αν θέλει η CIA, δεν χρειάζεται καν να έχετε κινητό!
Αν δεν σας αρέσει η Google, μπορείτε να συνδέσετε και με άλλα email. Αλλά για κάποια (Google Maps, YouTube, Docs, Photos) που είναι κατά την γνώμη μου σχεδόν αδύνατον να ζει κάποιος πλέον χωρίς αυτά, ο λογαριασμός Google είναι μονόδρομος. Προσέχουμε για να έχουμε.