-Εξωστρεφείς σωματικές προδιαθέσεις
-Λιπαρό δέρμα, επίμονη ακμή, δύσοσμος ιδρώτας
-Αδικαιολόγητη Έλλειψη Αυτοπεποίθησης
-Αβάσιμες Ενοχές
-Φόβος για το ύψος, Αίσθηση ότι την βλέπουν-ελέγχουν
-Εσωστρέφεια
Ομοιοπαθητικά τούγια ή θούγια (έλαιο), χαρακτήρας αναλυτικά:
Εξωστρεφείς σωματικές προδιαθέσεις
Η ιδιοσυγκρασία Θούγια(Thuja occidentalis) αντιστοιχεί στο ομώνυμο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται από το φυτό Θούγια, ένα είδος μικρού κυπαρισσιού με φύλλωμα σε κάθετη διάταξη. Ψυχικά ανήκει σαφώς και έντονα στις Εσωστρεφείς Ιδιοσυγκρασίες ενώ σωματικά έχει έντονα εξωστρεφή σαν τάση χαρακτηριστικά συμπτώματα.
Γι’ αυτό θα δούμε σωματικά να έχει εξωστρεφείς προδιαθέσεις όπως και το Μεντορίνουμ για άσθμα ή για αλλεργίες και πάρα πολύ μεγάλη προδιάθεση για μυρμηγκιές. Οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα είναι συχνά και χαρακτηριστικά της Θούγια. Σε καταστάσεις με εξωστρεφείς προδιαθέσεις όπως άσθμα από παιδική ηλικία πρέπει να σκεφτούμε τη Θούγια. Σε καταστολή βλεννόρροιας με αντιβιώσεις ή μυρμηγκιών και κονδυλωμάτων με καυτηρίαση πρέπει πάλι να σκεφτούμε τη Θούγια. Η εξωστρεφής τάση στο σώμα προκαλεί τέτοιες υπερτροφικές καταστάσεις όπως κονδυλώματα, μυρμηγκιές, όζους, ινομυώματα, υπερτροφικές αμυγδαλές, υπερλειτουργία και υπερέκκριση. Γι αυτό και έντονα εξωστρεφείς στο σώμα τουλάχιστον ιδιοσυγκρασίες όπως το Μεντορίνουμ και η Θούγια έχουν προδιάθεση για τέτοιες παθήσεις.
Λιπαρό δέρμα, επίμονη ακμή, δύσοσμος ιδρώτας
Η Θούγια έχει ένα δέρμα περίεργο. Είναι λιπαρό και φαίνεται βρώμικο ενώ μπορεί να πλένεται πολύ συχνά το άτομο. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά. Θα δεις τη Θούγια να σου λέει ότι τα πλένει και τα χτενίζει τακτικά και όμως φαίνονται άπλυτα και αχτένιστα. Λόγω λιπαρότητας θα δούμε και πολύ έντονη ακμή στη Θούγια. Σε πολύ έντονη και επίμονη ακμή σε συνεσταλμένο άτομο με έλλειψη αυτοπεποίθησης και λιπαρό βρώμικο δέρμα σκεφτείτε και τη Θούγια.
Ιδρώνει αρκετά και μυρίζει άσχημα ο ιδρώτας της. Η Θούγια είναι συνήθως θηλυκή ιδιοσυγκρασία, αφορά κυρίως γυναίκες. Συνεσταλμένες γυναίκες και ιδιαίτερα έφηβες με έντονη ακμή, τάση για ενοχές και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Δεν της αρέσει το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όχι γιατί τη χαλάει στο στομάχι αλλά γιατί την ενοχλεί σαν γεύση πολύ. Όντας εξωστρεφές σαν τάση σωματικά, κοιμάται συνήθως μπρούμυτα και της αρέσει πολύ η θάλασσα όπως και το Μεντορίνουμ.
Αδικαιολόγητη Έλλειψη Αυτοπεποίθησης
Το κλειδί στη διάγνωση της Θούγια είναι η ψυχική εικόνα. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε βαθμό 3 ή 2 είναι το κλειδί για τη Θούγια. Προσέξτε όμως! Μπορεί να δεις μια Πλάτινα, όσο και αν φαίνεται παράξενο να σου δηλώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η Πλάτινα έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της αλλά αν μια Πλάτινα που ήταν θεογκόμενα ξαφνικά πάρει 5-6 κιλά και φοβηθεί ότι δεν είναι πια η θεογκόμενα μπορεί να σου δηλώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Αλλά πραγματική έλλειψη αυτοπεποίθησης πρωτογενώς, σαν γονότυπος και όχι σαν φαινότυπος λόγω εξωτερικών καταστάσεων, έχει η Θούγια και ας έχει αντικειμενικά ικανότητες και γνώσεις και πτυχία. Θα δεις μια μαθήτρια που σου λέει η μάνα της ότι βγάζει 18,5 γενικό και μονίμως η μαθήτρια αυτή λέει ότι δεν θα γράψει στα διαγωνίσματα και όμως τελικά σχεδόν πάντα γράφει καλά. Και όταν παίρνει τους βαθμούς δεν πιστεύει και η ίδια ότι έγραψε τόσο καλά.
Η Θούγια νοιώθει χαρακτηριστικά ότι είναι κάτω από το μέσο όρο σαν εξυπνάδα, σαν ικανότητες, σαν δείκτης νοημοσύνης, σαν αξία. Μπορεί να έχει πτυχία, διπλώματα, παπλώματα και όμως νοιώθει σταθερά ότι δεν αξίζει. Νοιώθει ότι σαν εξυπνάδα είναι πολύ πιο κάτω από τους άλλους, ότι είναι η τελευταία, ότι είναι ένα σκουπίδι, ότι είναι για πέταμα! Κι όλα αυτά παρότι έχει ικανότητες, παρότι μπορεί να είναι όμορφη και να έχει προσόντα. Έχει μονίμως αυτή την αίσθηση ότι δεν αξίζει, ότι δεν τα καταφέρνει, ότι δεν τα κάνει καλά. Λέει για το σώμα της: «Πώς είμαι έτσι, πως είναι έτσι τα χέρια μου ατσούμπαλα, τα πόδια μου, το σώμα μου, το κεφάλι μου; Είμαι άσχημη!»
Προσέξτε όμως θα δείτε και άλλες ιδιοσυγκρασίες να λένε κάτι τέτοιο ίσως όμως όχι σε τόσο βαθμό. Ας πούμε και μια Βαλεριάνα που όμως έχει αυτοπεποίθηση και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της, μπορεί να αναφέρει κάτι παρόμοιο για το σώμα της αλλά αυτό γίνεται γιατί δεν θέλει να χαλάσει η εικόνα της προς τα έξω. Ενώ η Θούγια αντικειμενικά ζει αυτή την κατάσταση και επειδή νοιώθει ότι πραγματικά δεν αξίζει μπορεί να λέει μέσα της: «Μα τι βρήκε επάνω μου ο άντρας μου και με πήρε;» Η Θούγια είναι γενικά εσωστρεφής και πολύ δύσκολα σου αναφέρει όλα αυτά που σκέφτεται και νοιώθει για τον εαυτό της και την αξία της.
Τυχαίνει καμιά φορά και έρχεται μια Θούγια στο ιατρείο και την κόβω εξ’ αρχής, πριν ρωτήσω διάφορα ότι είναι Θούγια και τη ρωτάω κατ’ ευθείαν: «Νοιώθεις πολλές φορές ότι δεν αξίζεις τίποτα ότι είσαι η τελευταία;» και τότε πετάγεται από το κάθισμα και λέει έκπληκτη: «Πώς το κατάλαβες αυτό γιατρέ; Εδώ ούτε και στη μάνα μου δεν το έχω πει τόσα χρόνια, ούτε και στον άντρα μου! Εσύ πως το κατάλαβες; Αυτό το πράγμα με βασανίζει μια ζωή ολόκληρη!» Και μπορεί να βλέπεις μια θεογκόμενα απέναντι σου και να είναι μορφωμένη και πετυχημένη δικηγόρος και όμως να έχει μονίμως αυτή τη βασανιστική εσωτερική αίσθηση.
Δεν είναι θαυμάσια η Ομοιοπαθητική! Δεν είναι καταπληκτικό να μπορείς να μπαίνεις βαθιά μέσα στην ψυχή του άλλου και να τον καταλαβαίνεις! Δεν είναι επίσης καταπληκτικό το να μπορείς να τον βοηθάς με φυσικά και ακίνδυνα ομοιοπαθητικά φάρμακα! Να μπορείς να του εξισορροπείς βαθιές ιδιοσυγκρασιακές τάσεις που τον βασάνιζαν και θα τον βασανίζουν χρόνια! Ο Θεός όταν κλείνει μια πόρτα ανοίγει όχι ένα αλλά πολλά παράθυρα. Και ένα τέτοιο θαυμάσιο παράθυρο είναι η Ομοιοπαθητική Ιατρική, όταν βέβαια την κατέχει κανείς σε βάθος και την εφαρμόζει σωστά βάσει των Συμπαντικών και Ομοιοπαθητικών Νόμων.
Αβάσιμες Ενοχές
Δεν είναι μόνο η έλλειψη αυτοπεποίθησης που είναι συχνά βαθιά κρυμμένη μέσα στην ψυχή της Θούγια. Είναι και η τάση για ενοχές. Η Θούγια έχει πολλές ενοχές για διάφορα πράγματα, ότι πχ τίποτα δεν κάνει σωστά, ότι τα κάνει λάθος, ότι γι αυτό που έγινε στη μάνα της, στον πατέρα της, στο σύντροφο της είναι υπεύθυνη αυτή ή και αυτή. Είναι κάτι που δεν εξηγείται λογικά, είναι χωρίς επιχείρημα, δηλαδή δεν κολλάει πουθενά αυτή η ιστορία κι όμως έχει την τάση να ρίχνει ενοχές στον εαυτό της. Μια μάνα πχ θα έχει ενοχές ότι δεν φροντίζει καλά τα παιδιά της και δεν τα μεγαλώνει σωστά. Νοιώθει ανίκανη, χωρίς ικανότητες, χωρίς αξία και δυνατότητες και ας είναι αβάσιμα όλα αυτά και ας τα καταφέρνει καλά στην πράξη.
Προσέξτε γιατί και ένα Νάτρουμ Μουριάτικουμ έχει παρόμοιες ενοχές, αλλά μικρές ενοχές με την έννοια του ότι δεν προσφέρει όσα θα έπρεπε μιας και είναι αυστηρή και απαιτητική με τον εαυτό της. Κι ένα Όρουμ που έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό του και θέλει να κάνει πολλά πράγματα μπορεί να νοιώθει ότι τίποτα δεν κάνει σωστά στη ζωή του, απογοητεύεται από τον εαυτό του και τις απαιτήσεις του και γι αυτό έχει τάσεις αυτοκτονίας. Η Θούγια όμως νοιώθει ότι δεν αξίζει, ότι υστερεί, ότι δεν έχει το δυναμικό να κάνει και τα συνήθη πράγματα που κάνει ο μέσος άνθρωπος. Σκεφτείτε τώρα μια Θούγια που είναι στην εφηβεία, που είναι σπυριάρα, με λιπαρό δέρμα και λαδωμένα μαλλιά τι ιδέα να έχει για τον εαυτό της. Αλλά μπορεί να είναι και πανέμορφη και να νοιώθει ακριβώς το ίδιο.
Φόβος για το ύψος, Αίσθηση ότι την βλέπουν-ελέγχουν
Η Θούγια έχει φόβο για το ύψος. Είναι ένας ανεξήγητος φόβος, δεν είναι έμμονη ιδέα όπως στο Αρτζέντουμ Νίτρικουμ. Φοβάται το ύψος, φοβάται να κοιτάξει από ψηλά από το μπαλκόνι προς τα κάτω σε βαθμό 2 ή 3.
Όταν είναι μόνη της στο σπίτι μπορεί να έχει την αίσθηση ότι την βλέπουν, ότι την κοιτάνε. Είναι μια αόριστη αίσθηση, μη συγκεκριμένη. Δεν είναι παραλήρημα, δεν είναι παράλογη ιδέα. Είναι μια αίσθηση ότι δεν έχει ιδιωτικότητα, σαν να είναι διάτρητοι οι τοίχοι και την βλέπουν. Δεν είναι φόβος φαντάσματος ή μεταφυσικός φόβος. Μεταφυσικούς φόβους έχει η Καλκάρεα Καρμπόνικα δηλαδή φόβους για φαντάσματα ή νεκρούς όπως και φόβους για κλέφτες ή κακοποιούς.
Ενώ η Θούγια έχει τη βασανιστική αίσθηση ότι τη βλέπουνε, ότι δεν είναι μόνη της, ότι την ελέγχουνε. Σκεφτείτε επίσης μια γυναίκα που είναι στη δουλειά της σε ένα γραφείο και έχει την αίσθηση ότι ο προϊστάμενος της ή οι συνάδελφοι της ή το κοινό την βλέπουν, την κρίνουν και την ελέγχουν. Ότι δηλαδή παρατηρούν και διαπιστώνουν ότι υστερεί. Και αυτή είναι η κοινή βάση όλων των πιο πάνω συμπτωμάτων, ότι δηλαδή νοιώθει για τον εαυτό της ότι υστερεί.
Εσωστρέφεια
Η Θούγια είναι ψυχικά πολύ εσωστρεφές άτομο. Γι αυτό εύκολα μπορεί κανείς να τη μπερδέψει με ένα Τζελσέμιουμ που έχει έντονη συστολή ή με ένα εσωστρεφές σαν τάση Λαϊκοπόντιουμ που είναι μαζεμένο και καταπιεσμένο ή με ένα εσωστρεφές Σούλφουρ ή Νάτρουμ Μουριάτικουμ. Αλλά όλα τα υπόλοιπα έχουν κάποια καλή ιδέα για τον εαυτό τους ενώ η Θούγια το αντίθετο.
Και η Θούγια, όπως και το Τζελσέμιουμ δεν είναι πολύ συχνές ιδιοσυγκρασίες. Λίγες είναι οι γυναίκες που επηρεάζονται για πολλά χρόνια από την ιδιοσυγκρασία αυτή. Και κυρίως θα το δούμε αυτό σε έφηβες ή νέες φοιτήτριες και ιδιαίτερα όταν έχουν γονείς και κυρίως μάνα με έντονη και κυριαρχική προσωπικότητα.
Εδώ η ομοιοπαθητική αρλούμπα πάει σύννεφο. Πιάστε οποιαδήποτε πρόταση από το παραπάνω κατεβατό του homeomed.gr και αναλογιστείτε:
1. Αν περιέχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση (μια η οποία να μπορεί να μετρηθεί ή να αξιολογηθεί κάπως αντικειμενικά)
2. Πόσο και αν διαφέρει από περιγραφή ζωδίου.