Οι παλιότεροι θα θυμάστε ίσως μια επιχείρηση σκούπα που έκανε το Twitter. Σε ένα βράδυ εξαφανίστηκαν χιλιάδες πλαστοί λογαριασμοί. Μερικοί έλεγαν “ωχ! Έχασα τόσους followers!” Βέβαια ελάχιστοι είπαν “ωχ! Έχασα ένα πραγματικό άνθρωπο που με ακολουθούσε…” Αλγοριθμικά είναι σχετικά εύκολα να βγάλεις άκρη. Αν ακολουθεί περισσότερους από ότι τον ακολουθούν…αν δεν ποστάρει…ποτέ, και άλλα σημάδια συνδυαστικά δίνουν μια καλή εκτίμηση.
Εγώ τώρα που έφτασα αισίως τους 9000 followers το έχω σαν πρόβλημα. Το πρωτοεντόπισα όταν ψαχούλευα τους λογαριασμούς πολιτικών και κομμάτων (εδώ τα πορίσματά μου) και έχω καταφέρει να ρίξω από 6% στο 3% τους λογαριασμούς που θεωρεί πλαστούς το http://fakers.statuspeople.com (Καλή, δωρεάν αρχή για να ψάξετε αυτή την υπόθεση.)
Στο γράφημα βλέπουμε τα ποσοστά των πιο δημοφιλών (σε followers) Ελληνικών λογαριασμών στο Twitter. Οι μπλε είναι ξεκάθαρα πλαστοί λογαριασμοί. Προφανώς όσους περισσότερους follower έχει κάποιος, τόσο πιο δύσκολο είναι να το συντηρείς, αλλά εξαιρέσεις όπως της Έλενας Παπαρίζου δείχνουν ότι μπορείς να το κάνεις αν σε νοιάζει. Οι κόκκινοι ανενεργοί. Αυτοί δεν είναι αναγκαστικά πλαστοί, ειδικά στην Ελλάδα πολλοί γράφτηκαν, μπορεί και να κοιτάνε την timeline για ενημέρωση αλλά δεν γράφουν. Αν αναγάγουμε αυτά τα ποσοστά “καλών” λογαριασμών στον συνολικό αριθμό followers βλέπουμε λίγο διαφορετική εικόνα:
Οι παλιοί του Twitter μπορούν να σκεφτούν πολλούς λόγους να ακολουθείς τον Σάκη Ρουβά ακόμα και αν αρρωσταίνεις με την μουσική του. Τέτοιοι λογαριασμοί είναι σημείο αναφοράς για πολλές δουλειές ενός επαγγελματία στο Twitter. Είναι βέβαια να απορεί κανείς για σοβαρούς καλλιτέχνες που δεν φροντίζουν λίγο να καθαρίσουν τους followers τους, τουλάχιστον από τα χοντρά. Πρακτικά οι περισσότεροι επικεντρωνόμαστε σε όποιον κάνουμε εμείς follow. Στο κάτω κάτω αυτό μας επηρεάζει άμεσα. Αλλά αν σας νοιάζει και το καθαρό σας κούτελο στην κυβερνοκοινωνία, κάντε κάτι και για τους πλαστούς. Μακροπρόθεσμα μας συμφέρει όλους.