Έρχονται εκλογές και κάποιοι ετοιμάζονται. Δυστυχώς δεν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες με οργανωμένο τρόπο (βλ. πχ καμπάνια Ομπάμα) αλλά σε ανταρτοπόλεμο που θα μας ταλαιπωρήσει. Πριν λοιπόν γιγαντωθεί το φαινόμενο και σιχαθείτε το Facebook ή άλλα social media, ιδού ο σύντομος οδηγός μου.
1. Όνομα χρήστη. Έχουμε όλοι δικαίωμα να χρησιμοποιούμε ψευδώνυμα, αλλά οι περισσότεροι στο Facebook τουλάχιστον έχουμε το αληθινό μας όνομα. Αν ψάξετε “Αλεξ Χαλκίδης” στο Google θα με δείτε. Αν ψάξετε τον εαυτό σας στον τηλεφωνικό κατάλογο μάλλον θα τον βρείτε. Έχει και την διεύθυνση ενός αληθινού ανθρώπου που πληρώνει αληθινό λογαριασμό τηλεφώνου. Τα troll συχνά τσιμπάνε ονόματα από εκεί μάλιστα για να είναι πιο πειστικός ο λογαριασμός. Στην οποία περίπτωση ελέγξτε αν στον τοίχο του ταιριάζουν και τα υπόλοιπα. Λέει ότι μένει στην Κρήτη. Φαίνεται κάτι τέτοιο στην timeline του;
2. Παρατσούκλι χρήστη. Ανάλογα με την καταγωγή (εννοώ την internetική) του τρολ, υπάρχουν συμβάσεις που προτιμάει το κάθε τρολ στο όνομα. Καθότι ανοίγουν πολλούς πλαστούς λογαριασμούς υπάρχουν σταθερά στοιχεία. πχ Χρησιμοποιεί όλο κεφαλαία; Όλο μικρά; Πλήρες όνομα τύπου “Γεώργιος Κατωπόδης του Ιωάννη”; Έχουν επίσης και στάνταρ προφίλ. Δηλαδή βάζουν μια φωτογραφία, ένα φιρμάνι στο “About” και 3-4 αναρτήσεις για ξεκάρφωμα. Κάθε τρολ αυτής της κατηγορίας τα κάνει πάντα περίπου ίδια από κεκτημένη ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα λάθη:
3. Φωτογραφία προφίλ. Κάντε “αποθήκευση” και μετά αναζήτηση στο Google Images. Το τρολ ποτέ δεν έχει πολλές φωτογραφίες του εαυτού του (που θα τις βρει). Άντε να έχει μια (συνήθως πρόσφατα την ανέβασε) η οποία είναι κλεμμένη από κάπου online. Ο αληθινός άνθρωπος , ακόμα κι αν είναι ντροπαλός, θα έχει φωτό που τον έχουν κάνει tag οι φίλοι του ή 1-2 από διακοπές κάπου να φαίνεται.
4. Κίνηση λογαριασμού. Σε παρόμοια λογική, ακόμα και οι “watchers” (άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Facebook απλά για να κοιτάνε, αλλά δεν γράφουν συνήθως) έχουν στον τοίχο τους διαδράσεις με αληθινούς φίλους τους. Έστω και αν είναι απλά “χρόνια πολλά” κάθε χρόνο στα γενέθλιά τους. (Αυτό δεν είναι απόλυτο – πολλές φορές σου λένε χρόνια πολλά και σε πλαστούς λογαριασμούς.)
5. Λίστα φίλων. Τα τρολ έχουν ΦΒ φίλους. Συνήθως αρχίζουν να τρολάρουν όταν περάσουν τους 250 φίλους γιατί θεωρούν ότι είναι πειστικό νούμερο αυτό. Αλλά οι “φίλοι” τους είναι άσχετοι. Θα δείτε πολλές ταβέρνες, καταστήματα κοσμημάτων, διασημότητες, συλλόγους και τέτοιου είδους “φίλους”.
6. Κοινοί φίλοι- ενδιαφέροντα. Τα τρολ όταν ανοίγουν λογαριασμούς βαράνε και μερικά like στην τύχη. Συνήθως αφιερώνουν λίγα λεπτά σε στυλ “έστω ότι κάνω ότι είμαι 25χρονη κοπέλα, τι θα μου άρεσε;” και βαράνε ότι βρούνε μπροστά τους και ότι προτείνει αρχικά το Facebook. Αλλά μετά βέβαια δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα σχετική. Πάτησε μεν “like” στην Amy Winehouse όταν έστηνε τον λογαριασμό αλλά έχει “φίλες” τρεις σκυλούδες τραγουδίστριες που κάνουν αιτήματα σε όποιον να’ναι…. Οι αληθινοί άνθρωποι είναι μέλη στον Εξωραιστικό σύλλογο, ή τον σύλλογο γονεών ή έχουν κάνει like στο καφέ της γειτονιάς ή την ταβέρνα του κουμπάρο.
7. Κλειδωμένο το email και άλλα στοιχεία επικοινωνίας. Τα τρολ συνήθως δεν δείχνουν το email τους γιατί είναι τύπου “[email protected]”. Δεν δείχνουν διεύθυνση ούτε κάτι άλλο που μπορείς να ελέγξεις. Αν δείχνουν, προτείνω το www.spokeo.com για έλεγχο σε ποιες άλλες υπηρεσίες είναι γραμμένος κάποιος με αυτό το email.
8. Πιο πολύπλοκοι αλγόριθμοι υπάρχουν. Σε forum ειδικά έχει αναπτυχθεί και ειδικό λογισμικό που ψάχνει για ασυνήθιστες εξάρσεις κινητικότητας, διαφορές σε γραμματική, συντακτικό ή τρόπο γραφής, απόπειρες αλλαγής του θέματος, ιδιαίτερη ικανότητα στην πρόκληση συζήτησης και άλλα τέτοια. Δύσκολα θα αντιληφθούν πιο προηγμένα τρολ όμως που το παίζουν αδαείς ή θέτουν φαινομενικά αθώες ερωτήσεις. Δεν συνιστώ να μπλέξετε με αυτό το επίπεδο.
9. Ντετεκτιβική προσέγγιση μπορεί ο καθένας να έχει, έστω στα απλά. Δηλώνει ότι δουλεύει κάπου ο άνθρωπος; (Συνήθως τα τρολ δεν δηλώνουν τίποτα.) Είναι μέλος σε κάποιον σύλλογο τοπικό ή σε σχέση με τα χόμπι του; Έχει οτιδήποτε από το οποίο θα μπορούσε να ελεγχθεί; Ακόμα και ο πιο φιλύποπτος πραγματικός χρήστης που προσέχει να μην παρέχει στοιχεία online, έχει κάποια συνοχή. Αν είμαι πχ ψυχολόγος, ανεβάζω πράγματα σε σχέση με το αντικείμενό μου. Αν είμαι από την Ανάφη, κάπου θα έχω κάνει ένα σχετικό like.
10. Επαγγελματικά τρολ δεν θα τα καταλάβετε. Έχουν δικό τους blog, άλλα social media, μπορεί να έχουν παρουσία χρόνια. Χτυπάνε μεθοδικά, χτίζουν εμπιστοσύνη, μιλάνε έντεχνα, αφήνουν ένα link που σκοτώνει την στιγμή που έχουν μετρήσει μέγιστη απόδοση. Μην κάνετε καν τον κόπο να τους σκέφτεστε αυτούς.
Προσοχή! Το πιο συχνό “σημάδι” που επικαλούνται πολλοί ως απόδειξη τρολοσύνης, απλά δεν ισχύει. Λένε “από που ήρθε ξαφνικά αυτός;” αλλά αυτό με τον τρόπο που λειτουργεί το Facebook δεν στέκει. Μπορεί να είδα ότι ένας φίλος μου έκανε like ή σχολίασε μια ανάρτηση φίλου του. Δεν με ξέρεις αλλά νιώθω την ανάγκη να γράψω κάτι. Δεν με κάνει τρολ αυτό από μόνο του. Απλά παθιασμένο με τα πολιτικά και ενίοτε ενοχλητικό. ; )
Εδώ αναλυτικά στα σημεία το άρθρο μου “τι είναι τρολ και γιατί κακοποιείτε τον όρο;”
Comments are closed.