- Θα πηγαίνεις στο γραφείο σου 10 λεπτά νωρίτερα απ’ το αναμενόμενο. Και θα φεύγεις 10 λεπτά αργότερα (τουλάχιστον).
- Θα ανοίξεις καινούριο φάκελο με θεματικές ενότητες και θα σημειώνεις ό,τι σου λένε σχετικά με τη δουλειά. Ως γνωστόν, και το πιο αχνό μελάνι είναι πιο ανθεκτικό από την πιο ισχυρή μνήμη.
- Θα παρατηρήσεις το στιλ ντυσίματος που επικρατεί στην επιχείρηση ή στο τμήμα και θα ντυθείς ανάλογα. Μπορείς να πρωτοτυπήσεις, αλλά μέχρι ενός σημείου. Το εξωφρενικό είναι και αυτό σχετική έννοια.
- Το προκλητικό ντύσιμο σε γυναίκα είναι εντέλει μειονέκτημα. Σε άντρα είναι απλώς γελοίο. Οι κώδικες της ενδυματολογίας είναι γνωστοί σε όλους και τα μηνύματα που περνάς γίνονται αντιληπτά σε κάθε βήμα. Για τις γυναίκες: Η διαφορά ανάμεσα στο τολμηρό και το πρόστυχο είναι οριακή. Ο Θεός να βάλει το χέρι του από κει και πέρα. Οι τομείς στους οποίους εξετάζεσαι καθημερινά μετά την πρόσληψή σου είναι -πέρα από το ντύσιμο- το γνωστικό αντικείμενο, βέβαια, και η προσωπικότητά σου.
Η τελευταία ειδικά δεν επιδέχεται ταχεία βελτίωση. Αν δε γίνει αποδεκτή, ή θα σε απολύσουν ή θα σε εξαναγκάσουν σε παραίτηση ή θα σε υποβαθμίσουν, δηλαδή θα σε βάλουν στο «ψυγείο».
- Θα μιλάς για θέματα της δουλειάς, σπάνια για συναδέλφους (και μόνο εφόσον έχεις να κάνεις θετικά σχόλια) και ελάχιστα για τον εαυτό σου.
- Θα υπόσχεσαι λίγα και θα πραγματοποιείς περισσότερα. Ακόμη κι αν τελείωσες μια εργασία, θα ψάξεις μόνος σου και θα βρεις αντικείμενο απασχόλησης. Δεν είναι καλό να σε βλέπουν να κάθεσαι. Διάβασε τις σημειώσεις σου καλύτερα. Είναι θέμα εντύπωσης και ουσίας.
- Θα θυμάσαι ότι όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Δε χρειάζεται να αναφέρεις πόσο σκληρά δουλεύεις. Θα αφήνεις το αποτέλεσμα της δουλειάς να μιλάει από μόνο του.
- Δε θα μπερδεύεις το επιθυμητό με το εφικτό. Ο χρόνος, το χρήμα και το ρίσκο των αγορών περιορίζουν τις δυνατότητες κάθε εταιρείας. Οι επιχειρήσεις σπάνια υιοθετούν την καλύτερη λύση – συνήθως προτιμούν την πιο πρακτική, την πιο ασφαλή και την πιο συμφέρουσα.
- Θα θυμάσαι ότι το μισθό σου δε σου τον πληρώνει ο εργοδότης, αλλά οι πελάτες της εταιρείας όπου δουλεύεις. Άρα δικός σου στόχος και των ανωτέρων σου είναι η ικανοποίηση των πελατών. Σε τελευταία ανάλυση, αυτοί δίνουν αξία και λόγο ύπαρξης στην επιχείρηση.
- Δε θα ξεχνάς την αγγλική, για άλλη μια φορά, θυμοσοφία: «business is not fair». Αυτό δυστυχώς είναι νόμος στις επιχειρήσεις. Οπότε δε θα μεμψιμοιρείς όταν αισθάνεσαι αδικημένος. Θα περιμένεις νηφάλιος την κατάλληλη στιγμή για να φύγεις όπως ακριβώς ήρθες: με αξιοπρέπεια και ήθος. Δε θα χαθείς.
- Θα έχεις ακούσει πολλές φορές ότι δεν είσαι αναντικατάστατος. Θα θεωρείς εν τούτοις (αλλά χωρίς να το λες) ότι κανείς δεν μπορεί να σε αντικαταστήσει.
Επιγραμματικά:
– Don’t rush – Never explain
– Don’t trust – Never complain.