Σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό υπάρχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως τα λευκαντικά, τα διαλυτικά χρωμάτων, η κόλλα, η παραφίνη και τα ζιζανιοκτόνα που μπορούν, ερχόμενα σ’επαφή με το δέρμα, να προκαλέσουν, χημικά εγκαύματα ή και εσωτερικά τραύματα αν τα καταπιούμε. Τα παιδιά κυρίως διατρέχουν τον κίνδυνο της τυχαίας δηλητηρίασης από υλικά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι.
Πώς θα προλάβετε τη δηλητηρίαση μέσα στο σπίτιΦυλάξτε τα επικίνδυνα χημικά σε μέρος μη προσιτό στα παίδια (όχι κάτω από το νεροχύτη).Φυλάτε τα φάρμακα σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι. Αφήνετε τις δηλητηριώδεις ουσίες που χρησιμοποιείτε στο νοικοκυριο. μέσα στην αρχική τους συσκευασία -ποτέ μην τα βάζετε σε άδεια κουτιά αναψυκτικών. Αγοράζετε τα φάρμακα και τις ουσίες αυτές μέσα σε συσκευασίες που κλείνουν καλα. |
Αν καταπιείτε δηλητηριο
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ:
- Να διατηρήσετε την τραχεία ανοικτή, την αναπνοή και την κυκλοφορία.
- Να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Να αναγνωρίσετε το δηλητήριο.
Χημικα στο δερμα
ΑΝ ο πάσχων έχει χάσει τις αισθήσεις του, ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγμό και να είστε έτοιμοι για ΚΑΕ αν χρειασθεί. Αν η τεχνητή αναπνοή είναι απαραίτητη, μια πλαστική προστατευτική μάσκα για το πρόσωπο θα σας προστατεύσει αν υπάρχει έγκαυμα γύρω από το στόμα. Τοποθετήστε τον πάσχοντα στη στάση ανάνηψης. 0 πάσχων μπορεί να κάνει εμετό.
ΜΗΝ προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό.
ΜΗ μολύνετε τον εαυτό σας με επικίνδυνα χημικά ή με το μολυσμένο νερό με το οποίο έχετε ξεπλύνει τον πάσχοντα. Ξεπλύνετε κάθε υπόλειμμα του χημικού από το δέρμα με άφθονο νερό. Βεβαιωθείτε ότι το μολυσμένο νερό ρέει μακριά από τον πάσχοντα.
ΑΝ τα χείλη του πάσχοντος έχουν πάθει έγκαυμα από διαβρωτικές ουσίες, δώστε του συχνά μικρές γουλιές κρύου νερού ή γάλακτος.