Η αύξηση βάρους του μωρού είναι θέμα που αγχώνει τις περισσότερες μητέρες. (Συχνά κοιτάνε μάλιστα παλιότερα διαγράμματα ανάπτυξης τα οποία βασίζονταν σε διατροφή με πιο λιπαρά πρόσθετα από ξένο γάλα.) Έτσι γίνεται πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης με διάφορους μύθους και “φυτικά” προϊόντα να διεκδικούν τον ρόλο της λύσης.
1. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πρώτα από όλα πως θα μπορούσε να αποδειχθεί αν είναι ή όχι μια ουσία αποτελεσματική για αυξημένη γαλακτοπαραγωγή. Συνιστώ να διαβάσετε αυτή εδώ την περίληψη όλων των επιστημονικών μελετών στην χρήση διαφόρων ουσιών και την μεθοδολογία τους. http://ejournals.library.ualberta.ca/index.php/JPPS/article/viewFile/6663/7429
2. Η μόνη ουσία η οποία αποδεδειγμένη και χωρίς παρενέργειες συνιστάται είναι αυτή: “Oxytocin enhances onset of lactation among mothers delivering prematurely.” Ruis H, Rolland R, Doesburg W, Broeders G, Corbey R.” Αλλά και πάλι όχι για όλες τις περιπτώσεις.
3. Ξέρουμε σίγουρα μερικά πράγματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την γαλακτοπαραγωγή όπως το κάπνισμα και ψυχοτρόπες ουσίες. Μια καλή περίληψη θα βρείτε εδώ – http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;108/3/776
4. Μερικά φάρμακα ανεβάζουν μεν αποδεδειγμένα την ποσότητα γάλακτος αλλά έχουν και
σοβαρές παρενέργειες. (πχ Reglan) Σε άλλες περιπτώσεις αντιψυχωσικά φάρμακα (πχ supliride) έχουν ως επιθυμητή παρενέργεια την μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος. Για άλλα (Domperidone) υπάρχει γενική συμφωνία ότι δεν έχει παρενέργειες αλλά παραμένει στις λίστες (έστω χαμηλού κινδύνου). http://pediatrics.aappublications.org/content/125/1/e107.abstract
5. Η δοσολογία η οποία επηρεάζει ή όχι αρνητικά το μωρό ή την μητέρα είναι για πολλές ουσίες ακόμα θέμα επιστημονικής διερεύνησης. πχ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2492930/ για να καταλάβετε τον επιστημονικό προβληματισμό γύρω από αυτή την σημαντική λεπτομέρεια. (Την οποία πολλοί των “φυτικών ουσιών” προσπαθούν να προσπεράσουν στα γρήγορα.)
Υπάρχει λόγος που κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί έχει στις οδηγίες ειδική μνεία στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Επειδή έχει γίνει σχετική μελέτη! Αντίθετα πολλές φυτικές ουσίες, με την πρόφαση ότι “είναι φυσικό προϊόν” και επειδή συχνά ακριβώς δεν έχουν καμία επίπτωση στον άνθρωπο (άρα δεν συντρέχει λόγος ελέγχου τους από τον ΕΟΦ) μπορούν να κυκλοφορούν με γενικόλογα και τρελές θεωρίες αποτελεσματικότητάς τους.
Δεν βοηθάει πάντως καμία μητέρα ο φανατισμός που περιβάλλει το θέμα. Από την μια όλες οι φαρμακευτικές συνωμοτούν για να σταματήσουν όποια θέλει να θηλάσει, από την άλλη η “μαγική” εμπειρία του θηλασμού και η μυστηριώδης μητέρα φύση που βάζει ακριβώς ότι πρέπει στο μητρικό γάλα. Κάπου ανάμεσα στα δυο άκρα υπάρχουν απεγνωσμένες, φοβισμένες και ανενημέρωτες μητέρες που προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι καλύτερο για το μωρό τους…
Αναλυτικά τα μεθοδολογικά θέματα με τα βότανα εδώ.