«Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι κάποια στιγμή τα γκράφιτι θα εξαπλώνονταν σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραφε ο Νόρμαν Μέιλερ το 1974 στο βιβλίο του «Η θρησκεία των Γκράφιτι», παρακολουθώντας την εξέλιξη των τάγκερ στις φτωχές συνοικίες των βορειοαμερικανικών πόλεων.
Ηδη από την εποχή που ο Taki 183 κέντριζε την περιέργεια των «New York Times» διάφορες γκαλερί ανέθεταν σε τάγκερ να εκτελέσουν τοιχογραφίες. Αργότερα, ο Ρεμπό του σπρέι, Ζαν Μισέλ Μπασκιά, θα επιβληθεί με έργα που προέρχονται από την αισθητική του δρόμου και την αστική βία. Σήμερα τα έργα του Banksy πωλούνται χιλιάδες ευρώ, ενώ κάθε «αποτύπωμά» του δημιουργεί ένα χάπενιγνκ του δρόμου για εκατοντάδες περαστικούς.
Η τέχνη του γκράφιτι ανθεί και στην Αθήνα της κρίσης με κυριότερο εκπρόσωπό του, τον καλλιτέχνη της street art με το ψευδώνυμο iΝΟ, που είναι γνωστός για τις υπερμεγέθεις τοιχογραφίες του. Με την τεχνική του να είναι πλέον αναγνωρίσιμη, ο iNO ζωγραφίζει τα ομορφότερα έργα τέχνης που μπορείς να πετύχεις στην πόλη, ενώ η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας. Οι μορφές του νομοθέτη Σόλωνα είναι ένα πρόσφατο έργο, ύψους 17 μέτρων, που δεσπόζει στην οδό Αχιλλέως στο Μεταξουργείο. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, δημιουργήθηκε με σκοπό να επισημάνει την απόστασή μας από τους αρχαίους Ελληνες.
«Το σύστημα της απάτης»
Το γιγάντιο έργο, που τιτλοφορείται «System of a Fraud» (το σύστημα της απάτης) δεν περνάει απαρατήρητο, καθώς οι μορφές του Σόλωνα του Νομοθέτη, αριστερή και δεξιά, ενωμένες καταρρέουν «ζητώντας» από τον σύγχρονο Αθηναίο να σκεφτεί.
Άλλωστε «η αυθεντική street art δεν προορίζεται για τα σαλόνια αλλά για το μυαλό», λέει ο iNO.
Οι φωτο-ρεαλιστικές απεικονίσεις του δεν κοσμούν μόνο τους τοίχους της Αθήνας, καθώς τη διάσημη υπογραφή του θα βρείτε σε τοίχους του Αμστερνταμ, του Βερολίνου, σε διάφορες πόλεις της Αγγλίας αλλά και στην Αμερική. Πρόσφατα δημιούργησε κάποια έργα στο Μαϊάμι για το Art Basel.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυτό το μεγάλο διεθνές σόου σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μαϊάμι και το Χονγκ Κονγκ, ο καλλιτέχνης δέχτηκε ύστερα από παραγγελία να ζωγραφίσει την είσοδο ενός γνωστού nightclub στο Miami Beach, ενώ το έργο του, «In Heaven With You» που ζωγράφισε στο Wynwood Art District, είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες τοιχογραφίες της φημισμένης περιοχής που φιλοξενεί πάνω από 70 γκαλερί.
Η πορεία του iNO, που έχει καταφέρει να ζει από την τέχνη του, ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, η οποία υποστηρίζει πως δεν τελειώνει ποτέ, αναφέροντας την περίφημη κουβέντα του Αϊνστάιν: «Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο, για να ισορροπήσεις πρέπει να κινείσαι διαρκώς».
Το βάθος και η προοπτική που αποτυπώνει με τα σπρέι του δημιουργούν μια εικονική αυταπάτη που «σου μιλάει» άμεσα, όπως οι εικόνες που ζωγραφίζει. Επιλέγει το σημείο ανάλογα με το έργο που σκοπεύει να κάνει, διότι «δεν ταιριάζουν όλα παντού».
Ο iNO ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική σε τοίχους από το 2000 και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έργα του καλλιτέχνη μπορείτε να δείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο ίντερνετ (www.ino.net).
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
[email protected]
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23135&subid=2&pubid=63950039