Την είχα ζήσει την πίστα με το βαφτιστήρι μου. Είναι λίγο μεγαλύτερος από τα παιδιά μου, πάντα στην “επόμενη πίστα” και πολύ υπομονετικός μαζί μου. Τα τελευταία χρόνια είχε κολλήσει με το League of Legends. Έκατσα δίπλα του, το βούλωσα, κοίταζα και μάθαινα. Είναι πολύπλοκο παιχνίδι, τόσο απαιτητικό ώστε να δίνονται πλέον υποτροφίες σε Αμερικανικά πανεπιστήμια αν είσαι καλός σε αυτό! Όπως πάντα, πήρα την γνώση από το βαφτιστήρι μου και έσπαγα το κεφάλι μου πως να βοηθήσω τα παιδιά μου όταν έρθει η ώρα τους.
Δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Ακόμα κι αν δεν τους πάρετε ταμπλέτα, ακόμα κι αν βάζετε χρονόμετρο στην χρήση της, ακόμα κι αν τα εκβιάζετε με διάφορους σχετικούς τρόπους. Όπως εξηγώ σε άλλο άρθρο είναι συνήθως μεγάλη υποκρισία ο τρόπος που απαγορεύουν οι ενήλικοι τα παιχνίδια αυτά. Εμάς μας ήρθε από τον μεσαίο μου γιο. Είδε κάπου το παιχνίδι, το εγκατέστησε. Όπως πάντα το εξερεύνησε άφοβα, κάπου κόλλησε, ήρθε για βοήθεια.
Το Clash of Clans είναι κλασσικό παιχνίδι αυτού του είδους. MMO δηλαδή massive multiplayer online. Όπου το “online” είναι που τρομάζει τους γονείς. Αν δεν σας τρομάζει, δεν έχετε καταλάβει τι σημαίνει. Κατ’αρχάς ότι η συσκευή που παίζει μπορεί να μπει στο διαδίκτυο. Ξέρετε, εκεί που όσοι βλέπετε πολύ τηλεόραση νομίζετε ότι κρύβονται άπειροι παιδεραστές ανώμαλοι. Κατά δεύτερο ότι στο παιχνίδι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, ξένοι, αλλοδαποί, περίεργοι και…παιδεραστές ανώμαλοι!
Το είχαμε ήδη συζητήσει το θέμα με γείτονα εκπαιδευτικό. Αλλά διαβασμένο εκπαιδευτικό που ήξερε και το LOL και το είδος του παιχνιδιού. Όχι από τους υστερικούς, από τους άλλους, τους ρεαλιστές τους σκεπτόμενους. Είχαμε πει να τα αποφύγουμε αυτά τα παιχνίδια όσο μπορούσαμε. Όταν είδε ότι αρχίσαμε με κοίταξε με απογοήτευση. Μήπως είχα βιαστεί;
Η απάντηση είναι ένα τεράστιο “ΟΧΙ” αντάξιο του Μεταξά το ’40. Τα παιδιά καταλαβαίνουν από το παιχνίδι όσα μπορούν να καταλάβουν κάθε φορά. Δεν τους έκανε πχ διαφορά ότι ήταν online παιχνίδι παρά μόνο στο γεγονός ότι είχε πρόσθετο μπελά. (Να βρούνε κάπου internet για να παίξουν.) Αλλά από εκεί και πέρα άρχιζαν τα θετικά:
1. Το χρησιμοποιούν πολύ για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Με την βοήθεια και τις παρεμβάσεις μας έμαθαν τι να γράφουν και τι να μην γράφουν online σε ένα ελεγχόμενο, κλειστό περιβάλλον. (Στην ομάδα μας παίζουν μόνο γνωστοί.)
2. Άρχισαν να σκέφτονται πως δουλεύει η online επικοινωνία. Μερικές φορές στην αρχή που ξέφυγαν βρισιές χρειάστηκε να παρέμβουμε. Δεν ξέρω αν γινόταν να το κάνουμε καλύτερα, πάντως έστρωσαν. Ούτε προσωπικά στοιχεία δίνουν, ούτε προσβάλλουν ο ένας τον άλλον.
3. Όπως όλα αυτά τα παιχνίδια όπου υπάρχει μια οικονομία (παράγεις, ξοδεύεις, αναβαθμίζεις κλπ) κατάλαβαν σχέσεις μεταξύ πραγμάτων που τα βοήθησαν στο σχολείο. (πχ στην ιστορία) Βρήκα τον εαυτό μου πολλές φορές να προσπαθώ να εξηγήσω κάτι πολύπλοκο και να αρχίζω “ξέρεις στο Clash of Clans όταν….”
4. Έμαθαν ότι “μόνο οι χαζοί πληρώνουν” σε αυτά τα παιχνίδια. Αν κάποιου του βάλει πιστωτική ο γονιός του για να πάρει πιο γρήγορα κάτι απλά χαλάει το παιχνίδι για όλους μας τελικά.
5. Έχει μεγάλο κομμάτι ομαδικότητας, ειδικά στο clan war όπου μαχόμαστε άλλες ομάδες. Το ενδιαφέρον παιδαγωγικά είναι να τους αφήσεις να βγάλουν δικούς τους κανόνες για τον τρόπο που θα γίνεται κάτι. Να τρώνε τα μούτρα τους στον κυβερνοχώρο με τακτικές που στον αληθινό κόσμο δεν θα ήταν εφικτό να δοκιμάσουν.
Μπορώ να συνεχίσω έτσι για ώρες. Είναι άπειρα μικρά και μεγάλα πράγματα που μάθαμε όλοι. Είναι ξεκάθαρο ότι έγινε έτσι όμορφα επειδή 5 ενήλικες είχαμε τον νου μας στην φάση με τα 20 περίπου παιδιά που παίζουν. Και ευτυχώς στην γειτονιά μας είμαστε καλά συντονισμένοι οι ενήλικες και συμφωνούμε πάνω κάτω στον τρόπο χειρισμό των καταστάσεων που προκύπτουν.
Όσοι είστε “εναντίον αυτών των παιχνιδιών” μάλλον δεν πειστήκατε. Δικαίωμά σας. Αλλά ίσως πήρατε μια μυρωδιά των πραγμάτων που ούτε καν ξέρετε ότι υπάρχουν. Άλλη φορά αν θέλετε να κινδυνολογήσετε περί online παιχνιδιών τουλάχιστον να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μιλάει η άγνοιά σας.
Εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε να καταλάβουμε. Εσείς συνεχίστε τους αφορισμούς…
ΥΓ Καθότι υπάρχουν πάμπολλα θέματα με τα σύγχρονα παιδιά, όπως πχ η αδυναμία στην γραπτή έκφραση, δοκιμάζουμε τώρα με ένα blog για το παιχνίδι με την ελπίδα ότι θα αρχίσουν να γράφουν άρθρα τα παιδιά. Ίδωμεν….