Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο μικρός είναι ο πλανήτης γη σε σχέση με άλλους πλανήτες και ουράνια σώματα;
Οι διαφορές είναι μεγάλες και σίγουρα μας προκαλεί δέος να αντιλαμβανόμαστε πόσο “μικροί” είμαστε στο σύμπαν όπου κατοικούμε. Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από μία επιστημονική ομάδα, βλέπουμε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ανάμεσα στους οποίος και ο τεράστιος Ηλιος μας, ο οποίος όμως μικραίνει και αυτός στα μάτια μας, όταν εμφανίζονται μπροστά μας οι ογκώδεις πορτοκαλί και κόκκινοι γίγαντες, όπως ο Αρκτούρος, ο Πολυδεύκης και ο Αλντεμπαράν.
Σταδιακά, η «κάμερα» περνάει στους γαλάζιους γίγαντες, όπως ο Ριγκελ (γνωστός και ως B Orionis, αφού είναι το φωτεινότερο άστρο στον αστερισμό του Ωρίωνα) και το Pistol Star, ενώ τα μεγέθη ξεπερνούν κάθε φαντασία όταν φτάνουμε στους κόκκινους υπερ-γίγαντες.
Καταλήγουμε στο VY Canis Majoris το μεγαλύτερο γνωστό άστρο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και βρίσκεται στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός 4.900 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Εχει διάμετρο 1.800 με 2.100 φορές μεγαλύτερη από την ηλιακή, δηλαδή περίπου 2.800.000.000 χιλιόμετρα και έχει ταξινομηθεί ως ημικανονικός παλλόμενος μεταβλητός αστέρας, με εκτιμώμενη περίοδο 2.000 μέρες.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του VY Canis Majoris, στο βίντεο αναφέρεται ότι αν ένα επιβατηγό αεροπλάνο ταξίδευε κατά μήκος της επιφάνειας του άστρου με ταχύτητα 900 χιλιόμετρα την ώρα, θα χρειαζόταν γύρω στα 1100 χρόνια για να κάνει μια φορά μόνο το γύρο αυτού του άστρου!