Συνέντευξη στη Μαρκέλλα Καζαμία
Με αφορμή την παράσταση “ΟΙ 7 ΚΛΑΙΟΥΣΕΣ”, όπου 7 θανάσιμα κωμικοτραγικές φιγούρες, από διαφορετικά μέρη και εποχές, αφηγούνται τις σκοτεινές ιστορίες τους, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μούτσης μας μιλάει για την εμπειρία του να στήσει επί σκηνής ένα ταξίδι στη ψυχοσύνθεση της γυναίκας – δολοφόνου με χιούμορ, μουσική, αφήγηση και έμμετρο λόγο.
Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που θα στείλει άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας «στον άλλο κόσμο»…! Θα παίζεται για όλο τον Φεβρουάριο στο TROUBAR στον Πειραιά, στην περιοχή της Τρούμπας…
Ο Κωνσταντίνος Μούτσης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Χημικό Αθήνας και στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και έχει σκηνοθετήσει την παράσταση «οι 7 κλαίουσες» με τις μανταΜίτσες (bar theater) & το «Τίτα-Λου» της Catherine Anne στο Ν.Ε.Θ. Γ. Αρμένη. Έχει συμμετάσχει και σε ταινίες μικρού μήκους.
Τι σε ενέπνευσε να σκηνοθετήσεις ένα κείμενο που προβάλλει τη γυναικεία ψυχοσύνθεση;
Κατ’ αρχάς με ενέπνευσαν οι ίδιες οι μανταΜίτσες! Τις απόλαυσα τον προηγούμενο χειμώνα στην παιδική παράσταση «ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ…κι όνειρα γλυκά!», σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη & μου έκανε εντύπωση η μεταξύ τους χημεία επί σκηνής. Λίγο αργότερα, μου έγινε η πρόταση από την Κωνσταντίνα να βάλω κι εγώ το χεράκι μου στη δημιουργία μιας δεκαπεντάλεπτης παράστασης με τις μανταΜίτσες για συμμετοχή σε φεστιβάλ. Έτσι παρουσιάσαμε την παράσταση «Στο βάθος του αδιεξόδου» με θέμα την αυτοκτονία. Mε αφορμή την όμορφη συνεργασία που είχε ξεκινήσει, θεωρήσαμε πως έχουμε ακόμη πολλά να δώσουμε. Δημιουργήθηκε λοιπόν η μουσικοθεατρική παράσταση «ΟΙ 7 ΚΛΑΙΟΥΣΕΣ». 7 γυναίκες, από εντελώς διαφορετικά μέρη και εποχές, αφηγούνται τις θανάσιμες ιστορίες τους, παρασύροντάς μας σε μια διείσδυση στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας – δολοφόνου.
Έμπνευση; Εύκολα θα μπορούσες να πεις «deadly women» ή οι φόνισσες του «Chicago», αλλά κυρίως μας ενέπνευσε η σκληρή πραγματικότητα. Πρόκειται για μια παράσταση καθρέφτη, γιατί όλοι μας, είτε άντρες είτε γυναίκες, έχουμε μια πιθανή κλαίουσα μέσα μας. Αυτές οι 7 γυναίκες αγγίζουν σκοτεινά σημεία της ψυχής μας, πάντα όμως υπό το πρίσμα του χιούμορ.
Πώς είναι να συνεργάζεσαι με 7 γυναίκες;
Όταν πρόκειται για τις μανταΜίτσες, οι οποίες ήδη γνωρίζονταν από πριν και είχαν αναπτύξει τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, έχοντας ως μόνο στόχο τη δημιουργία μιας παράστασης γεμάτη τη δική τους προσωπική αλήθεια και πάντα με μεράκι, μόνο υπέροχη μπορώ να χαρακτηρίσω τη συνεργασία αυτή. Δεν είμαι άνθρωπος που εξωραΐζει καταστάσεις, αλλά ομολογώ πως περάσαμε πολύ όμορφα και υπήρχαν και άφθονες στιγμές γέλιου στις πρόβες!
Κατάλαβες μέσα από το συγκεκριμένο έργο τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στα άκρα, ακόμα και στο φόνο;
Χωρίς να θέλω να θέσω το όποιο ζήτημα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, καθώς πιστεύω ακράδαντα σε αυτή, ένας κοινός παρονομαστής για την μη εξίσωση τους (ειδικά στο παρελθόν), είναι η ανισότητα για βιολογικούς λόγους. Φύσει, η γυναίκα είναι ένα πιο αδύναμο πλάσμα δίπλα στον άντρα (για καθαρά οργανικούς λόγους το τονίζω) – έτσι ανά τους αιώνες ουκ ολίγα ανόητα αρσενικά εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται ακόμη αυτό το γεγονός και όσο κι αν η ηθική μας – η ηθική της δυτικής κοινωνίας – θεωρεί το φόνο μη αποδεκτό (δικαίως εννοείται, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ζωές), βλέποντας την παράσταση είναι πολύ εύκολο ακόμη και να πεις έστω και με χιούμορ «καλά του έκανες του παλιο…μπιπ»!
Τι έχουν να κερδίσουν οι άντρες που παρακολουθούν τις 7 Κλαίουσες;
Σίγουρα όλοι οι θεατές, ανεξαρτήτως φύλου μπορούν να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας μια παράσταση σε έναν όμορφο χώρο πίνοντας το ποτό τους, γεμάτη αλήθεια από πλευράς όλων των συντελεστών, με άφθονο χιούμορ αλλά και με μπόλικο προβληματισμό καθώς οι κοπέλες έχουν αγγίξει βαθιά το ρόλο τους. Οι άντρες καλά θα κάνουν να παρακολουθήσουν προσεκτικά τι γίνεται επί σκηνής και να μην κάνουν τα ίδια λάθη στις δικές τους συντρόφους γιατί μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει η δική τους ιστορία πηγή έμπνευσης!
Η παράσταση έχει αρκετό χιούμορ και σουρεαλισμό. Πιστεύεις ότι βοηθάει αυτό στις μέρες μας;
Ο σουρεαλισμός και το χιούμορ σίγουρα προσφέρουν μια ευκολία στο να παρουσιάσεις θεατρικά ένα «δύσκολο» θέμα και να καταθέσεις τη δική σου αλήθεια επί σκηνής. Στις μέρες μας όμως, και μιλώντας για την πραγματική ζωή, ενώ το χιούμορ το θεωρώ άκρως απαραίτητο για να μπορούμε να συνεχίζουμε, να κοιτάμε μπροστά και να αντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες, το σουρεαλισμό δε θα τον προτιμούσα. Είναι απαραίτητος ο ρεαλισμός για να μπορούμε να βάζουμε στόχους, να βλέπουμε τα προβλήματα στο πραγματικό τους μέγεθος και να αντιπαρερχόμαστε ό,τι δύσκολο μας συμβαίνει. Χαμόγελο και αγάπη προσφέρουν μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να πάμε παρακάτω.
Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός για τις 7 Κλαίουσες;
Οι 7 κλαίουσες ολοκλήρωσαν με επιτυχία, τον κύκλο τους στο Cabaret Voltaire & τώρα παίζονται στον Πειραιά κάθε Τετάρτη σε έναν υπέροχο χώρο, στο Troubar. Πρόσφατα έπαιξαν και στις γυναικείες φυλακές, σίγουρα μια υπέροχη εμπειρία και από όσο γνωρίζω σύντομα θα ξανά «χτυπήσουν» στην Αθήνα σε κάποιο χώρο. Όσο για τις μανταΜίτσες και τη συνεργασία μας, νομίζω πως είμαστε ακόμη στην αρχή διότι υπάρχουν πολλά και όμορφα σχέδια για την επόμενη σεζόν που ελπίζω πως θα υλοποιηθούν.
Ποιος είναι ο δικός σου επόμενος σταθμός;
Μες στο Φλεβάρη ολοκληρώνονται οι παραστάσεις μας στο Αγγέλων Βήμα όπου συμμετέχω στο «Κρέας του Πήτερ Στρόαν, σε σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη. Συνεχίζεται το Leonardo’s Ring του Rick Elice, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού στο Studio Κυψέλης και ήδη κάνουμε πρόβες με καλλιτεχνική επικεφαλής την Έλενα Μαμασούκα για την παράσταση «οι 5×4 αυτοσχεδιάζουν» όπου θα παίζεται στη Δάφνη, σε έναν υπέροχο χώρο, στο 92art κάθε Σάββατο, από 28 Φλεβάρη.
Οι 7 κλαίουσες είναι:
Νίκη Ανδρικοπούλου, Στέλλα Γεωργουλέα, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Μαγδαληνή Παλιούρα, Έμμη Χάλαρη, Άντρη Χατζηχριστοδούλου
Χώρος: TROUBAR
Φίλωνος 131, Τρούμπα Πειραιάς
Από 4 Φεβρουαρίου 2015
Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη στις 21.30
Διάρκεια: 70’
Εισιτήρια: €10 (με ποτό)
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 694 055 6837
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας