Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ούτε banner είναι, ούτε διαφήμιση με κείμενο. Αλλά η αντιμετώπιση του θέματος της ομοιοπαθητικής από το ΒΗΜΑ είναι τουλάχιστον σχιζοφρενής και μάλλον ύποπτη. Αφορμή για τον προβληματισμό μου ήταν αυτό εδώ το άρθρο (κλικ εδώ για να το διαβάσετε σε ξεχωριστό παράθυρο) στο οποίο βλέπουμε μια πολύ θετική (για την ομοιοπαθητική) ομιλία της Ελισάβετ Παπαζώη και ταυτόχρονα την είδηση (ξερά) ότι στην Αγγλία το κοινοβούλιο αποφάσισε να διακόψει κάθε επιχορήγηση στην ομοιοπαθητική επειδή δεν έχει καμία αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Βλέπω όμως προτεινόμενα άρθρα από κάτω από το ΒΗΜΑ και ανακαλύπτω:
1. Δυο μαρτυρίες ευχαριστημένων πελατών της ομοιοπαθητικής. Ξερά και χωρίς σχολιασμό. Δημοσιογραφία είναι αυτό; Διαβάστε τα αν θέλετε ή απλά πιάστε κουβέντα στον δρόμο με κάποιον άγνωστο για θέμα υγείας – περίπου την ίδια αξία έχουν.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΕΛΗ «Απαλλάχθηκα από την ελκώδη κολίτιδα» http://www.tovima.gr/society/article/?aid=327890
ΒΥΡΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ «Σε έναν μήνα εξαφανίστηκαν τα συμπτώματα» http://www.tovima.gr/society/article/?aid=327891
Είναι διάσημοι; Έχει “ψαχνό” το άρθρο; Θα μπορούσαν να είναι στην ιστοσελίδα των ομοιοπαθητικών βέβαια καλύτερα.
2. Καταπληκτικό παράδειγμα προπαγάνδας με τίτλο “Η ομοιοπαθητική διχάζει ακόμη” και υπότιτλο “Περίπου 2 εκατομμύρια Ελληνες την έχουν εμπιστευθεί, αλλά πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί.” http://www.tovima.gr/society/article/?aid=327888 Η ψυχολογική λογική εδώ είναι ότι δεν μπορεί να είναι βλάκες όλοι αυτοί οι άνθρωποι, μάλλον είναι ανόητο το κράτος που δεν το βάζει στο ΕΣΥ… Άρα και η αστρολογία είναι ακόμα πιο επιστημονική αφού την πιστεύουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι;!
3. Συστηματική θεοποίηση του πρωτεργάτη μηχανικού της ομοιοπαθητικής στην χώρα μας “Γ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ” – http://www.tovima.gr/society/article/?aid=327892 Πάλι χωρίς αντίλογο βέβαια. Γιατί δεν έχουν προκαταλήψεις όσοι αντιτάσσονται στην ομοιοπαθητική, απλά κοιτάνε σωστά και επιστημονικά το θέμα. Πάλι το πονηρό είναι ο τρόπος που κλείνει το άρθρο: “Απαντώντας ο κ. Βυθούλκας σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται από τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς βασίζονται σε αυθυποβολή, λέει: «Οι ομοιοπαθητικοί έχουν τα καλύτερα αποτελέσματά τους σε μωρά, σε μικρά παιδιά και σε ζώα, που αποκλείουν την περίπτωση αυθυποβολής». “
4. Και πάνω που σκέφτομαι ότι τα παίρνει κάτω από το τραπέζι ο ΔΟΛ από τον Βυθούλκα και τους φίλους του, βλέπω το “Ασθένειες που «αγαπά» η ομοιοπαθητική”. Συναρπαστικό θέμα. “Θα είναι καμιά ανάλυση του placebo, γιατί λειτουργεί καλύτερα σε κάποιες ασθένειες αλλά όχι σε άλλες…”σκέφτομαι διάφορα μέχρι να ανοίξει η σελίδα και ανυπομονώ να δω στατιστικά στοιχεία ή μια μετρημένη δημοσιογραφική προσέγγιση του θέματος σφαιρικά. Αν’αυτού διαβάζω:
ΧΡΟΝΙΕΣ κεφαλαλγίες, ημικρανίες, ίλιγγοι, petit Μal, ιγμορίτιδα και μετωπιαία κολπίτιδα,αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό και αλλεργικό άσθμα, γαστρίτιδα,γαστρεντερικές διαταραχές, ηπατίτιδες,ηπατικές βλάβες,λιπώδης εκφύλιση του ήπατος, λιπώδης διήθηση του ήπατος,χολοκυστίτιδες,έλκος δωδεκαδακτύλου, ευερέθιστο κόλον, σπαστική και ελκώδης κολίτιδα, χρόνιες επιπεφυκίτιδες,ωτίτιδες,νεανική ακμή, ατοπική δερματίτιδα, νευροδερματίτιδα, νευραλγία τριδύμου,μεσοπλεύριος νευραλγία,έρπης ζωστήρας,αυχενικό σύνδρομο,οσφυαλγίες, οσφυοϊσχυαλγίες, μυαλγίες, κακώσεις μυϊκών ινών και τενόντων από ατυχήματα, γυναικολογικές παθήσεις, μαστίτιδες, ενδομητρίωση, στειρότητα, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο,κυστίτιδες, ακράτεια ούρων, προστατίτιδες, ανωμαλίες σπέρματος,αγχώδεις και φοβικές νευρώσεις,αναιμίες (όχι μεσογειακή), ΑDD (σύνδρομο διάσπασης της προσοχής στα παιδιά) κτλ.
Αυτό είναι άρθρο; Γιατί δεν έχει άλλες πληροφορίες; Επιμελήθηκε δημοσιογράφος αυτής της λίστας; (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=327889 αν δεν με πιστεύετε.) Όχι βέβαια! Αυτό είναι προσπάθεια αλίευσης αναζητήσεων στο διαδίκτυο και μάλιστα με τον πιο χυδαίο και ακαλαίσθητο τρόπο. Είναι σαν να κοίταξαν στα στατιστικά του in.gr για τις πιο συχνές αναζητήσεις σε ιατρικά θέματα και προσπάθησαν να τα συνδέσουν με την ομοιοπαθητική. Γιατί βέβαια δεν είναι λίστα θεμάτων που “αγαπά” η ομοιοπαθητική επειδή έχει ψηλό ρυθμό επιτυχίας σε αυτές. Ούτε επειδή στρέφονται πολλοί στην ομοιοπαθητική για αυτές τις ασθένειες. Δεν είναι καν συχνές αναζητήσεις (με αυτούς ακριβώς τους όρους) στο ελληνικό διαδίκτυο. Ίσως είναι παθήσεις για τις οποίες ψάχνουν πελάτες…
It takes one to know one. Όλα αυτά είναι κακές εκτελέσεις κοινωνικής μηχανικής με πολύ ρηχό τρόπο στα media μόνο. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι που κάνουν την δουλειά μου αλλά δυστυχώς εγώ για ιδεολογικούς λόγους δεν μπορώ σας αναλάβω κύριοι της ομοιοπαθητικής. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα με βρίσκετε και σε κάθε γωνία με μια υπερδοσολογία…δυναμοποιημένων αντίδοτων!