Τώρα καταλαβαίνεις γιατί αντιστάθηκα στην αγορά επίπεδης τηλεόρασης τόσο καιρό. Όσο δεν υπάρχει περιεχόμενο σε ψηλή ανάλυση δεν αξίζει τον κόπο. Βέβαια τώρα αρχίζουν οι ψηφιακές μεταδόσεις οπότε δεν θα χρειαστεί να υπομένεις την σαπουνόπερα με τους ήρωες τραβηγμένους για να χωρέσει η εικόνα (4:3) στην τηλεόραση (16:9) ούτε τον παρουσιαστή των ειδήσεων από τόσο κοντά. (Είναι άβολο!)
Ο μόνος λόγος που δέχτηκα να πάρουμε την μια LCD οθόνη ήταν για να κερδίσουμε χώρο στο υπνοδωμάτιο. Βογγούσε από το βάρος της παλιάς τηλεόρασης εκείνο το επιπλάκι. Ήταν και αντίκα. Βάλε όμως τώρα τα γυαλιά και δες εικόνα! Εντάξει, μπορείς και χωρίς τα γυαλιά όταν βλέπουμε μια απλή ταινία.
Αλλά ξέρεις γιατί πρέπει να την πάρουμε; Για τα παιδιά μας αγάπη μου! Το έψαξα εκτενώς στην βιβλιογραφία. Ξέρεις πως μαθαίνουν τα παιδιά; Με την μίμηση. Και τι μίμηση να μάθουν από μια οθονούλα τόση δα; Δεν κάνεις δουλειά με το DS ούτε με το Playstation. Και τα γραφικά στο Wii δεν σε σώζουν. Χρειάζεται ρεαλισμό, χρειάζεται ανάλυση και ακρίβεια στα γραφικά, πρέπει το παιδί να “ζήσει” την εμπειρία για να μάθει. Είναι καταπληκτική ευκαιρία σου λέω, το έψαξα, mirror neurons λέγονται οι νευρώνες αυτοί στον εγκέφαλό του. Όσο πιο ρεαλιστική η εμπειρία, τόσο περισσότερο μαθαίνει, πρέπει να πάρουμε την καλύτερη τρισδιάστατη τηλεόραση στην αγορά αμέσως!
Δεν είναι όπως παλιά. Δεν χρειάζεται καν να πάει στην κατασκήνωση πια. Θα βιώσει καταστάσεις εδώ, θα αναπτύξει ικανότητες που αποκλείεται να είχε με τους ευθυνόφοβους στην κατασκήνωση. Ακόμα και μια ταινία να δει έτσι τρισδιάστατα θα νιώσει ένα με τους πρωταγωνιστές. Ο εγκέφαλός του δεν θα καταλαβαίνει την διαφορά με την πραγματικότητα, θα αναπτυχθεί σαν να είχε ζήσει πρωτογενώς τις εμπειρίες. Αν μάλιστα την συνδέσουμε και στο internet, τότε μπορεί να έχει και κοινωνική ανάπτυξη το παιδί ταυτόχρονα! Spindle neurons λέγονται, είναι νευρώνες που από όλα τα ζώα μόνο ο άνθρωπος έχει σε τέτοια ποσοστά και ευθύνονται για τις κοινωνικές μας ικανότητες. Μας επιτρέπουν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να αποφασίσουμε αν συμπαθούμε κάποιον ή όχι, ακόμα και στο Facebook!
Δεν είναι αποβλάκωση. Παράθυρο στο μέλλον είναι! Αποβλάκωση είναι όταν βλέπεις χαμηλής ποιότητας εικόνες που δεν σε “τραβάνε”, δεν σε πείθουν, δεν μεταφέρουν εμπειρίες. Πάω να την πάρω τώρα. Ναι, με δόσεις. Θα την ξεπληρώσει ο γιός μας όταν μεγαλώσει, τόσο έξυπνος που θα έχει γίνει.