-Εσωστρεφής σωματικά και ψυχικά
-Μη σκληρότητα των ιστών
-Απέχθεια για το γάλα και δυσκοιλιότητα
-Ότι δεν θα τα καταφέρει
-Ήπια συνήθως αλλά και έντονη στην κόντρα
Η ιδιοσυγκρασία Σίλικα(Silica, Silicea) αντιστοιχεί στο ομώνυμο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται από το ορυκτό Πυρίτιο μετά από τη διαδικασία της δυναμοποίησης. Είναι κατ’ εξοχήν εσωστρεφής και γι αυτό την εντάσσω διαγνωστικά στις Εσωστρεφείς Ιδιοσυγκρασίες. Δεν είναι ούτε πολύ σπάνια αλλά ούτε και πολύ συχνή.
Εσωστρεφής σωματικά και ψυχικά
Η Σίλικα μοιάζει με μια πιο χρόνια και πιο εσωστρεφή Πουλσατίλλα. Δεν σημαίνει όμως ότι προκαλείται από τη μετάπτωση της Πουλσατίλλα μετά από βάσανα σε Σίλικα. Όπως δηλαδή συμβαίνει με το Νάτρουμ Μουριάτικουμ και τη Σέπια. Όχι. Η Σίλικα δεν είναι περιστασιακή ιδιοσυγκρασία. Είναι βασική, βαθειά και αυτοτελής θα λέγαμε ιδιοσυγκρασία.
Η Σίλικα είναι έντονα εσωστρεφής σαν τάση και σωματικά και διανοητικά. Ενώ η Πουλσατίλλα είναι έντονα εξωστρεφής σωματικά και σαν έκφραση και έντονα εσωστρεφής σαν αρχές. Γι’ αυτό και η Σίλικα είναι έντονα κρυουλιάρα όπως τα γνήσια εσωστρεφή άτομα. Κρυώνει 3 ή έστω 2 και τα άκρα της είναι πολύ κρύα. Έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι το κεφάλι της είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κρύο και ιδιαίτερα στον κρύο άνεμο.
Αν λουστεί και βγει έξω χωρίς να στεγνώσει καλά τα μαλλιά της, ακόμη και το καλοκαίρι αν φυσάει, τότε θα έχει πονοκέφαλο ή συμπτώματα κρυολογήματος ή ψύξη. Γι’ αυτό και το αποφεύγει έντονα κάτι τέτοιο. Είναι όμως ευαίσθητη όχι μόνο στο κρύο αλλά και στις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Την ενοχλεί δηλαδή και η απότομη αλλαγή στη ζέστη.
Μη σκληρότητα των ιστών
Η Σίλικα προέρχεται από το στοιχείο Πυρίτιο. Είναι ένα στοιχείο που όπως και το Ασβέστιο παίζει μεγάλο ρόλο στη σκληρότητα των ιστών στα φυτά, στα ζώα και στον άνθρωπο. Γι αυτό και βλέπουμε ότι στο άτομο Σίλικα τα νύχια ανέκαθεν σπάνε εύκολα. Θρυμματίζονται ή ανοίγουν. Τα χείλη σκάνε εύκολα με το παραμικρό και όχι μόνο στο κρύο το χειμώνα. Τα δόντια της εύκολα χαλάνε ή σπάνε, δεν έχει δηλαδή τόσο καλή αδαμαντίνη. Τα νύχια γυρνάνε προς τα μέσα, προς το κρέας και οι ουλές της τείνουν να σκληραίνουν.
Με την ομοιοπαθητική θεραπεία θα τα δούμε όλα αυτά να φυσιολογικοποιούντε και μάλιστα μέσα σε διάστημα μόνο εβδομάδων και χωρίς τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με ασβέστιο, φώσφορο, πυρίτιο κλπ. Ο μεταβολισμός διορθώνεται και η απορρόφηση από τις τροφές και η διανομή των ιχνοστοιχείων στους ιστούς φυσιολογικοποιείται.
Απέχθεια για το γάλα και δυσκοιλιότητα
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Σίλικα είναι και η απέχθεια που έχει για το γάλα. Δεν της αρέσει το γάλα σαν γεύση. Από μικρή έκανε καυγά με τη μαμά της για να πιεί το γάλα της ή έπρεπε να βάζει και αρκετό κακάο μέσα για να μην νοιώθει τη γεύση. Το γάλα επίσης της κάθεται βαρύ στο στομάχι. Τη φουσκώνει ή της προκαλεί διάρροια. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Νάτρουμ Καρμπόνικουμ και σε λιγότερο βαθμό στο Νάτρουμ Μουριάτικουμ.
Η Σίλικα έχει συχνά δυσκοιλιότητα καθώς και ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και ιδιαίτερα στομάχι. Έχει τάση για χρόνιους πονοκεφάλους και με τάση για εμετό. Οι άντρες Σίλικα μετά την ερωτική πράξη θέλουν 5 με 10 μέρες για να ξαναέχουν διάθεση. Δεν τους απωθεί το σεξ αλλά τους κουράζει σωματικά λόγω εσωστρεφούς χαμηλής ενέργειας.
Ότι δεν θα τα καταφέρει
Αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό της Σίλικα είναι η ψυχική της κατάσταση. Όταν είναι να μιλήσει μπροστά σε κόσμο και να κάνει κάτι που συνήθως το καταφέρνει, το κατέχει, τότε την πιάνει ένας αδικαιολόγητος έντονος φόβος ότι δεν θα τα καταφέρει. Ότι δεν θα το κάνει σωστά. Αυτό το συναντούμε πιο συχνά σε άτομα που έχουν κουραστεί από παρατεταμένη και έντονη διανοητική εργασία πχ φοιτητές ή διανοούμενους.
Πχ βλέπουμε ένα τελειόφοιτο φοιτητή που πήγαινε μια χαρά μέχρι προ τινός και κάποια στιγμή στα τελευταία μαθήματα του πτυχίου τον πιάνει αυτός ο αδικαιολόγητος φόβος ότι δεν θα τα καταφέρει. Και αρχίζει να αναβάλλει τις εξετάσεις του ή αν έχει πάρει το πτυχίο να αναβάλλει την εύρεση εργασίας. Και τον πιάνουν αϋπνίες, κούραση, μελαγχολία, αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα. Φοβάται ότι το μυαλό του δεν θα δουλέψει. Ενώ στην πράξη άμα πιεστεί και προχωρήσει όλα πάνε καλά.
Εδώ πρέπει να διαφοροδιαγνώσουμε από το Λαϊκοπόντιουμ το οποίο ξέρει ότι θα τα καταφέρει, έχει αυτοπεποίθηση αλλά έχει ένα άγχος λίγο πριν ή για τα πρώτα 1-2 λεπτά της έναρξης της ομιλίας ή της παρουσίασης. Μετά από αυτό είναι χείμαρρος και ικανότατος και το φχαριστιέται κιόλας και μπορεί να μιλάει για ώρες ασταμάτητα.
Πρέπει επίσης να το διαφοροδιαγνώσουμε από το Αρτζέντουμ Νίτρικουμ το οποίο έχει άγχος αναμονής. Αγχώνεται όταν είναι να περιμένει κάτι, πχ ένα διαγώνισμα, μια σημαντική συνάντηση και το άγχος του ισχύει μέχρι να ξεκινήσει να γράφει ή και μέχρι τέλους του διαγωνίσματος. Αυτό το άγχος του είναι τόσο έντονο, μια έμμονη σκέψη, που τον κάνει να έχει μέχρι νευρική συχνουρία ή νευρική ευκοιλιότητα στη διάρκεια της αναμονής.
Ήπια συνήθως αλλά και έντονη στην κόντρα
Η Σίλικα είναι ευγενική, ήπια, ευαίσθητη κλπ όπως μια Πουλσατίλλα αλλά σε πιο εσωστρεφή εκδοχή. Όμως όταν την κοντράρεις βλέπεις μια εντελώς άλλη εικόνα σε σημείο που λες: «Τώρα αυτή είναι η ίδια με την προηγούμενη;» Νευριάζει, φωνάζει, αντιδρά έντονα. Η Σίλικα ως πιο εσωστρεφής έχει την τάση συχνά να είναι μελαγχολική, εσωστρεφώς μελαγχολική. Μοιάζει ως ένα σημείο και με την Καλκάρεα Καρμπόνικα αλλά χωρίς τις φοβίες της τελευταίας.
Είναι μια εύκολη διάγνωση λοιπόν! Το παραπάνω κείμενο από το homeomed.gr δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Αν θυμάστε καυγάδες με την μαμά σας για το γάλα…πάρτε δυναμοποιημένη σιλικόνη… “Ήπια συνήθως αλλά και έντονη στην κόντρα” …άντε βγάλε άκρη!