Άρθρο του Ben Bajarin, διευθυντή του τμήματος ανάλυσης και έρευνας τεχνολογιών της Creative Στρατηγικές Inc, μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες της Silicon Valley.
_______________
“Tο Σεπτέμβριο του 2011, ο μέσος χρόνος που δαπάνησε κάθε Αμερικανός χρήστης στο Facebook ήταν 410 λεπτά. Πέρυσι, ο μέσος μηνιαίος όρος ήταν 287 λεπτά, αυξήθηκε δηλαδή φέτος κατά 42%. Επίσης, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, το Facebook πήρε το 14,7% του συνολικού χρόνου που δαπάνησαν οι Αμερικανοί καταναλωτές στο διαδίκτυο, τον περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα. Δεδομένου ότι το site είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης, πώς θα γινόταν να μην χαρακτηριστώ τρελός αν ρωτήσω μήπως έφτασε η η αρχή του τέλους για το Facebook; Ας το εξερευνήσουμε.
Ένα από τα πράγματα που μαθαίνεις ζώντας στη Silicon Valley ολόκληρη τη ζωή σου, είναι το πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Οι μεγάλες εταιρείες ακμάζουν και παρακμάζουν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Το Yahoo ήταν κάποτε ό, τι είναι η Google σήμερα. Το MySpace ήταν κάποτε ότι είναι το Facebook σήμερα. Καινοτομίες δημιουργούνται συνέχεια, και δεν περιμένουν καμία εταιρεία.
Καλώς ή κακώς, αυτό που με παρότρυνε να αξιολογήσω κατά πόσον το Facebook έχει φτάσει στο απόγειο, είναι η προσωπική μου χρήση του site. Πιάνω τον εαυτό μου να το χρησιμοποιώ κάθε μέρα όλο και λιγότερο, μερικές φορές συμβαίνει να περάσουν μέρες ή εβδομάδες χωρίς καν να το ελέγξω. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι πολλοί στο δίκτυο μου, ποστάρουν αναρτήσεις λιγότερο συχνά σε σχέση με παλιά. Αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι ότι οι χρήστες εμφανίζουν κόπωση με το Facebook .
Πρόσφατα ρώτησα σχεδόν 500 μαθητές, και εντυπωσιάστηκα, αφού είπαν ότι δεν ήταν όλοι τους χρήστες του Facebook. Ίσως όμως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού σχεδόν όλοι τους είπαν ότι είχαν βαρεθεί το site και το χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο.
Πολλοί από τους νέους που ρωτήθηκαν, μου μετέφεραν ότι ήταν έτοιμοι για κάτι άλλο. Πείτε με τρελό, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι το Facebook έχει είτε φτάσει στην κορυφή είτε βρίσκεται στα πρόθυρα της κορύφωσης.
Όλες αυτές οι σκέψεις μου γίνονται υπό το πρίσμα των ειδήσεων σχετικά με την προετοιμασία της δημόσια εγγραφής που θα κάνει το Facebook. Αλλά γίνονται επίσης σε μια στιγμή που το Facebook πρέπει να ξεπεράσει τις αρνητικές κριτικές του Τύπου σχετικά με τον διακανονισμό με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για θέματα σχετικά με το ιδιωτική απόρρητο. Τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να επιχειρηματολογήσει κάποιος είτε υπέρ είτε κατά της μακροζωίας του Facebook.
Αν χρησιμοποιείτε το Facebook αρκετά χρόνια, ίσως θυμάστε πόσο συχνά το χρησιμοποιούσατε στην αρχή. Μεγάλο μέρος αυτής της αρχικής προσκόλλησης ήταν για να έρχεστε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια σας ή για την αναζήτηση παλιών φίλων. Και ήταν αυτή η χρήση που μεγέθυνε στο Facebook. Ακόμα και τώρα, πολλοί που είναι νέοι χρήστες στο Facebook, το χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό για τους ίδιους σκοπούς.
Η χρήση του Facebook γίνεται πια περισσότερο για την διαχείριση του προφίλ ή για γρήγορο έλεγχο, παρά για βαριά χρήση. Αν και αυτό δεν είναι κακό, δεν είναι ό, τι θέλει το Facebook προκειμένου να διατηρήσει μια μεγάλη, υγιή επιχείρηση.
Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γιατί η χρήση ενός χρήστη του Facebook ξεκινά δυναμικά, και στη συνέχεια σταδιακά μειώνεται. Αλλά πιστεύω ότι έχει να κάνει με το μέγεθος του δικτύου του χρήστη: τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας, τους συναδέλφους, τους γνωστούς, και τις σελίδες που γίνεται φίλος. Δεδομένου ότι αυτοί οι αριθμοί ανεβαίνουν συνεχώς, το Facebook υπερφορτώνεται με πληροφορίες και περιεχόμενο, λιγότερο ενδιαφέρον και σημαντικό.
Και ορισμένες πρόσφατες εμπειρίες μου με εφαρμογές που υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση για την κοινωνική δικτύωση, με πείθουν ότι σιγά-σιγά το Facebook μπορεί να μπει σε μπελάδες. Μία από αυτές ονομάζεται Path. Το Path λειτουργεί περίπου ένα χρόνο, και μόλις έγινε μια σημαντική αναβάθμιση του, που το καθιστά πολύ πιο συναρπαστικό.
Η βασική ιδέα του Path είναι ότι περιορίζει τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους μπορείτε να είστε φίλοι, οπότε θα συνδεθείτε μόνο με εκείνους που είστε πραγματικά ‘κοντά’. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι αρκετά ενδιαφέρον, αφού πολλές φορές το ‘λιγότερο’ αποδεικνύεται πιο σημαντικό.
Ακόμα και κάποια εφαρμογή σαν το Xbox Live, ένα κοινωνικό δίκτυο για τους παίκτες του Xbox, δίνει μια ιδέα του πώς οι άνθρωποι μπορούν να μοιράζονται το χρόνο τους σε συνεργασία με άλλους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.
Το Pinterest είναι ένα άλλο site που αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα. Φέρνει μια εντελώς μοναδική προσέγγιση για τα κοινά ενδιαφέροντα, δημιουργώντας μια διαφορετική κοινωνική εμπειρία γύρω από αυτά.
Αυτό που όλες αυτές οι υπηρεσίες έχουν κοινό είναι ότι επικεντρώνονται σε κάτι εξειδικευμένο, και δεν προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους πάντες. Αυτό είναι κάτι που μπορεί τελικά να δημιουργήσει πρόβλημα στο Facebook. Φαντάζομαι ότι μόνο η ιδέα της διαχείρισης εκατοντάδων ή χιλιάδων φίλων στο Facebook είναι απωθητική για πολλούς. Έτσι, υπηρεσίες όπως αυτές που ανέφερα μπορεί να είναι πιο ελκυστικές και να τραβήξουν τον κόσμο μακριά από το Facebook.
Ερευνώντας τις τάσεις, κάτι που είναι ένα από τα καθήκοντα μου ως αναλυτής του συγκεκριμένου κλάδου, βλέπω ότι η φθίνουσα χρήση του Facebook αποτελεί μια σημαντική τάση. Συνδυάζοντας αυτό με τα μοναδικά νέα προϊόντα που βγαίνουν καθημερινά, μπορείτε να καταλάβετε πια γιατί κάνω την ερώτηση: Μήπως το Facebook έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του;
Φυσικά, είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό, και το Facebook μπορεί να εξακολουθήσει να καινοτομεί και να αναγεννηθεί. Όμως τα κοινωνικά δίκτυα που είναι πιο εξειδικευμένα, μπορεί να αποδειχθούν πιο ενδιαφέροντα για τους χρήστες στο μέλλον