Οι παραδοσιακοί ξενώνες σε Πήλιο, Καστορία, Καρπενήσι, Ζαγοροχώρια, Αρκαδία, Καλάβρυτα, Νυμφαίο και Αράχωβα αυτόν τον καιρό έχουν την τιμητική τους. Διαφέρουν όμως πολύ μεταξύ τους και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξέρει ο υποψήφιος ταξιδιώτης τι ακριβώς θα βρει όταν φτάσει.
Ο ξενώνας είναι συνήθως παραδοσιακό σπίτι ή παλιό αρχοντικό. Μερικές περιπτώσεις, όπως ο ξενώνας Γκενεραλή γίνονται σημεία αναφοράς και προορισμοί χάρη σε spa και άλλες πολυτέλειες. Συνδυάζονται όμορφα με τον κόσμο του σκι και τα κοντινά χιονοδρομικά. Άλλες περιπτώσεις είναι απλά δωμάτια που χτίστηκαν σε ψευτοπαραδοσιακά μοτίβα για να δικαιολογούν πιο τσιμπημένες τιμές. Και υπάρχουν όμορφες εξαιρέσεις όπως το “Νισίτσα” στην Ροδαυγή που χτίστηκε τώρα αλλά με τρόπο και εμφάνιση παραδοσιακό.
Μερικές περιοχές όπως το Καρπενήσι έχουν μίγμα διαθέσιμων τύπων δωματίων, δηλαδή και ξενοδοχεία και ξενώνες και το …Montana τους για να καλύψουν κάθε ανάγκη σε διαμονή. Υπάρχουν πάμπολλες ιστοσελίδες που φιλοδοξούν να μαντρώσουν όλα τα διαθέσιμα καταλύματα στην Ελλάδα, δυστυχώς τα δασικά χωριά σπάνια χρήζουν δικής τους κατηγορίας (έξι είναι όλα και όλα!) οπότε άλλοι τα μαντρώνουν σαν ξενοδοχείο άλλοι σαν ξενώνα.
Η εποχικότητα των δυο λέξεων σαν αναζήτηση στο internet έχει ενδιαφέρον. Την λέξη “ξενώνα” την ψάχνουν κυρίως Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο ενώ την λέξη “ξενοδοχείο” Ιούνιο ως τέλη Ιουλίου! Συχνά συνδυάζονται με την ημερομηνία, πχ “Χριστούγεννα 2009” ή “Πάσχα 2010” ή με γνωστούς προορισμούς όπως “Χριστούγεννα Πράγα”, “Χριστούγεννα Παρίσι” ή “Πάσχα Κέρκυρα”. Ή απλά με ευχές!
Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξηγούμε αναλυτικά τι είναι δασικό χωριό, να παρέχουμε σε αυτό το blog και στο επίσημο site πληροφορίες και πολλές φωτογραφίες.
Τα υπόλοιπα είναι προσωπική υπόθεση του ταξιδιώτη, σαν βγει στον πηγαιμό…