Αρνητική η πρώτη αντίδραση των δανειστών – Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την πρόταση και τι περιλαμβάνει
Σε σκληρό πόκερ έχει εξελιχθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι οποίοι σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του Μεγάρου Μαξίμου και ασκούν βέτο σε ζητήματα, στα οποία η ελληνική πλευρά δείχνει ανένδοτη. Η ανυποχώρητη στάση των Ευρωπαίων φαίνεται από το γεγονός ότι πριν ακόμη προλάβει η Κομισιόν να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική πλευρά έστειλε νέα συμπληρωματική πρόταση τριών σελίδων στους θεσμούς, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Bloomberg πως οι νέες προτάσεις δεν είναι αξιόπιστες. Αν και η κυβέρνηση δήλωνε αισιόδοξη και στελέχη της εκτιμούσαν ότι με τις εν λόγω προτάσεις η συμφωνία με τους δανειστές θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά, τελικά μέσα σε περίπου 50 λεπτά βρέθηκαν στα… σκουπίδια.
Διαβάστε ακόμη: Πανωλεθρία με τις νέες ελληνικές προτάσεις
Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες, το ελληνικό σχέδιο καλύπτει θέματα δημοσιονομικών στόχων, αναφέρεται στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και προτείνει τρόπους για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά από τον ESM των ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν Ιούλιο-Αύγουστο και αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Όπως αναφέρει σε non paper που έδωσε στη δημοσιότητα του Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.
Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους.
Προτάσεις
Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
Aλλες πηγές υποστηρίζουν ότι το έγγραφο αυτό αναφέρεται μόνο σε δημοσιονομικούς στόχους. Υπάρχει όμως κι ένα ξεχωριστό σημείωμα, επίσης τρισέλιδο, με το οποίο η ελληνική πλευρά ζητάει να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τον ESM για να αποπληρωθούν ομόλογα 6,7 δισ. ευρώ. που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο,
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης που έχουν μείνει στο ΤΧΣ, καθώς και να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος.
Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ήταν ήδη από χθες σε «επιφυλακή» στις Βρυξέλλες,αναμένοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έστελνε έως αργά το βράδυ της Δευτέρας τις νέες προτάσεις της.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Brussels Group να συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει τις νέες ελληνικές προτάσεις.
Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη νέα πρόταση
Αρνητικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των δανειστών σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, αξιωματούχοι που είδαν την ελληνική πρόταση είπαν στο πρακτορείο πως η πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, κάνοντας λόγο για ένα «ασαφές αναμάσημα» προηγουμένων ελληνικών σχεδίων. Το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο πηγές της ΕΕ επισημαίνει πως είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη, σημειώνοντας ότι περιέχει μόνο μικρές αλλαγές. Το τηλεγράφημα του AFP ανέφερε ακόμη ότι δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές.