Είσαι πλούσιος. Είχες λεφτά; Ε, δεν είχες λεφτά! Έχεις δυο διαμερίσματα. Ένα εξοχικό. Το σπίτι που μένεις, βέβαια, μαζί και δυο όροφοι που περισσεύουν κάπως. Αξία; Μπορεί και ελάχιστη. Ανάλογα με τον βαθμό διαπλοκής, κληρονομιάς ή επαγγελματικής επιτυχίας, ο ΝεοΈλληνας έχει επενδύσει σε ακίνητα. Πολύ περισσότερο από άλλους . Πολύ περισσότερο από ότι θα ήταν λογικό. Πολύ περισσότερο από ότι ο Γερμανός ή οποιοσδήποτε άλλος Ευρωπαίος. Η θεωρία ότι “θέλουν να αγοράσουν την Ελλάδα οι Γερμανοί” είναι βλακώδης. Γιατί ούτε στην Γερμανία δεν αγοράζουν οι Γερμανοί! Νοικιάζουν βέβαια.
Αν ήθελα να το παίξω έξυπνος θα τόνιζα ότι από το 2008 γραπτώς και χωρίς περιστροφές τόνιζα ότι όλοι πρέπει να ξεφορτωθούμε τα ακίνητά μας. Αλλά το θέμα είναι τι θα κάνουμε τώρα και γιατί δεν το είδαμε όλοι αυτό που ερχόταν. Ελέγξτε τον εαυτό σας για τα εξής συμπτώματα:
1. “Παίζει μια μεγάλη συνωμοσία“. Διαλέχτε και πάρ’τε. Εβραίοι, Ρώσοι, Μασώνοι, τράπεζες, μας ψεκάζουν… είναι όλα μέρος σχεδίου. (Αν θέλετε έμπνευση, εδώ ο πρακτικός μου οδηγός πως να βρείτε καλές ιστοσελίδες και να φτιάξετε μια δικιά σας θεωρία.) Γιατί βέβαια…
2. ..για όλα υπάρχει δικαιολογία. “Ναι, δεν πούλησα τότε που ήταν πασιφανές ότι θα έπεφτε το χρηματιστήριο επειδή…” Παρομοίως δεν πούλησε το οικόπεδο του παππού όταν το ζητούσαν κάτι ξαδέλφια επειδή…
3. ...όλοι οι άλλοι είναι άσχετοι. Είτε τους λυπήθηκες εσύ ο Παντογνώστης και ελεήμων ή τους τα είπες πολύ πλαγίως μην τρομάξουν από την αλήθεια. Κάτι σαν τον Δία, μην σε δούνε ολόλαμπρο και καούν. Γιατί…
4. ...εγώ πάντως τα έκανα όλα σωστά. Αλάθητος. Δεν καταλαβαίνουν οι απλοί άνθρωποι πόσο τέλειος είσαι. Θα έβγαινε άψογα το σχέδιο αν δεν το χαλούσαν αυτά τα χαζοανθρωπάκια γύρω σου, ε; Μόνη λύση…
5. …για να γίνει κάτι σωστά, πρέπει να το ελέγχω όλο εγώ! Μην αφήσω τίποτα σε άλλους, θα το χαλάσουν. Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι κανέναν τελικά…
Και κάπου εδώ αρχίζει να διαφαίνεται η αντίφαση. Από την μία λες ότι τα καταλαβαίνεις όλα, ότι δεν σου προκαλεί έκπληξη τίποτα, από την άλλη να που μπήκες στην κρίση πλούσιος (νόμιζες) με όλα αυτά τα ακίνητα και είσαι τώρα ουσιαστικά φτωχός. Αλλά ακόμα δεν τα πουλάς! Μάλιστα η παραπάνω λίστα με τα πέντε σημεία είναι αντιγραφή από βιβλίο ψυχολογίας ουσιαστικά. Τα κλινικά συμπτώματα της άρνησης. Παρειδωλία, attribution error, confirmation bias.. .όλα μαζί λειτουργούν αυτόν τον καιρό στον Έλληνα. Έτσι καταντάμε να πιστεύουμε γελοίες θεωρίες συνωμοσίας, να πλακωνόμαστε με παλιούς φίλους και να καταντάμε ζομπι της κρίσης.
Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που ήταν κάποτε πλούσιοι αλλά τα έχασαν. Οι περισσότεροι ήταν τζογαδόροι. Σκεφτείτε όμως και άλλους που τα έχασαν το ’22, σε πολέμους ή σε αντίστοιχες σοβαρότερες καταστάσεις. Σταματήστε να κλαίγεστε. Δεν βοηθάει.
Λόφος, λόφος. Τα βουνά είναι στο βάθος και – ως γνωστόν – το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινάει πάντα με ένα βήμα.
Υ.Γ. Ο πρακτικός οδηγός συμβουλών για το νέο έτος που έγραψα πρόπερσι, ισχύει μια χαρά και για φέτος!