Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Το αφεντικό θέλει «να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα» αλλά δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς είναι. Εδώ που τα λέμε και ο πιο ενημερωμένος υπεύθυνος Marketing δύσκολα θα καταλάβει! Και δεν είναι μόνο οι πολλοί και υπαρκτοί κίνδυνοι που στηλιτεύω πρόσφατα. Το πεδίο αλλάζει τόσο γρήγορα ώστε να είναι…ναρκοπέδιο. Σεμινάρια, συνέδρια και χιλιάδες συμβουλές οι οποίες όμως δεν καταλήγουν πουθενά. Γιατί την τελική απόφαση και την ευθύνη για το πως θα φανεί το brand εσείς την αναλαμβάνετε. Ούτε η διαφημιστική, ούτε οι «ειδικοί» των social media.
Η αντίσταση είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε εταιρείες που έχουν να κάνουν με B2B. «Το Facebook είναι για καταναλωτικά προϊόντα, για τους τελικούς καταναλωτές, όχι για τους δικούς μας πελάτες» η πιο συχνή αντίρρηση. Το Facebook όμως είναι απλά ένα μέσο. Σαν το email ή το fax. Είναι ένα παράθυρο στον υπολογιστή με περιεχόμενο και λειτουργίες. Αν θέλετε μια σελίδα με 300,000 «μου αρέσει» τύπου φίλους τότε ναι, δεν σκέφτεστε μάλλον σφαιρικά το θέμα. Μια σελίδα, ένα γκρουπ, μπορεί να έχει και μόνο τριάντα ανθρώπους και να φέρνει αποτελέσματα. Δείτε το σαν…δωρεάν μηχανογράφηση!
Δεν αντικαθιστά την προσωπική επαφή. Οποιοδήποτε εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης είναι απλά μια αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας. Αντί να αναγκάζετε τους πελάτες να ανοίγουν φάκελο με τυπωμένο προσπέκτους ή να δέχονται email newsletter, τους «ταϊζετε» περιοδικά πληροφορίες. Αυτό που άλλαξε είναι η μορφή. Ούτε παλιά μπορούσατε να τους αναγκάσετε να τα διαβάζουν ούτε τώρα. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, ειδικά στον τρόπο που ξέρει ότι προτιμάει να καταναλώνει πληροφορίες. Αν χρησιμοποιεί καθημερινά το LinkedIn έχει ανοίξει ένα παράθυρο. Βάλ’τε την κατάλληλη πληροφορία σε αυτό και θα την δεχτεί με χαρά. Μπείτε στο οικοσύστημα της καθημερινότητάς του.
«Μα, στο LinkedIn βλέπουν τις επαφές του! Κι αν είναι ανταγωνιστές;” Συχνή παρανόηση, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν να συνεργάζονται. «Τι μπορώ να γράψω που να μην θίξει κανέναν;” Είναι καλή αρχή να το σκέφτεστε αυτό ακόμα και στην προσωπική σας σελίδα στο Facebook. Να γράφετε πάντα σαν να πρόκειται να τα δούνε όλοι. Φανταστείτε να δείχνουν αυτό που γράψατε σε αίθουσα δικαστηρίου. Είστε περήφανοι για αυτή την φωτογραφία, αυτό το σχόλιο, αυτό το κείμενο; Στέκει; Θα έπρεπε να είναι μυστικό; Βοηθάει κανέναν ή απλά κάνω φιγούρα; Θα στέκει σε δυο χρόνια ή θα σας κυνηγάει σαν εφιάλτης;
Δεν είναι λοιπόν πυρηνική φυσική. Είναι οι ίδιοι κανόνες που θα έβρισκε λογικούς και ο παππούς μου, απλά σε νέο μέσο. Αν πουλάτε πάνες ακράτειας, μην βάλετε τα ονόματα στο case study! Αν πουλάτε πυρηνικές κεφαλές, μην κατονομάσετε τον decision maker στην πρόσφατη επιτυχή σας πώληση!! Είτε το γράψετε στο Facebook, το Xing ή το LinkedIn όμως το μόνο που αλλάζει είναι ποιούς πελάτες σας ίσως βολεύει.
Σε μεγάλο βαθμό η απάντηση αν, πως και πόσο θα πρέπει να ασχοληθείτε με social media είτε b2b ή b2c αρχίζει όταν ακούτε προσεκτικά τις υπάρχουσες συζητήσεις. Πατήστε εδώ για σχετικό άρθρο.
Comments are closed.