Πολλές φορές, ειδικά τώρα λόγω κρίσης, μας δείχνουν στατιστικά δεδομένα σε πίνακες ή απλά δυο νούμερα συγκριτικά. Για παράδειγμα “το 2000 ξοδέψαμε στα δημόσια νοσοκομεία Χ εκατομμύρια ενώ το 2011 Ψ εκατομμύρια”. Η επιστήμη της οπτικοποίησης όμως έχει πολύ συχνά λύσεις με ουσία.
Αυτός ο τύπος γραφήματος λέγεται Marimekko και δείχνει από ένα σύνολο πως αναλογούν τα επιμέρους έξοδα. Γιατί στην υγεία είναι ένα το σύνολο διαθέσιμων χρημάτων και μοιράζονται. Αν δώσουμε κάπου, παίρνουμε από κάπου αλλού.
Έβαλα για παράδειγμα το 1969, 1989 και 2009. Καθότι αναφέρονται στις ΗΠΑ τα δεδομένα, τα κόκκινα κουτιά (ιδιωτικός κλάδος) μικραίνουν τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια εδώ δεν βλέπουμε κάτι ακόμα πιο κρίσιμο: το σύνολο της δαπάνης! Από το 1969 ως το 1989 δεκαπλασιάστηκε συνολικά η δαπάνη στις ΗΠΑ. Την επόμενη εικοσαετία απλά τετραπλασιάστηκε. Αλλά με αυτή την λογική οπτικοποίησης μπορούμε σίγουρα να περιλάβουμε και οτιδήποτε άλλο. Δείτε για παράδειγμα τον προϋπολογισμό του Ομπάμα για το 2013 όπως τον οπτικοποίησε διαδραστικά η ομάδα των New York Times:
H οπτικοποίηση είναι εργαλείο, έλεγχος και μπούσουλας. Πολλές φορές, ακόμα και σαν κόμικ μπορεί να κάνει περισσότερη δουλειά από δεκάδες Powerpoint και βαρετές πολυσέλιδες αναφορές….
Γενικά το θέμα των πολιτικών προτάσεων σε κατανοητή μορφή με έχει απασχολήσει και στο ιστολόγιό μου περί πολιτικής εδώ – http://alexanderchalkidis.com/politics/?p=1280
Comments are closed.