Η μεθοδολογία μιας συνέντευξης έχει τρία βασικά βήματα: α) προετοιμασία β) εκτέλεση γ) απολογισμό.
Προετοιμασία συνέντευξης
- Διάβασε ξανά τη συνοδευτική επιστολή που είχε αποσταλεί μαζί με το βιογραφικό σου στον υποψήφιο εργοδότη, πριν ξεκινήσεις για τη συνέντευξη. Εννοείται ότι κρατάς μια φωτοτυπία της επιστολής σε κάθε αίτηση που κάνεις.
2. Φτιάξε μια λίστα πιθανών ερωτήσεων που αναμένεται να δεχτείς -ή ξαναδιάβασε και συμπλήρωσε την υπάρχουσα- και προσπάθησε να γράψεις την καλύτερη δυνατή απάντηση σε κάθε περίπτωση. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι στη συνέντευξη «πουλάς» ένα προϊόν που είναι ο εαυτός σου στην αγορά εργασίας, άρα επιβάλλεται θετική σκέψη. Χωρίς να λες ψέματα δηλαδή, δίνεις έμφαση στα πλεονεκτήματα και βάζεις στην άκρη τα μειονεκτή-ματά σου. Επειδή αυτή η λίστα είναι η βάση της προετοιμασίας σου, έχε την πάντα ενημερωμένη και σε ηλεκτρονική μορφή.
3. Δε θα κανονίσεις άλλο ραντεβού δύο ώρες πριν ή δύο ώρες έπειτα από μια προγραμματισμένη συνέντευξη.
Εκτέλεση συνέντευξης
1. Θα ντυθείς ανάλογα με τις απαιτήσεις της υποψήφιας θέσης και θα βρίσκεσαι στο ραντεβού στην ώρα σου. Ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα. Καλύτερα να φτάσεις στην εταιρεία λίγο νωρίτερα και να κάνεις μια βόλτα στα πέριξ απαρατήρητος.
- Θα αναφέρεις ονοματεπώνυμο και ραντεβού στη γραμματέα και, αν σου πει να περιμένεις, θα το κάνεις ευγενικά και νηφάλια. Την ώρα της αναμονής ξεφύλλισε τις σημειώσεις σου αντί να παρατηρείς με περιέργεια το χώρο της επιχείρησης ή να καπνίζεις.
- Όταν σε φωνάξουν, θα προχωρήσεις στο γραφείο του interviewer και θα χαιρετήσεις διά χειραψίας, ούτε χλιαρής ούτε υπερβολικά εγκάρδιας. Στη χειραψία δίνεις όλο το χέρι, όχι μόνο την άκρη των δακτύλων.
- Θα καθίσεις όταν θα σ’ το προτείνει ο interviewer στη θέση που θα σου υποδείξει.
- Αν νιώθεις νευρικότητα, σταύρωσε χαλαρά τα χέρια κι απόφευγε χειρονομίες με τρεμάμενες κινήσεις. Χρησιμοποίησε κοφτά κάποιες παύσεις για να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί καλύτερα μια απάντηση. Μια έξυπνη και σωστή χρήση της παύσης μπορεί να δώσει έμφαση στην αποστροφή του λόγου που θα ακολουθήσει. Δημιουργείται μια στιγμιαία προσμονή γι’ αυτό που πρόκειται να πεις μετά. Χωρίς να γίνεσαι θεατρίνος, σκέψου ότι οι παύσεις με όμοιο τρόπο δίνουν έμφαση και ποικιλία στο ρυθμό της μουσικής, χωρίζουν τα μέτρα και δημιουργούν την προσμονή για την επόμενη νότα της μελωδίας. Κάνε εξάσκηση στις παύσεις στον καθρέφτη ή με τους φίλους σου. Το σημαντικό στην παύση ομιλίας είναι να είσαι ήρεμος, με βλέμμα αυτοπεποίθησης και όχι αγωνίας. Να παραμένεις σιωπηλός με κλειστό το στόμα και, προς Θεού, χωρίς το «εεεεε…» που δείχνει αμηχανία. Μια πρακτική συνταγή λέει να σκέφτεσαι γρήγορα από μέσα σου και να μιλάς αργά με χαμηλή φωνή.
- Να είσαι ειλικρινής σε όλες τις απαντήσεις. Αν χρειαστεί, ο μη γένοιτο, να πεις ένα ψέμα, πες το με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια, όπως συμβουλεύει και το βιβλίο Mafia Manager. Και πάντα να κοιτάς τον interviewer στα μάτια, ακόμα κι όταν δεν του λες την αλήθεια – ιδίως στην αρχή ή προς το τέλος της συνέντευξης.
- Το μήνυμα που θα προσπαθήσεις να περάσεις στον αυριανό σου εργοδότη είναι: «Όχι απλά θέλω να εργαστώ, αλλά θέλω και μπορώ να φέρω σε πέρας με επιτυχία τη συγκεκριμένη δουλειά που θα μου αναθέσετε».
- Το χαμόγελο της άνεσης, όχι το χαχανητό, επιτρέπεται, εφόσον υπάρχει και ένας λόγος που να το δικαιολογεί και να ενισχύει τη θετική εικόνα σου. Π.χ. το να χαμογελάς λόγω καλής αίσθησης του χιούμορ ή λόγω αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης είναι θετικό. Καλό είναι, τέλος, να αποχαιρετήσεις χαμογελαστός το συνομιλητή σου πριν φύγεις. Είναι καλύτερα να σε θυμάται σαν φωτεινό παρά σαν σκυθρωπό πρόσωπο. Κανείς δε θέλει να συνεργάζεται με κατηφείς και συννεφιασμένους συναδέλφους.
Απολογισμός συνέντευξης
Αυτός θα γίνει μόλις γυρίσεις σπίτι, όσο είναι ακόμα νωπές οι εντυπώσεις. Γράψε στο ντοσιέ σου λάθη που έκανες και σημείωσε ερωτήσεις που έγιναν και δεν υπήρχαν στον κα-τάλογό σου. Συμπλήρωσε τις απαντήσεις που έδωσες κι όπου μπορείς βελτίωσέ τις. Όσο καλός και έμπειρος κι αν γίνεις, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι Κινέζοι λένε: «Εμείς δεν κάνουμε λάθη γιατί έχουμε πείρα, κι έχουμε πείρα γιατί έχουμε κάαααανει λάθη!».