Εγώ είχα μείνει με την εντύπωση ότι ήταν η μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Όλος ο Δυτικός κόσμος το έχει σαν γενέθλια ένα πράγμα: αν είχαν περάσει οι Πέρσες θα είχαμε μείνει σε έναν μόνιμο Μεσαίωνα λέει. Κρίσιμο σημείο της όλης υπόθεσης το γεγονός ότι μόνοι τους οι Αθηναίοι (οι ξεφτιλοΣπαρτιάτες πήραν τρελόχαρτο) έκαναν την μοναδική στρατηγική υπέρβαση και κατατρόπωσαν τον Περσικό στρατό. 10 χιλιάδες εναντίον 200 χιλιάδων που ήρθαν με 600 πλοία. Είμαστε απόγονοι ηρώων…
Τελικά όμως δεν έγινε κανονική μάχη από ότι φαίνεται. Μάλλον οι Πέρσες είχαν ήδη αρχίσει να επιβιβάζονται στα πλοία για να φύγουν. Αλλιώς δεν εξηγείται πως πρόλαβαν να φύγουν με μόνο 7 πλοία σε απώλειες. Οι θεωρίες ότι από λάθος είχαν στείλει τα άλογα για να τα ταϊσουν παντελώς γελοία. Κανένας σοβαρός στρατηγός δεν θα άφηνε όλο του το ιππικό εκτός μάχης βέβαια. Αν τα είχαν στην μάχη θα μας είχαν διαλύσει. Οπότε και οι απώλειες των Περσών (τα πτώματα των οποίων βέβαια δεν έχουν βρεθεί) μάλλον ήταν από την μικρότερη και πιο άγρια μάχη όπου οι Ελληνικές δυνάμεις έπεσαν με φόρα σε οπισθοφυλακή, πιθανώς ούτε καν τα καλύτερα τμήματα των Περσών. O Μιλτιάδης όχι μόνο δεν έκανε κάποιο φοβερό στρατηγικό εύρημα αλλά βασικά έκανε επίθεση μόλις είδε ότι οι περισσότερες δυνάμεις του εχθρού έφευγαν! (Ενώ ως τότε περίμενε ενισχύσεις.)
Ούτε βέβαια έτρεξαν οι καημένοι οι οπλίτες 1.5 χιλιόμετρο με πλήρη πανοπλία διατηρώντας τον σχηματισμό τους και φωνάζοντας “Ελελευ! Ελελευ!” όπως μας έμαθαν. (Οι Πέρσες, σε αυτή την ανόητη θεωρία υποτίθεται ότι τρόμαξαν βλέποντας τέτοιο θάρρος και μανία…) Μάλλον έφτασαν
στα 200 μέτρα (για να μην τους φτάνουν με τα βέλη οι Πέρσες), έτρεξαν λίγο να αποφύγουν τον θάνατο από αυτά που έπεφταν βροχή από πάνω και ξανασυντάχτηκαν μπροστά στους Πέρσες για να πολεμήσουν με τον μόνο τρόπο που ήξεραν…αγκαζέ. Δεν ήταν ο “θρίαμβος του οπλίτη” αλλά η συντηρητική τους μανία να μην αλλάζουν τρόπο πολέμου.
Και βέβαια η ιστορία του Φειδιππίδη και του Μαραθώνιου είναι εξίσου μπλεγμένη σε μύθους. Όσο πιθανό ήταν να είδανε το φάντασμα του βασιλιά Θησέα για να τους εμπνεύσει στην μάχη… Η ιστορία γράφεται από τους νικητές και οι Αθηναίοι ξεσκίστηκαν στην προπαγάνδα μου φαίνεται!
Εδώ αντίστοιχοι προβληματισμοί για την μάχη των Θερμοπυλών.