-Ντροπαλότητα και τρακ
-Συμπτώματα μετά από αμηχανία
-Αδυναμία χειρισμού συνήθων καταστάσεων
Η ιδιοσυγκρασία Τζελσέμιουμ(Gelsemium) αντιστοιχεί στο ομοιοπαθητικό φάρμακο Τζελσέμιουμ το οποίο παρασκευάζεται από το ομώνυμο φυτό, δυναμοποιημένο βέβαια.
Ντροπαλότητα και τρακ
Το βασικό χαρακτηριστικό του Τζελσέμιουμ είναι ότι είναι ντροπαλό. Έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης αλλά όχι τόσο όσο η Θούγια. Σκεφτείτε ένα παιδί που κεκεδίζει αλλά από ντροπαλότητα. Όταν είναι να πάει σε καινούριο περιβάλλον, σε άγνωστα άτομα έχει τρακ. Το τρακ είναι ουσιαστικά το βασικότερο χαρακτηριστικό του Τζελσέμιουμ. Μπορεί να κοκκινίζει από το τρακ του ή μπορεί να χάνει τα λόγια του. Εμφανίζεται πολύ συνεσταλμένο.
Και το ψωρικό Λαϊκοπόντιουμ μπορεί να έχει τρακ αλλά έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και συχνά και αρκετή αυτοπεποίθηση. Πιστεύει στην εξυπνάδα του και στις γνώσεις του απλώς έχει δυσκολία με καινούρια άτομα, δυσκολία που αφορά το μάρκετινγκ της εικόνας του. Αλλά όταν γνωριστεί μέσα στην παρέα δεν έχει πρόβλημα να λειτουργήσει. Λειτουργεί μια χαρά και θέλει να είναι και το επίκεντρο της παρέας.
Ενώ το Τζελσέμιουμ θα το δεις πιο μαζεμένο, πιο αμίλητο και παραμένει συνεσταλμένο. Και το εσωστρεφές Σούλφουρ μπορεί να το δεις συνεσταλμένο και λίγο αμίλητο, όχι όμως γιατί έχει πρόβλημα τόσο με τον εαυτό του αλλά επειδή είναι εσωστρεφές άτομο.
Συμπτώματα μετά από αμηχανία
Το Τζελσέμιουμ κουράζεται εύκολα. Έχει μια εύκολη κόπωση. Επίσης θα το δεις πολύ συχνά να βγάζει συμπτώματα μετά από αμηχανία. Όποια κατάσταση του προκαλεί αμηχανία μπορεί να τον ρίξει και να του προκαλέσει συμπτώματα. Συμπτώματα μπορεί να του προκαλέσουν και το άγχος αναμονής ή ένα σοκ με φόβο.
Αδυναμία χειρισμού συνήθων καταστάσεων
Το Τζελσέμιουμ έχει μια δυσκολία να αντιμετωπίσει καταστάσεις, να χειριστεί νέες καταστάσεις. Σκεφτείτε ένα ντροπαλό άτομο που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και μπλοκάρεται και σε απλές συνήθεις καταστάσεις, αυτή είναι η ουσία του Τζελσέμιουμ. Το Τζελσέμιουμ μοιάζει και με το εσωστρεφές Λαϊκοπόντιουμ, το εσωστρεφές Σούλφουρ, το εσωστρεφές Νάτρουμ Μουριάτικουμ και τη Θούγια αλλά έχει το στοιχείο του τρακ και της ντροπαλότητας πολύ πιο έντονο.
Θεωρείται σαν μια ιδιοσυγκρασία που τα συμπτώματα της ξεκινάνε αργά και κρατάνε για λίγο και αφορά αργά, εσωστρεφή σαν τάση άτομα. Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει πρόκειται για μια όχι συχνή ιδιοσυγκρασία και μια ιδιοσυγκρασία που δεν είναι βαθιά. Είναι πιο επιφανειακή και πολλές φορές περιστασιακή σε ορισμένα άτομα λόγω συνθηκών. Πιο σπάνια όμως τη βρίσκουμε και σαν βασική ιδιοσυγκρασία σε ορισμένα άτομα. Όπως διαπιστώνετε «ο Θεός αγαπάει την ποικιλία». Για άλλες ιδιοσυγκρασίες μπορούμε να μιλάμε για πολλή ώρα και να έχουμε να πούμε πολλά για να δώσουμε την ουσία τους ενώ για άλλες αρκούν λίγα λεπτά λόγω της φύσης τους.
Η προσπάθεια μου είναι τέτοιες πιο επιφανειακές ιδιοσυγκρασίες να τις συνδέουμε με το βασικό κορμό άλλων βασικών και βαθιών ιδιοσυγκρασιών σε ομάδες ώστε να μπορούμε να τις θυμόμαστε στη διάγνωση και διαφορική διάγνωση. Γι αυτό και έχω εντάξει το Τζελσέμιουμ στις Εσωστρεφείς σαν τάση ιδιοσυγκρασίες με κύριους εκπροσώπους το Νάτρουμ Μουριάτικουμ και το Ψωρίνουμ και δορυφόρους την Ιγκνάσια, τη Σέπια, το Νάτρουμ Καρμπόνικουμ, τη Σίλικα, την Αλουμίνα, τη Θούγια και τη Σταφισάγκρια. Οι εσωστρεφείς εκδοχές του Λαϊκοπόντιουμ και του Σούλφουρ θα μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν στις Εσωστρεφείς Ιδιοσυγκρασίες αλλά τις εντάσσω περισσότερο σε μια ιδιαίτερη κατηγορία ιδιοσυγκρασιών, τις Διανοητικές μαζί με τη συγγενή με το Σούλφουρ ιδιοσυγκρασία, το Γραφίτη.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η περιγραφή αυτής της ομοιοπαθητικής ιδιοσυγκρασίας (από το homeomed.gr) είναι τόσο πιο σύντομη από τις άλλες από την ίδια πηγή. Αν ήμουν “τύπος gelsemium” θα θιγόμουν! Αλλά φαντάζομαι εξαρτάται και από τον ωροσκόπο…