Ανέκαθεν δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο τη γυναίκα Κατίνα την παρομοιάζουμε με τσόκαρο η σαμπό. Τα παραπάνω δυο είναι αναπαυτικά υποδήματα με ξύλινο πάτο που φορούν οι νοσοκόμες, τώρα που το ξανασκέφτομαι μάλλον η παρομοίωση αφορά στον ήχο.
Τα λόγια της Κατίνας μπορεί να είναι ψιθυριστά, όμως πάντα κάνουν κρότο. Βλέπεις, είναι τόσο πικάντικα και διανέμονται πάντα στα σωστά κανάλια επικοινωνίας: αρχικά στ’ αυτιά μιας άλλης Κατίνας, μετά από στόμα σε στόμα σ’ αυτούς που απλά αρέσκονται στο να ακούν παραμύθια της Χαλιμάς και τέλος (επειδή ο κερατάς τελευταίος μαθαίνει) στα εμβρόντητα αυτιά του κακόμοιρου ξεκατινιασμένου.
Όλο αυτό το πάρε-δώσε ανούσιων πληροφοριών έχει πλάκα, κυρίως είναι ενδιαφέρον το πόσο διαστρεβλώνεται ένα γεγονός όταν περνάει από τόσα στόματα κι αυτιά. Συμπεραίνω λοιπόν φίλες και φίλοι (γιατί δεν εξαιρώ τους άντρες από το κοινωνικό φαινόμενο της κατινιάς) πως το κουτσομπολιό θα μπορούσε να ανακηρυχθεί σε εθνικό μας σπορ μιας που είναι ελάχιστοι αυτοί που δε συμμετέχουν έστω και με ένα απλό σχόλιο.
Αυτό που θέλω να περιγράψω όμως δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που γουστάρει να ακούει κουτσομπολιά και ενίοτε να τα αναπαράγει για να γελάσει με την παρέα του. Αυτό που με αηδιάζει ολοένα και πιο πολύ είναι η μάστιγα της κατινιάς. Δεν έχει διακρίσεις σε φύλο, ηλικία καλλιέργεια, οικογένεια, απλά υπάρχει ανάμεσα μας σε συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό. Οι Κατίνες πολλαπλασιάζονται ακόμα και με το νερό σαν τα gremlins. Είναι κάτι που δε μπορείς να σταματήσεις, δεν μπορείς να αποφύγεις.
Ζώντας καθημερινά σε πολυπληθές περιβάλλον, έχω μάθει να ξεχωρίζω τα χαρακτηριστικά της Κατίνας. Δε χρειάζεται άλλωστε και ιδιαίτερη προσοχή όταν είναι παντού γύρω σου. Η Κατίνα αρχικά αποτελεί ένα διασκεδαστικό μέλος μιας προσωρινής παρέας (είναι πάντα προσωρινή γιατί αφότου ανοίξει το στόμα της θα γίνει περσινή ) είναι γελαστή, πρόσχαρη, κάνει πολλά κομπλιμέντα, θα θαυμάσει το νέο σου άρωμα, τα τακούνια σου, θα σου ζητήσει το νούμερο της βαφής σου. Όλες αυτές οι πληροφορίες που εσύ σα χάνος θα της δώσεις θα αποτελέσουν κομματάκια ενός τεράστιου κουτσομπολοπάζλ που ετοιμάζεται εκείνη ακριβώς τη στιγμή στο πολυμήχανο μυαλό της – γιατί η γρηγοράδα κ η αστείρευτη φαντασία είναι ένα από τα ατού της .
Το φαινόμενο Κατίνα πήρε γιγαντιαίες διαστάσεις μέσω fb, twitter και λοιπών social media. Βλέπεις τώρα δεν είναι ανάγκη η Κατίνα να κοπιάζει να μάθει πληροφορίες, εφόσον με μια απλή, ανέξοδη και αστραπιαία πληκτρολόγηση του ονόματος σου στο πεδίο search μπορεί να μάθει που είσαι, τι πίνεις, με ποιόν το(ν) πίνεις, ποιούς έκανες φίλους, σε ποιόν έκανες like. Η έρευνα μπορεί να γίνει ακόμα πιο εκτεταμένη του στυλ σε ποιον ανήκει το τριχωτό χέρι δίπλα σου, η γυμνασμένη πλάτη πίσω σου. Κάνοντας ζουμ σε φωτογραφίες παραλίας αμέσως αμέσως έχουμε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι όσον αφορά κυτταρίτιδα, ψωμάκια, ρυτίδες και λοιπά πάντα αρνητικά στοιχεία της εμφάνισης σου. Μια μπαλάντα που έχεις ποστάρει απλά επειδή άκουσες στο ράδιο ή επειδή απλά στην καύλωσε να ποστάρεις, σίγουρα αποτελεί σημάδι χωρισμού και δη κέρατου, εγκατάλειψης ή ξυλοδαρμού (μαζί με κέρατο και εγκατάλειψη). Είναι μια παρωδία χωρίς τέλος το στόμα της Κατίνας. Το πιο απλό γεγονός έχει πάντα νόημα, πάντα αιτία, τίποτα δεν μπορεί να συνέβη τυχαία. Έχεις κομμένα ματιά το πρωί; Πηδιόσουν ανελέητα χθες το βράδυ. Χαμογελάς το πρωί; Πηδιόσουν χθες το βράδυ. Χασμουριέσαι το πρωί; Πηδιόσουν χθες το βράδυ. Έχεις απίστευτα κέφια το πρωί;; Ε, πηδιόσουν χθες το βράδυ (παρτούζα).
Τα απλά καθημερινά γεγονότα του στυλ: νυστάζω, πεινάω, γελάω, είμαι σκεπτικός δεν την ξεγελούν. Πάντα κάτι άλλο μυστηριώδες, αλλόκοτο και πρόστυχο κρύβεται πίσω τους (πχ πηδιόσουν χθες το βράδυ, κι αυτό είναι κακό. Παράνομο. Πρόστυχο. Αισχρό και ντροπή σου!).
Ο άντρας Κατίνος συνήθως διαδίδει κουτσομπολιά σεξουαλικού περιεχομένου εξυμνώντας τις κατακτήσεις του και βέβαια τις ερωτικές του επιδόσεις. Στο στόμα του η Κικίτσα, κοντούλα, ασχημούλα με συμπαθητικά βυζιά μεταμορφώνεται στην Αλίκη, ψηλή, ξανθιά και απαραίτητα τούμπανο. Λατρεμένη του ατάκα: «τη βλέπεις αυτή φίλε; την έχω πάρει» και βέβαια η γκόμενα τρελάθηκε και τον κυνηγούσε αλλά δεν είναι αυτός για σχέσεις… Κατά τη γνώμη μου ο Κατίνος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο η Κατίνα. Τα κουτσομπολιά που διαδίδει είναι κυρίως δείγμα ανασφάλειας καληνυχτάκια γκόμενου που η μόνη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να πάρει είναι να σου κάνει friend request στο facebook. Και αν δεχτείς μετά like και poke μέχρι θανάτου. Συνήθως κοκορεύεται και για επιτεύγματα στον αθλητικό χώρο. Ως εκεί.
Επανέρχομαι λοιπόν στην Κατίνα που έχει το ζουμί. Η Κατίνα που λέτε συνήθως αποτελεί και δεινή ξεματιάστρα. Ας πούμε πως έχει λυσσάξει να σε σχολιάζει επί ώρες ολόκληρες επειδή απλά αναπνέεις. Με το πρώτο σου χασμουρητό το οποίο οφείλεται σε βαρεμάρα ή αϋπνία (επειδή χθες βράδυ πηδιόσουν ανελέητα όπως προ είπα) σπεύδει να σου ανακοινώσει πως είσαι ματιασμένη. Ε και πώς να μην ήσουν «σ’ έχουν φάει οι άλλες ονόματα μην πούμε απ’ το πρωί». Αρχίζει με περίτεχνο τρόπο την ιεροτελεστία του ξεματιάσματος το οποίο απαραίτητα συνοδεύεται από βούρκωμα, χαοτικό χασμουρητό και ενίοτε πονοκέφαλο. Αφού σε βάλει να φτύσεις κόρφο, να πεις πάτερ ημών και να κουνηθείς από τη θέση σου, -ώπα μην πεις ευχαριστώ δεν κάνει-, μια υποχρέωση τη νιώθεις. Παρεμπιπτόντως σε ενημερώνει, εντελώς μεταξύ σας πάντα, για το τι σου σέρνουν οι υπόλοιπες πίσω απ΄την πλάτη σου, ανακατεύοντας δικά της και τυχαία κουτσομπολιά που άκουσε στην τουαλέτα κρυμμένη πίσω από την πόρτα ή στο διάδρομο κρυμμένη μέσα στην πυροσβεστική φωλέα. Μερικές φορές την ευγνωμονείς που στα ‘πε κι έμαθες και αρχίζεις να της φέρεσαι πιο φιλικά. Σ’ αυτό το σημείο έχεις ψωνίσει από σβέρκο κι αυτή πέτυχε διάνα που πλέον μπορεί να μάθει πληροφορίες για τη συλλογή της κι απ’ την ίδια την πηγή.
Ο σύζυγος ή γκόμενος της Κατίνας έχει ψωνίσει επίσης από σβέρκο. Μερικές φορές την παίρνει γραμμή εξ’ αρχής και φεύγει τρέχοντας, άλλες (όταν το υποκριτικό ταλέντο της Κατίνας είναι μεγάλο) το αντιλαμβάνεται όταν είναι πλέον πολύ αργά για να κάνει εύκολα πίσω. Eίναι καταδικασμένος να ζήσει τη ζωή του πλάι της πηγαίνοντας τοίχο τοίχο μιας και η Κατίνα ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τα passwords του από αυτό του facebook ως του gazzetta.gr, κάνει φύλλο και φτερό το κινητό του κάθε φορά που αυτός είναι στο μπάνιο, ψάχνει λογαριασμούς, κάνει παρακολουθήσεις μεταμφιεσμένη σε σεΐχη, ξεκατινιάζεται με τις πρώην γκόμενες του, ξεμαλλιάζεται με τις σερβιτόρες, τις barwomen και οποιαδήποτε άλλη τολμήσει να στρέψει βλέμμα πάνω στη σχέση- στεφάνι της. Συχνά πυκνά κάνει εφόδους στο σπίτι του να δει αν επέστρεψε, στα καφέ που αράζει με τους φίλους του να του κάνει έκπληξη. Βάζει κοριό στο σκύλο ή στο μωρό για να τον παρακολουθεί παντού και άλλες υστερίες τις οποίες ο ενίοτε κλαρινογαμπρός ίσως ανέχεται επειδή τον αγαπάει και ζηλεύει μωρέ ή απλά επειδή έχει μεγάλα βυζιά.
Φίλες και φίλοι, υποκειμενικά μιλώντας πάντα: ο κοινωνικός σχολιασμός είναι μέρος της ζωής μας. Δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε και να θέλαμε – που δε θέλουμε-.
Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά του «ζω τη ζωή μου» από το «ζω τις ζωές των άλλων». Το τελευταίο αποτελεί σοβαρή ασθένεια που συνήθως αγνοούμε πως μπορεί να μας συμβαίνει.
Αν στα παραπάνω διαβάσατε κάτι, αν όχι όλα, που να σας θυμίζει την καθημερινή σας συμπεριφορά, απαιτείται να προβληματιστείτε. Βρείτε μια ασχολία, κάτι που να σας κάνει ενεργητικούς και ευτυχισμένους, τάβλι, ξεσκόνισμα, μπάλα, χαρτομαντεία (προτιμότερο όχι με την τράπουλα της Κατίνας). Αν πάλι δεν σας κάνει να νιώθετε πλήρεις τίποτα απ όλα αυτά τα ενδιαφέροντα χόμπι, μπορείτε απλά να προσποιηθείτε πως ασχολείστε με τις δικές σας υποθέσεις και δευτερευόντως με όλων των άλλων. Μιλήστε στους «φίλους» σας για τις δικές σας αναμνήσεις, διηγηθείτε τους δικές σας αστείες ιστορίες.
Αν πάλι θεωρείτε πως τίποτα το ενδιαφέρον και αξιομνημόνευτο δεν έχει ποτέ διαδραματιστεί στη δική σας ζωή πείτε σάλτσες. Ίσως έτσι να κινήσετε το ενδιαφέρον κάποιου και να αποκτήσετε έναν φίλο χωρίς εισαγωγικά. Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί πράττοντας αυτό να καταλήξετε σε μυθομανείς όπου αργά ή γρήγορα θα μείνετε πάλι μόνοι επομένως μια είναι η λύση: απλά βουλώστε το σκασμένο σας στοματάκι.
Ιστορικά μιλώντας, Κατίνα λεγόταν η γυναίκα του κατή, του Οθωμανού δηλαδή δικαστή, που μάθαινε πρώτη από αυτόν τα νέα σχετικά με τις δικαστικές υποθέσεις και κατόπιν έσπευδε να τις κοινοποιήσει σε όλο το χωριό, διαδίδοντας φήμες και κουτσομπολεύοντας.