Δυο παραμύθια κυκλοφορούν στην Ελλάδα εδώ και καιρό. Σαν θεωρίες συνωμοσίας που κρύβουν τα άτιμα τα ΜΜΕ. Το ένα είναι ο μύθος της Ισλανδίας σαν υπόδειγμα για την Ελλάδα. Μια εξαιρετική απάντηση στο θέμα θα βρείτε εδώ αναλυτικά. Εγώ να πιάσω την Ουγγαρία η οποία είναι πιο πρόσφατο φαινόμενο σε αυτό το κύκλωμα ελληνοφανατικομπουρδολογίας.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πρόσφατα έθεσε δικαστές, τράπεζες και ΜΜΕ υπό κρατικό έλεγχο. Σαν να λέμε χούντα σχεδόν. Για παράδειγμα μπορείς να διαλέξεις σε πιο δικαστήριο θα εκδικαστεί η υπόθεσή σου. (Αυτό στο οποίο λαδώνεις τον δικαστή.) Η αντίστοιχη Χρυσή Αυγή της περιοχής αλωνίζει και ο Miklos Horthy, αγαπημένο του σύμβολο, μπαίνει σαν άγαλμα παντού, ειδικά σε δήμους όπως το Csókakő στους οποίους κάνουν κουμάντο. Όσο η κυβέρνηση χειροτερεύει και χάνει τον έλεγχο, τόσο ανεβαίνουν οι εθνικιστικές κορώνες. Κάτι σαν το “έξω οι βάσεις” του Ανδρέα Παπανδρέου είναι το λεγόμενο “ηχηρό χαστούκι” του στην ΕΕ.
Είναι πράγματι περίπτωση δημιουργικής αντίληψης των στατιστικών, όμοια της Ελλάδας. Διαβάστε τον πίνακα του ΟΟΣΑ σχετικά με το πόσο άλλαξε η διαφορά μεταξύ φτωχών και πλούσιων σε κάθε χώρα από τις αρχές του ’80. Σε ποιες χώρες μειώθηκε περισσότερο;
Τυχαίο; Αποκλείεται! Η Ουγγαρία, όπως και οι άλλες χώρες στο επίκεντρο της κρίσης, ήταν μια από αυτές στις οποίες οι πιο φτωχοί βελτίωσαν δραματικά την θέση τους περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Για την Σουηδία στο ίδιο διάστημο το νούμερο είναι -2 (περισσότερη ανισότητα), για την Αγγλία -1.6 και για τις ΗΠΑ -1.4. Πήραμε τις επιδοτήσεις, περάσαμε καλά όλοι (ναι όλοι μαζί κάτι φάγαμε Κε Πάγκαλε!) και έπεσε στο βάραθρο ή όποια παραγωγικότητά μας.
Στην Ουγγαρία δεν έκαναν αλλαγές στο Σύνταγμα. Το άλλαξαν ολόκληρο! Με σαρωτικές αλλαγές πολλές εκ των οποίων είναι μόνιμες για τουλάχιστον 9 χρόνια η δεξιά κυβέρνηση ουσιαστικά λειτουργεί σαν ολιγαρχία. Έχει κάνει προφανή και χωρίς συγκάλυψη την σύνδεσή της με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι αναφορές της Transparency International είναι πραγματικά τρομακτικές. (Εδώ η πιο πρόσφατη.) “… a concentration of political power unprecedented during the last 20 years since the fall of communism.” Η Ernst & Young Kft. και MK.IK GVI στην μελέτη Integrity and corruption risks in the Hungarian corporate sector – 2010, αποδεικνύουν ότι το 15% μίζα σε οποιδήποτε δημόσιο έργο είναι το ελάχιστο στάνταρ. Στη μελέτη του Jancsics. D. Javor I <2012) Corrupt Governmental Networks – International Public Management Journal <15>: σελ 62-99 δείχνει ότι υπάρχει ένα οργανωμένο κύκλωμα το οποίο προσθέτει άλλο ένα 15% μίζα επιπλέον.
Αλλά και οι κάτοικοι δεν σιγοσφυρίζουν αδιάφοροι. Τους ενοχλεί η αδικία και η συγκέντρωση πλούτου και δύναμης έτσι. Το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο δείχνει τους Ούγγρους πιο ανήσυχους για το θέμα της διαφθοράς από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Υπάρχουν δεκάδες άλλοι οικονομικοί δείκτες που θα μπορούσα να παραθέσω σε σχέση με την Ουγγαρία. Αλλά δεν χρειάζεται. Όσοι δεν έχετε επισκεφτεί την χώρα, ψάξτε και βρείτε οποιοδήποτε στοιχείο σας κάνει να πιστεύετε ότι η ζωή εκεί είναι καλύτερη από την Ελλάδα. Και σταματήστε να κυκλοφορείτε αψήφιστα ότι μπούρδα διαβάζετε στα ελληνικά blogs παρακαλώ.
Εδώ ένας εύκολος τρόπος να διασταυρώνετε τέτοιες αρλούμπες που κυκλοφορούν στο Facebook. Παίρνετε ένα απόσπασμα. Το βάζετε στην αναζήτηση του Google. Αν 9 στα 10 site που το αναφέρουν είναι τύπου leobourdes.blogspot.com μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε…
Comments are closed.