Αν πάρουμε την λίστα Fortune 500 θα βρούμε ότι 2 στις 10 ιδρύθηκαν από μετανάστες. Αν βάλουμε και τα παιδιά μεταναστών είναι σχεδόν 4 στις 10. Δηλαδή σχεδόν οι μισές μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο είναι από αυτούς τους βρωμιάρηδες που μερικοί στην Ελλάδα θέλουν να σκοτώσουν/καθαρίσουν/διώξουν.
“Μα, δεν είναι το ίδιο!” θα σου εξηγήσουν. Οι ιδρυτές του Ebay ή της Google ήταν κυριλέ λαθρομετανάστες με πτυχία και γνώσεις, όχι “απολίτιστοι” από εμπόλεμες ζώνες. Αυτοί που άρχισαν την Kraft ή την Procter & Gamble από πλούσιες οικογένειες που εκδιώχθηκαν και αναγκάστηκαν να συνεχίσουν στην Αμερική. Ε, όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Heinz, η DuPont, η AT&T έχουν όλες διαφορετικές ιστορίες αλλά βασίζονται κυρίως στην σκυλίσια εργατικότητα και επιμονή μεταναστών που πολέμησαν με νύχια και με δόντια σε μια νέα χώρα.
Και δεν είναι μόνο …ασπρόμαυρο το έργο με παλιά, μεγάλα ονόματα. Αν δούμε τον κλάδο της τεχνολογίας και του Engineering, πάνω από το 25% των επιτυχιών στην Αμερική μεταξύ 1995 και 2005 προήλθε από μετανάστες. Άνθρωποι που προσγειώθηκαν στις ΗΠΑ από Ινδία, Ιράν και οπουδήποτε αλλού και στρώθηκαν στην δουλειά.
Κάτι τέτοια πράγματα προσπαθούσα να σκεφτώ πως να τα επικοινωνήσω όταν είδα το iHobo. Μια εφαρμογή για κινητό (app) στην οποία υιοθετείς έναν άστεγο! Ακούγεται κιτς και είναι αρκετά προκλητικό. Στα όρια της ανοησίας ή της αναισθησίας. Σαν αυτά τα παιχνίδια που υιοθετείς virtual γάτο ή σκύλο, τον ταίζεις, τον φροντίζεις αλλιώς…πεθαίνει. Η εφαρμογή συνδέεται με σοβαρότατη προσπάθεια να βοηθηθούν οι άστεγοι.
Τώρα σκέφτομαι μήπως φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο για τους λαθρομετανάστες, μπας και κάποιοι Έλληνες καταλάβουν σε περισσότερες διαστάσεις το θέμα… να κάθεται η κυράτσα με το νέο iPhone της και να της θυμίζει διαρκώς κάτι τους διάφορους τρόπους με τους οποίους υποφέρουν αυτοί που θέλει να εξαφανίσει κάτω από το χαλί. Θα προσθέσουμε ότι πρέπει να τον προστατεύεις από μαυροφόρους που θα τον πλακώνουν στο ξύλο, παράνομες συλλήψεις, άνθρωποι που σε προσλαμβάνουν να κάνεις μια δουλειά αλλά δεν σε πληρώνουν το τέλος και άλλες Ελληνικές ιδιαιτερότητες.