Σήμερα θα ασχοληθούμε με τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής μας ανοσοποίησης, μέσω της διατροφής, της άσκησης, του τρόπου ζωής καθώς και του τρόπου σκέψης. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί ένα ευφυές σύστημα οργάνων και κυττάρων, με πρωταρχική αρμοδιότητα τη διατήρηση της ζωτικότητας και της φυσικής ακμαιότητας του οργανισμού και την προστασία του από παθογόνους παράγοντες. Σε πρακτικό επίπεδο, οι βασικοί παράγοντες που συμβάλουν σε μια ισχυρή ανοσοποίηση είναι οι εξής:
1. Ο φυσικός τοκετός. Κάθε ανθρώπινο πλάσμα που έχει αντικρίσει το φως του κόσμου με φυσικό τρόπο, χωρίς ισχυρή ιατροφαρμακευτική παρέμβαση και επεμβάσεις έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα ανοσοποίησης που αν υποστηριχθεί με ένα δυναμικό πρότυπο ζωής, εγγυάται μια ισχυρή ανοσοποίηση. Φυσικά, υπάρχουν φορές που ένας τοκετός απαιτεί φαρμακευτική ή χειρουργική παρέμβαση, ωστόσο είναι σημαντικό κάθε μέλλουσα μητέρα να ενήμερη για τις επιπτώσεις στην ανοσοποίηση του βρέφους και να καταφεύγει σε αυτές με τη βοήθεια του γιατρού της, μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.
2. Μητρικός θηλασμός. Επισταμένες μελέτες έχουν καταδείξει την σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού, ειδικά σε σχέση με την ανοσοποίηση. Το μητρικό γάλα διαθέτει φυσικά αντιβιοτικά που δεν υπάρχουν στα άλλα υποκατάστατα ζωικού ή χημικού γάλακτος που θεωρούνται κατάλληλα για βρέφη. Σημειώστε επίσης ότι τα εν λόγω φυσικά αντιβιοτικά οξειδώνονται αν έρθουν σε επαφή με την ατμόσφαιρα, πράγμα που σημαίνει πως όσο περισσότερο το βρέφος θηλάζει απ’ ευθείας από το μητρικό στήθος, τόσο περισσότερο ωφελείται σε επίπεδο φυσικής άμυνας του οργανισμού.
3. Διατροφικές συνήθειες. Η επίδραση της τροφής στην ποιότητα του αίματος και κατ’επέκταση στον όξινο ή αλκαλικό δείκτη, επηρεάζει όλη τη φυσική ισορροπία του οργανισμού, την ποιότητα όλων των συστημάτων, οργάνων και κυττάρων.
4. Μαγείρεμα με φυσικά μέσα. Σχετικές μελέτες έχουν καταδείξει πως η συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος και του φούρνου μικροκυμάτων λειτουργούν καταστρεπτικά ως προς την ενεργειακή ποιότητα της τροφής, ειδικά σε μακροχρόνια βάση. Αντιθέτως το μαγείρεμα σε φυσική φλόγα γκάζι, κάνει την τροφή νοστιμότερη και ενεργειακά ισχυρότερη, συμβάλλοντας στη γενική μας ζωτικότητα.
5. Τρόπος ζωής. Άσκηση, τακτικά γεύματα και επαρκής ανάπαυση μας βοηθούν να δρέψουν τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής, να νιώθουμε και να είμαστε δυνατοί.
Σημαντικό επίσης να ολοκληρώνουμε τα γεύματα μας μέχρι περίπου τις 20.00, έτσι ώστε να δίνουμε στα όργανα μας τη δυνατότητα να αναπαύονται και να αναπλάθονται κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.
6. Συναισθηματική ισορροπία. Άνθρωποι που είναι εκτεθειμένοι σε μακροχρόνιο, έντονο στρες έχουν τεράστια απώλεια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ακόμα και αν η διατροφή τους είναι επαρκής. Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, προσωπικός χρόνος για τον καθέναν από εμάς να εκφρασθεί, να αναπτυχθεί, να σχετιστεί με τους άλλους, συμβάλλουν στην επέκταση της δύναμης και της ζωτικότητας μας, κάθε ημέρα της πολύτιμης μας ζωής πάνω στη Μητέρα Γη.
7. Διαλογισμός. Δεν υπάρχει ιερότερη στιγμή από αυτή που η ύπαρξη καταδύεται στη σιωπή. Η σιωπή μόνο γεννά τη συνειδητοποίηση, την ένωση με την κοσμική συνειδητότητα, τη διάλυση της ομίχλης των σκέψεων & των συναισθημάτων. Την απαρχή κάθε ουσιαστικής θεραπείας, σε όλα τα επίπεδα.
Από τη Μαριάννα Χρυσικάκου