Ο Νίκος Γιαβρόπουλος παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση με θέμα «SPHINX, Το ακατάλυτο ερώτημα» στη Dépôt Αrt gallery στο Κολωνάκι. Ο Νίκος Γιαβρόπουλος είναι ένας ιδιαίτερος εικαστικός καλλιτέχνης με πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις τις οποίες καταγράφει στα έργα του, αγγίζοντας με πολύ ευαισθησία διαχρονικά κοινωνικά θέματα, θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς. Οι συμμετοχές του σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ είναι πολλές, ενώ ο 2013 το έργο του Self exile διακρίθηκε με το βραβείο Odysseus Best video art στο Λονδίνο στο πλαίσιο του London Greek film festival. Με χαρά λοιπόν φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας τις απόψεις του στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Υπήρξε κάποια αιτία ή αφορμή που επέλεξες να ασχοληθείς με το μυθικό πρόσωπο της Σφίγγας;
Πάντα με γοήτευε το θηλυκό αυτό τέρας με σώμα φτερωτού λιονταριού και ουρά φιδιού. Η Σφίγγα για μένα είναι η ερώτηση που όλοι κουβαλάμε μέσα μας το ακατάλυτο ερώτημα…
Υπάρχει ακατάλυτο ή ακατάλυτα ερωτήματα για σένα;
Όχι μόνο για μένα αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Χιλιάδες χρόνια τώρα ο άνθρωπος ασχολείται μα τα ίδια ακριβώς ζητήματα, τον έρωτα, τον θάνατο. την απώλεια, τον θρήνο, την ευτυχία, το άγνωστο επέκεινα… όλα αυτά δεν έχουν λυθεί γι’ αυτό είναι συνεχώς επίκαιρα και αποτελούν βασικό μοτίβο για την τέχνη.
Τα έργα της έκθεσης εκπλήσσουν ευχάριστα, γιατί ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από τη τρισδιάσταση υπόσταση που τους έχεις δώσει, ενώ εντυπωσιάζει και η εικαστική εγκατάστασή σου με το γλυπτό της Σφίγγας. Μίλησέ μας για τις τεχνικές που χρησιμοποίησες στα έργα σου.
Το να μιλήσω για την τεχνική νομίζω πως θα αδικήσει τα έργα. Προτιμώ να σου πω για την σκέψη και την διαδικασία πίσω από τη φόρμα. Όπως προείπα πιστεύω ότι τα βασικά ερωτήματα ο άνθρωπος δεν τα έχει λύσει, ακόμα και σε αυτή την εξελιγμένη τεχνολογικά κοινωνία στην οποία ζούμε. Ορμώμενος λοιπόν από αυτό, επαναδιαπραγματεύομαι γνωστούς πίνακες και τοποθετώ τα μοντέλα μου στις ίδιες πόζες. Μετά περνώ το υλικό που προκύπτει. το επεξεργάζομαι και το φέρνω σε άμεσο διάλογο με το πρωτότυπο, το σύγχρονο με το παλαιότερο σε διάλογο με τον ίδιο προβληματισμό, Τώρα για τον πίνακα του Ingress τον προσέγγισα με βανδαλιστική διάθεση χρησιμοποίησα σπρέι, μαρκαδόρους, πινέλα, άναρχα επιθετικά. Κάτι παρόμοιο έκανα και στο γλυπτό της Σφίγγας, φτιάχοντας ένα βανδαλισμό με την προβολή πάνω της.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρξουν και παράλληλες εκδηλώσεις. Ποιες είναι αυτές και πως συνδέονται με το θέμα της έκθεσής σου;
Κατά την διάρκεια θα πραγματοποιηθεί μια ομιλία του διακεκριμένου ψυχαναλυτή Αθανάσιου Αλεξανδρίδη όπου θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Επίσης, η έκθεση συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις 2016 της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας.
Έχοντας ήδη πολλές συμμετοχές σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν Έλληνα εικαστικό να προβάλλει τη δουλειά του στο εξωτερικό;
Για τον Έλληνα εικαστικό είναι πολύ δύσκολο γιατί η Ελληνική πολιτιστική πολιτική είναι ανύπαρκτη. Η εικόνα που έχουν στο εξωτερικό για την Ελληνική τέχνη είναι συγκεχυμένη, κάτι δηλαδή μεταξύ Παρθενώνα και μουσακά ταυτόχρονα.
Έχεις ήδη διακριθεί και βραβευθεί το 2013 με το βραβείο Odysseus Best videoart στο Λονδίνο στο πλαίσιο του London Greek filmfestival. Θα ήθελες να μας πει λίγα λόγια για τη συμμετοχή σου και τη διάκριση αυτή;
Το London Greek film festival είναι ένας θεσμός που μετράει 9 χρόνια και προωθεί την ελληνική δημιουργία στο εξωτερικό, αποτελώντας μια πραγματικά μοναδική και αξιέπαινη προσπάθεια. Είμαι πολύ περήφανος που βραβεύτηκα με την πρώτη διάκριση στον τομέα του Video art.
Πως βιώνεις ως εικαστικός και ως άνθρωπος την κρίση;
Όπως ακριβώς είναι, δηλαδή ένα πείραμα, σε μεταβατικές περιόδους όπως η δική μας με παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων, λαϊκίσαμε και τελικά καταφέραμε πάλι να τα κάνουμε σαλάτα. Αισιόδοξος δεν είμαι, γιατί έχουν αλλάξει πολύ λίγα πράγματα από αυτά που ταλαιπωρούν την «περίπου» χώρα που ζούμε. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, απελευθερώνονται οι πιο σκοτεινές και ταυτόχρονα οι πιο αλληλέγγυες πλευρές του ανθρώπου. Με ένα περίεργο τρόπο βλέπεις την αλήθεια των άλλων.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια ή οι στόχοι που θέλεις να επιτύχεις στο χώρο των Εικαστικών;
Σχέδια δεν μπορείς να κανείς όταν είσαι καλλιτέχνης. Με τις εμμονές σου παλεύεις και αυτή που σε βασανίζει περισσότερο είναι και η επόμενη δουλειά. Όσο για τους στόχους, να εκθέσω στην Tate modern! (γελά)
Τελειώνοντας, ποιο ή ποια είναι τα μότο που σε εκφράζουν ως εικαστικό και ως άνθρωπο;
Ότι στην τραγωδία της ζωής αν ψάξεις κάπου κρύβεται ένα μικρό χαμόγελο…
Πληροφορίες για την έκθεση:
Dépôt Αrt gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι Αθήνα
Διάρκεια: 7 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 21:00, Σάββατο 11:00 –17:00
Πληροφορίες: Τηλ: 210 3648174
Από τις πωλήσεις των έργων θα αγοραστούν φάρμακα για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.