H Σουηδία το αποφάσισε από το 1995, η Φινλανδία λίγο αργότερα και η Αγγλία ομοίως ανακοίνωσε ότι δεν έχει πια νόημα η απογραφή με το παλιό το στυλ. Τα δεδομένα είναι σχεδόν άχρηστα. Σίγουρα είναι πολύ χειρότερα από όλα τα άλλα που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούν διαρκώς. Όχι κάθε δέκα χρόνια και να τρέχουν 1-2 μετά να καταλάβουν τι έγινε στην απογραφή. Αντί να μας λένε ανοησίες περί Χ εκατομμυρίων “άρρεν” και Ψ εκατομμυρίων “θήλυ” σε μια εποχή που δεν έπρεπε καν να τίθεται έτσι το ερώτημα, θα μπορούσαν να κάνουν πράγματα όπως αυτό εδώ στην Μπογκοτά για να βοηθάνε την ασφάλεια των γυναικών. Από το 2004 οι Γάλλοι καταργήσανε την δεκαετή απογραφή λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών και κάνουν κάτι πολύ πιο προηγμένο και πολύ πιο ακριβές
https://www.cairn-int.info/article-E_POPU_701_0123–the-new-french-census-and-its-impact-on.htm
Τα δεδομένα είναι παντού και η ελληνική απογραφή του 2021 απλά μας δείχνει πόσο αρέσκεται το Ελληνικό Δημόσιο να σπαταλάει χωρίς λόγο τα λεφτά μας. Ρωτάνε για παράδειγμα που ζεις και που εργάζεσαι ενώ θα μπορούσαν ακαριαία και Online να έχουν αυτά τα δεδομένα (ανώνυμα και με μεγάλη ακρίβεια) από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή τι νομίζουν; Ότι θα πιάσουν όσους δεν εργάζονται κανονικά ή δεν δηλώνουν σπίτια; Αφού όλα αυτά τα δεδομένα τα έχουν ήδη βέβαια!
Η απογραφή πληθυσμού είναι πάντα ένας υπολογισμός. Δηλαδή η στατιστική υπηρεσία παίρνει πληροφορίες από διάφορες πηγές, τις συνδυάζει και βγάζει μια θεωρία πόσοι είμαστε. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αλλιώς. Για αυτό σε ρωτάνε “στις 22 Οκτωβρίου 2021 τι δουλειά έκανες;” γιατί μπορεί την επόμενη να απολύθηκες. Αλλάζουν αυτά διαρκώς και η βλακεία είναι ότι τα έχουν τα δεδομένα ήδη βέβαια σχεδόν σε πραγματικό χρόνο από άλλες υπηρεσίες. Δεν έχουμε “υποχρέωση από την ΕΕ” να την κάνουμε βέβαια, ούτε εξαρτώνται επιχορηγήσεις και κονδύλια από αυτήν. Αλίμονο αν περίμενε το Κράτος ή η ΕΕ κάθε 10 χρόνια (και μετά άλλα δυο να βγούνε τα αποτελέσματα) για κάθε θέμα!
Η απογραφή έτσι που γίνεται εδώ τώρα, κάνει πιθανώς χειρότερα τα δεδομένα αφού δεν έχουν ακρίβεια και δεν ξέρουμε καν τι σημαίνουν τελικά. Δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις με τέτοια δεδομένα. Ούτε το ίδιο το Ελληνικό Κράτος δεν χρησιμοποιεί πλέον αυτά τα δεδομένα ούτε βέβαια οι εταιρείες. Σε καταστάσεις κρίσης ψάχνουμε στα κινητά τηλέφωνα λύσεις. Όταν μπείτε και δείτε την απαράδεκτη φόρμα της ηλεκτρονικής απογραφής θα καταλάβετε. Τεράστιο ποσοστό λάθος συμπληρωμένων θα φύγει χωρίς έλεγχο και χωρίς δυνατότητα ελέγχου μετά.
Κόστος. Το προφανές πρόβλημα (για χώρες που νοιάζονται – όχι για την Ελλάδα!) είναι το τεράστιο κόστος. Τόσοι άνθρωποι πρέπει να πάνε πόρτα πόρτα. Στις ΗΠΑ χάρηκαν όταν έμεινε κάτω από τα 15 δισεκατομμύρια. Και εκεί βέβαια έγινε κυρίως τηλεφωνικά, Online και ταχυδρομικά, όχι πόρτα πόρτα.
Δειγματοληψία μπορεί και πρέπει να γίνεται διαρκώς. Αλίμονο αν περίμενε η στατιστική υπηρεσία δέκα χρόνια. Στις περισσότερες σοβαρές χώρες γίνονται μελέτες για συγκεκριμένα θέματα όποτε προκύψει ανάγκη. Όπου δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα κυρίως. Μια σοβαρή στατιστική υπηρεσία κάνει μετρήσεις δειγματοληπτικές όπου και όταν προκύπτει ανάγκη συγκεκριμένη. Όχι βουρ σε όλους.
Ανωνυμία – βασική προϋπόθεση. Στις ΗΠΑ μετρήθηκε πρόσφατα αυτό και τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Όταν δεν χρησιμοποιείται μοναδικός αριθμός οι πολίτες συμμετέχουν 2 ή και 3 φορές περισσότερο. Εδώ αντιθέτως ζητάνε πλέον και ΑΜΚΑ και κάνεις ταυτοποίηση με στοιχεία taxis net! Σα να λένε “ξέρουμε ότι δεν εμπιστεύεστε το Κράτος, ε, μην πάρετε μέρος ποτέ!” Ακόμα χειρότερο το γεγονός ότι σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, όταν έρχονται πόρτα πόρτα ΔΕΝ ζητάνε ΑΜΚΑ. Δυο μέτρα και δυο σταθμά, ότι να’ναι!
Αδικούνται κατάφωρα μειονότητες σε τέτοιες απογραφές. Γνωστό πρόβλημα διεθνώς μεθοδολογικό αλλά η Ελλάδα συνεχίζει σα να ζούμε στο 1960 και ένα φλέγον θέμα σιγά μην τολμήσει η στατιστική υπηρεσία να το προσεγγίσει πιο σωστά.
Γιατί δεν έγινε εξ’ολοκλήρου ηλεκτρονικά; Αφού από το taxisnet ξέρουν τις οικίες που έχουμε δηλώσει. Όπως παραδέχεται και η αρμόδια υπηρεσία, πριν λίγους μήνες έκαναν καταγραφή κτιρίων από αεροφωτογραφίες και θέλουν να διασταυρώσουν με ΑΦΜ όσα κτίρια βλέπουν από τον ουρανό. Δηλαδή παραδέχονται ότι είναι άσκηση φακελλώματος. “Δεν θέλουμε για παράδειγμα να απαντήσουν κάτοικοι εξωτερικού” λένε ευθαρσώς. Έτσι, για να μην έχετε αυταπάτες για τους σκοπούς της απογραφής. Σα τσιφλικάδες στον Μεσαίωνα, θέλουν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα βασικά.
Πλήρης αδιαφάνεια ως προς τους σκοπούς των ερωτήσεων και τα δεδομένα. Ακόμα δεν μας έχουν απαντήσει για την προηγούμενη (του 2011), σιγά μην ανοίξουν και συζήτηση περί μεθοδολογίας και δούμε πόσο ξεβράκωτοι είναι! Με τι άλλα δεδομένα συνδυάζουν αυτά της απογραφής; Εδώ θα έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν μας δείξουν τα επίσημά τους δεδομένα θα γελάνε μέχρι τον Βόρειο Πόλο. Αν μας δείξουν στην ζούλα πως παίρνουν από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, θα πέσει όλο το GDPR να τους πλακώσει….
Δεν είναι συνωμοσιολογoς ένας σκεπτόμενος πολίτης που παρατηρεί ότι στην Ελλάδα πάμε να ξοδέψουμε πολλά λεφτά για κάτι το οποίο δεν είναι πια απαραίτητο. Είναι ένας σωστά ενημερωμένος Ευρωπαίος πολίτης που απαιτεί κάτι καλύτερο. H απογραφή έτσι που γίνεται στην Ελλάδα έχει αποκλειστικό σκοπό την κατανάλωση πόρων και το μοίρασμα χρημάτων. Οτιδήποτε πραγματικά χρήσιμο που θα μπορούσε να μας δώσει (για παράδειγμα ποσοστά διαφόρων θρησκειών και άθεων στην Ελλάδα) προφανώς δεν πρόκειται να τα ρωτήσει κανείς κι ας είναι από τα βασικά και σημαντικά που κάνουν άλλες χώρες.
Ιδιαίτερα φοβάμαι ότι φέτος οι απογραφείς θα κακοπαθήσουν από τις (δίκαιες) αντιδράσεις των πολιτών. Αντίθετα με άλλες χρονιές δεν έγινε καμπάνια ενημέρωσης του κοινού γιατί προφανώς η κυβέρνηση ξοδεύει τα λεφτά της σε άλλες διαφημίσεις του εαυτού της…
(Σημείωση: προσωπικά δεν είμαι αντι…. γενικώς και αόριστα. Και τα εμβόλιά μου έκανα από την πρώτη στιγμή και την απογραφή ηλεκτρονικά την συμπλήρωσα μόλις μου ήρθε το χαρτί, δηλαδή προσπάθησα, εγκατέλειψα και ξαναπροσπάθησα μερικά από λίγες ώρες, πάντως το συμπλήρωσα και πήρα και το αποδεικτικό μου κι ας το θεωρώ τρισμέγιστη βλακεία και 99% σίγουρο ότι σχεδόν όλοι θα απαντήσουν τόσο στο περίπου ώστε να μην έχει νόημα.)
Οι απογραφές βέβαια δημιουργούν ή/και ενημερώνουν μητρώα, τα οποία αποτελούν τη βάση για δειγματοληπτικές έρευνες και επίσης μπορούν να εμπλουτιστούν από διοικητικές πηγές (πχ μητρώα πελατών παρόχων κινητής)
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ναι, έτσι θα δούλευε. Αλλά έτσι όπως γίνεται καταντάμε με ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ δεδομένα. ΑΝ ήθελαν να κάνουν δειγματοληπτικές έρευνες, θα έκαναν ΔΙΑΡΚΩΣ όπως στον σύνδεσμο που παραθέτω στο άρθρο περί Γαλλίας.
Η ηλεκτρονική απογραφή στον Καναδά, μόνο ανώνυμη δεν είναι. Καταγράφεται η ip της απογραφής, που δηλώνει εκτός από τον συνδρομητή και την ακριβή διεύθυνση. Αν μου πεις πως μπορείς να μπεις από δημόσιο δίκτυο, καταγράφεται ο μοναδικός αριθμός της κινητής συσκευής σου ο οποίος αντιστοιχεί σε σένα, εκτός βέβαια αν έχεις συσκευή που δεν σου ανήκει.
Στην τελευταία φωτογραφία που βάζεις μηδέν άτομα, σου γράψει κάτω δεξιά πως δεν θα εκδοθεί αποδεικτικό απογραφής γιατί δεν υπάρχουν άτομα στην κατοικία. Μπορείς να το αποθηκεύσεις αλλά δεν θα υπάρξει αποδεικτικό απογραφής.
Τέλος, νομίζω είναι αφελές να περιμένουμε από το τριτοκοσμικό ελληνικό “κράτος”, να συμβαδίσει με τις χώρες που θεωρούμε προηγμένες. Το ελληνικό “κράτος” είναι προσκολλημένο σε πρακτικές και συνήθειες περασμένων αιώνων τις οποίες δεν μπορεί να αποβάλει γιατί κυρίως δεν επιθυμεί να το κάνει. Επίσης καλό είναι μερικές φορές να σκεπτόμαστε αν αποδεχόμαστε το σύνολο των πρακτικών που ακολουθούν οι προηγμένες χώρες, τις οποίες χρησιμοποιούμε για παράδειγμα στη χώρα μας. Αν θες να τους μοιάσεις, πρέπει να τους μοιάσεις και στα αρνητικά, όχι μόνο στα θετικά…
Έχει τεράστια διαφορά αυτό (που είναι λογικό να καταγράφεται άλλωστε για να ξέρουν ότι δεν είσαι αλλού) και άλλο να ζητάνε ΑΜΚΑ και να μπαίνεις με στοιχεία taxis net. Προφανώς θα θέλαμε να αντιγράφουμε τα χρήσιμα και θετικά των προηγμένων χωρών και όπως έχουν δείξει πολλές άλλες μικρές χώρες, ειδικά σε τεχνολογικά θέματα είναι απόλυτα εφικτό να τους υπερπηδήσουμε μάλιστα.
FYI μια χαρά βγάζει πιστοποιητικό με μηδέν άτομα αν βάλεις πχ ότι το έχεις για πούλημα.