[tabs type=”horizontal”][tabs_head][tab_title]Πες μου ένα παραμύθι[/tab_title][/tabs_head][tab]Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Δασκαλάκη για όσους γράφουν, διαβάζουν και ακόμα πιστεύουν στα παραμύθια.[/tab][/tabs]
Πάντα ήμουν λάτρης των παραμυθιών, ειδικά των κλασσικών, αυτών με τα οποία μεγάλωσα, αυτά που με βοηθούσαν να ονειρευτώ και να θελήσω να ζήσω σε έναν διαφορετικό κόσμο με θαρραλέους ήρωες και έντονες περιπέτειες.
Τέσσερεις σχεδόν δεκαετίες μετά από εκείνα τα «περίεργα» χρόνια, ακόμα διαβάζω παραμύθια, γράφω ο ίδιος, και αναζητώ ακόμα να βρω στις σελίδες τους ερεθίσματα που θα με βοηθήσουν να μη χάσω την παιδικότητα μου.
Φτάνοντας στα χέρια μου η Σκουφοκοκκινίτσα, της Μαρίνας Γιώτη, αμέσως ένιωσα ότι κάτι όμορφο θα κρυβόταν ανάμεσα στις μεγάλες του σελίδες. Και έτσι και έγινε. Διάβασα την Σκουφοκοκκινίτσα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Ύδρα, και μαζί ξεναγηθήκαμε στα δρομάκια των παιδικών μου χρόνων, τότε που όλα ήταν διαφορετικά, τότε που ήξερα τόσα λίγα, τότε που ένιωθα και ο ίδιος τόσο «διαφορετικός». Και η Σκουφοκοκκινίτσα, ήρθε να μιλήσει στην καρδιά μου για όλες εκείνες τις παρεξηγημένες θεωρίες, όλες εκείνες τις στιγμές που υπερίσχυε η αλήθεια του ενός και ποτέ δεν δινόταν η ευκαιρία να ακουστεί και η αλήθεια του άλλου. Σε αυτό λοιπόν το παραμύθι, με την πολύ τρυφερή εκδοχή της Μαρίνας Γιώτη, ήρθε η ώρα να ακουστεί και μία άλλη εκδοχή, μία άλλη θεωρία, τόσο αληθινή, όσο και οι δύο πλευρές ενός νομίσματος που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Γιατί στο τέλος κάθε όμορφης ιστορίας, η αλήθεια είναι ο πιο δυνατός νικητής.
Με την Σκουφοκοκκινίτσα στα χέρια μου, εδώ, στην ομορφιά του δικού μου τόπου, του δικού μου «δάσους», αφήνω την Μαρίνα Γιώτη να μας δώσει μια μικρή εικόνα από τον δικό της παραμυθένιο κόσμο, απατώντας σε τρεις δικές μου ερωτήσεις.
Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ Μαρίνα!
Πιστεύετε ότι τα παραμύθια έχουν ηλικία, και αν όχι, τι μπορούν να προσφέρουν
στους ενήλικες;
Όχι , δεν νομίζω ότι τα παραμύθια έχουν ηλικία. Από παλιά στα χωριά, οι άνθρωποι
διηγούνταν παραμύθια αρχικά για να περνάει η ώρα, αλλά και για να διδάσκονται
οι ενήλικες και όχι τόσο τα παιδιά. Γι’ αυτό πολλά παραδοσιακά παραμύθια μας
φαίνονται σήμερα τόσο σκληρά, γιατί εξ’ αρχής δεν ήταν για τα παιδιά.
Νομίζω ότι τα απλά λόγια που χρησιμοποιούν τα παιδικά βιβλία αυτής της ηλικίας
και οι βασικές έννοιες που πραγματεύονται βάζουν συχνά και τους γονείς σε
σκέψεις για τη ζωή και τις αξίες μας. Αυτό μόνο κέρδος μπορεί να είναι σε κάθε
ηλικία.
Ποια η αφορμή να γράψετε το συγκεκριμένο παραμύθι;
Η αφορμή ήταν μια φράση της κόρης μου, όταν ήταν 5 χρονών. Είδαμε στον δρόμο
μια αλεπού. Εκείνη με ενθουσιασμό φώναξε «Μια πονηρή αλεπού»! Αυτή η φράση
με έβαλε σε σκέψεις: Γιατί πονηρή; Δεν είναι όλες οι αλεπούδες πονηρές, όπως δεν
είναι και όλοι οι λύκοι κακοί. Έτσι, άρχισα να σκέφτομαι για τον ρατσισμό που
υπάρχει στα κλασσικά παραμύθια, και πως αυτός περνάει υπόγεια και μεθοδικά στις
νέες γενιές.
Τι μπορούμε ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί ή ως απλοί συγγενείς ή φίλοι να
προσφέρουμε σε ένα παιδί;
Ρίζες και φτερά. Ρίζες για να νιώθουν ότι πάντα θα τα αγαπούν και θα έχουν ένα
μέρος να γυρίσουν, να ξαποστάσουν, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως
φαντάζονται. Φτερά για να πετάξουν και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα…
[box type=”shadow” align=”alignright” width=”700″ ] Μαρίνα Γιώτη
Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων marketing, Sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Στιγμούλα» και ακολούθησε «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!» ένα χρόνο αργότερα από τις εκδόσεις Διόπτρα. Έχει μια κόρη 6 ετών [/box]
Η Σκουφοκοκκινίτσα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα τις οποίες και ευχαριστούμε για την παραχώρηση του βιβλίου και την υπέροχη συνεργασία. Μαζί, ένα μεγάλο ευχαριστώ στη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη για τη συνομιλία και την όμορφη συντροφιά μέσα από τις σελίδες τις Σκουφοκοκκινίτσας.
[box type=”note” ]Διαβάστε για το Νικολύκο στη μακρινή Ντουλαποχώρα, του Χρήστου Δασκαλάκη κάνοντας κλικ εδώ[/box]