Ειδικά σε τέτοια οικονομική κρίση, για πολλές επιχειρήσεις είναι από τις πρώτες ιδέες για αύξηση του τζίρου. Νέοι πελάτες… από το εξωτερικό βέβαια! Στην πράξη αυτό είναι δύσκολο αφού προϋποθέτει δίκτυο πωλήσεων και αλλαγή εσωτερικής νοοτροπίας. Αλλά ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, το οποίο επιτρέπει πειραματισμούς, είναι η αλλαγή της ιστοσελίδας.
Πολλές ιστοσελίδες είναι δίγλωσσες. Συνήθως Ελληνικά – Αγγλικά. Άλλες έχουν πολλά σημαιάκια αλλά μετά σου λένε (Joomla συνήθως – αυτοματοποιημένο μήνυμα) «the content you requested is not available in this language.” Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κρατάς «φρέσκια» μια ιστοσελίδα, πόσο μάλλον πολλές. Γιατί βέβαια κάθε γλώσσα είναι κάτι διαφορετικό. Δεν είναι απλά θέμα μετάφρασης. Πρέπει κάποιος να «ζει» μέσα στην ιστοσελίδα και να την περιηγείται καθημερινά μέσα από τα μάτια των επισκεπτών αναλύοντας τα στατιστικά και προσθέτοντας περιεχόμενο.
Αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν το κάνουν αυτό καν στα Ελληνικά ακόμα. Πως μπορούν παρόλα αυτά να προσελκύσουν νέους πελάτες χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο; Για πολλά πράγματα ίσως αρκεί μια και μόνο σελίδα!
- Κοιτώντας τα στατιστικά της ιστοσελίδας μας, βλέπουμε με ποιες λέξεις μας βρίσκουν. Αυτές πρέπει σίγουρα να είναι μέσα στο κείμενο.
- Αν έχουμε χρησιμοποιήσει άλλες τεχνικές (όπως αυτή που περιγράφω εδώ σχετικά με την χρήση blog) θα μας έχουν έρθει και πιο χρήσιμες λέξεις κλειδιά από αναζητήσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την επιχείρηση. (=πιθανοί πελάτες που δεν μας γνωρίζουν ακόμα αλλά ψάχνουν πράγματα στο διαδίκτυο.)
- Φροντίζουμε να είναι εκεί τα βασικά για την επιχείρηση όπως διεύθυνση, τηλέφωνα και αντιπροσωπείες ή το αντικείμενο περιγραφικά.
Παίρνουμε το κείμενο όπως έχει καταλήξει στα Ελληνικά με βάση τα παραπάνω και το στέλνουμε για μετάφραση. Σε όσες περισσότερες γλώσσες μπορούμε. Εκτός από τις βασικές (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Κινέζικα) οποιαδήποτε άλλη έχει σχέση με πιθανές νέες αγορές. Είναι πολύ πιο φτηνός τρόπος να ανακαλύψετε αν υπάρχει ζήτηση σε μια χώρα από μια επίσκεψη εκεί!
(Το πως ακριβώς να εκτελέσετε καλύτερα την μετάφραση του δικτυακού σας τόπου το επεξηγώ εδώ.)
Comments are closed.