Από την φαρμακολογία της Ομοιοπαθητικής και αυτό το απόσπασμα. Αν σας μοιάζει με ένα κακογραμμένο ωροσκόπιο είναι γιατί κάπως έτσι είναι! Αρχίζει με ανόητες γενικεύσεις:
-Ένα κρυουλιάρικο Σούλφουρ με χαρακτηριστικά εκζέματα -Ενοχλητική λιγούρα
-Υπερκινητικότητα στο σώμα όταν διαβάζει -Εσωστρεφής μιζέρια, νεύρα και κριτική διάθεση
Αντιστοιχεί στο ομώνυμο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται από το ορυκτό Γραφίτης(Graphites).
Ένα κρυουλιάρικο Σούλφουρ με χαρακτηριστικά εκζέματα
Κλασσικά με αυτά πάει να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Σκέφτεσαι “ρε, μήπως λέει για εμένα;” γιατί όλο και κάτι ταιριάζει. (Όσα δεν ταιριάζουν τα αγνοούμε.) Και μετά αρχίζει το ρεσιτάλ γενικόλογης αρλούμπας!
Εάν έχουμε ένα άτομο που μοιάζει με Σούλφουρ αλλά είναι κρυουλιάρικο 2 ή 3 σκεφτόμαστε το Γραφίτη. Παρότι έντονα κρυουλιάρης χειροτερεύει έντονα και στη ζέστη και θέλει χαρακτηριστικά αέρα, δυσφορεί χωρίς αέρα. Μπορεί να τον δεις να βάζει πχ αρκετά ρούχα αλλά να θέλει το παράθυρο ανοιχτό για να του φυσάει ο αέρας. Έχει το κάψιμο στις παλάμες και στις πατούσες όπως και το Σούλφουρ.
Ευαίσθητο δέρμα και πολλές δερματικές παθήσεις όπως και το Σούλφουρ. Συχνή και έντονη φαγούρα, εκζέματα, τριχόπτωση, τριχόπτωση και στο γένι, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, γωνιακή στοματίτιδα. Έχει το χαρακτηριστικό έκζεμα στην εσωτερική επιφάνεια των αγκώνων και στην πίσω επιφάνεια των γονάτων το οποίο το βλέπουμε συχνά σε παιδιά. Το έκζεμα του προκαλεί έντονη φαγούρα, ξύνεται μανιωδώς και το ματώνει και χαρακτηριστικά βγάζει ένα κολλώδες υγρό που κάνει και σκληρή κρούστα. Το δέρμα του είναι συχνά τραχύ, σαγρέ και σκάει εύκολα. Κάνει εύκολα κάλλους στις παλάμες και στις πατούσες. Τα νύχια του σπάνε εύκολα και γυρνάνε προς τα μέσα εύκολα τραυματίζοντας τα μαλακά μόρια.
Όπως και το Σούλφουρ έχει δύσοσμες όλες τις εκκρίσεις του, τον ιδρώτα και την αναπνοή του. Έχει όπως και το Σούλφουρ συχνά φουσκώματα στην κοιλιά, δύσοσμα αέρια, δυσκοιλιότητα και μπορεί και ευκοιλιότητα. Έχει χαρακτηριστικά περιπρωκτική υγρασία, τάση για ραγάδες και αιμορροΐδες. Ο ιδρώτας του και οι εκκρίσεις του είναι ερεθιστικές.
Ενοχλητική λιγούρα
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι το εξής: Ρωτάμε: «Συμβαίνει συχνά στη διάρκεια της μέρας να νοιώθεις μια ενόχληση στο στομάχι και να θέλεις να τρως κάτι κάθε τρείς και λίγο για να ανακουφιστείς; Όχι ποσότητα αλλά κάτι να μασουλήσεις για να ανακουφιστείς;»
Μην το μπερδέψουμε αυτό με τη λαιμαργία του Σούλφουρ το οποίο συχνά πεινάει μονίμως αλλά τρώει και ποσότητες αλλά χωρίς να έχει την ενόχληση αυτή στο στομάχι. Ο Γ ραφίτης επομένως θέλει να τρώει συχνά και λίγο για να ησυχάσει αυτή την ενόχληση στο στομάχι.
Υπερκινητικότητα στο σώμα όταν διαβάζει
Ένα άλλο σημαντικό του χαρακτηριστικό είναι ότι όταν προσπαθήσει να κάνει διανοητική εργασία, όταν πρέπει να συγκεντρωθεί διανοητικά για να διαβάσει κάτι τότε αρχίζει να έχει υπερκινητικότητα στο σώμα. Σκεφτείτε πχ ένα μαθητή που όποτε πάει να διαβάσει νοιώθει την καρέκλα να έχει καρφιά, δεν μπορεί να κάτσει ήσυχα.
Εσωστρεφής μιζέρια, νεύρα και κριτική διάθεση
Ένα άλλο βασικό του χαρακτηριστικό είναι η εσωστρεφής του μιζέρια. Είναι συνδυασμός μελαγχολικής και κριτικής διάθεσης. Τρώγεται με τα ρούχα του, του φταίνε όλα, γκρινιάρης, σκυθρωπός και νευρικός. Ευέξαπτος και ανυπόμονος. Αναποφασιστικότητα έντονη όπως και το Λαϊκοπόντιουμ.
Επομένως σκεφτόμαστε Γραφίτη όταν κάποιος μας θυμίζει Σούλφουρ αλλά είναι κρυουλιάρης έντονα, πιο μίζερος και γκρινιάρης, έχει τα χαρακτηριστικά δερματικά του Γραφίτη πίσω από το γόνατο και μπροστά στον αγκώνα με έντονη φαγούρα και κολλώδη έκκριση, έχει τη λιγούρα στο στομάχι όπως την περιγράψαμε και την υπερκινητικότητα στο σώμα όταν πάει να συγκεντρωθεί διανοητικά.
-Μιζέρια με διαστροφικό περιεχόμενο και εσωστρεφή έκφραση -Διαστροφικά σωματικά συμπτώματα
To Zn9i1ivonK(Syphininum) όπως και το Μεντορίνουμ και το Ψωρίνουμ είναι «νοσώδη φάρμακα». Η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους προέρχεται από εκκρίματα συγκεκριμένων ασθενειών. Στην περίπτωση του Συφιλίνουμ προέρχεται από την σπειροχαίτη της σύφιλης δυναμοποιημένη βέβαια σε τέτοιο ψηλό βαθμό που να μην εμφανίζει καμία απολύτως παρενέργεια. Άλλωστε όπως είπαμε όταν μιλήσαμε και για το Μεντορίνουμ και το Ψωρίνουμ τέτοια διαδικασία παρασκευής φαρμάκων έχουμε και στην παρασκευή των εμβολίων όπου χρησιμοποιούμε πχ σαν πρώτη ύλη εκκρίματα από ασθενείς με ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά κλπ.
Μιζέρια με διαστροφικό περιεχόμενο και εσωστρεφή έκφραση
Είναι σαφώς διαστροφικό άτομο αν και όχι τόσο διαστροφικό όπως η Λάχεσις. Ενώ η Λάχεσις έχει αρκετό εξωστρεφές μπρίο το Συφιλίνουμ έχει μια πολύ έντονη μιζέρια, εσωστρεφούς τύπου θα λέγαμε όσον αφορά μόνο την έκφραση και όχι το περιεχόμενο. Είναι πολύ μίζερο και γκρινιάρικο και χρησιμοποιεί αυτή την μιζέρια, αυτή την κατάσταση του ότι έχει προβλήματα και δεν είναι καλά για να κερδίζει την προσοχή των άλλων και την ενασχόληση τους με αυτήν. Αλλά δεν έχει τη μαεστρία της Λάχεσις που κάτι τέτοιο το έχει κάνει τέχνη και η οποία καταφέρνει μέσα από τη συνειδητή στάση του θύματος να έχει αντισταθμιστικά οφέλη, να έχει αποτέλεσμα. Η Λάχεσις δεν βιώνει αυτή την κατάσταση, την υποκρίνεται συνειδητά ενώ το Συφιλίνουμ τη βιώνει αυτή την μιζέρια και κολυμπάει μέσα σε αυτήν και βράζει στο ζουμί του.
Ένας εμπειρικός κανόνας είναι ότι όταν δούμε ένα ξεκάθαρα διαστροφικό άτομο το οποίο πήρε διάφορα ομοιοπαθητικά φάρμακα και δεν ξεκολλάει και δεν βελτιώνεται ή βελτιώνεται λίγο και για μικρό χρονικό διάστημα και ξαναπέφτει τότε σκεφτόμαστε το Συφιλίνουμ. Το φάρμακο αυτό φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίζει την κατάσταση και να ξεμπλοκάρει το άτομο από τη στασιμότητα και τη μιζέρια. Προσοχή όμως, πρώτα πρέπει να τσεκάρουμε όλα τα άλλα διαστροφικά φάρμακα αν ταιριάζουν και όχι με την πρώτη γκρίνια να δίνουμε Συφιλίνουμ. Αν λοιπόν δώσουμε μια Λάχεσις πχ και δεν έχει πάει αντικειμενικά καλά το άτομο θα πρέπει να σκεφτούμε και το Συφιλίνουμ.
Διαστροφικά σωματικά συμπτώματα
Ως διαστροφικό άτομο έχει διάφορα διαστροφικά σαν τάση συμπτώματα, δηλαδή συμπτώματα στα οποία υπάρχει έντονη καταστροφή ιστών. Πχ πόνους στα κόκκαλα που χειροτερεύουν χαρακτηριστικά το βράδυ, καταστροφή οστών, ευπαθές περιόστεο, παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, εξοστώσεις, διαλυμένα και φαγωμένα δόντια με αλλαγή χρώματος και σχήματος.
Το βασικό του χαρακτηριστικό όμως είναι η διαστροφική του μιζέρια σαν περιεχόμενο με τον εσωστρεφή σχετικά τρόπο έκφρασης. Σου λέει: «Δεν είδα καμιά διαφορά γιατρέ, δεν πρόκειται να γίνω καλά, δεν με βοήθησες, δεν μου έκανε τίποτα το φάρμακο, είτε το έπαιρνα είτε όχι το ίδιο ήμουνα, θα γίνω καλά γιατρέ ή χάνουμε το χρόνο μας;» Μπορεί μάλιστα να στα λέει αυτά ενώ όταν το ψάξεις αντικειμενικά έχει πάει κάπως ή και αρκετά καλύτερα.
Βέβαια τέτοια γκρίνια μπορεί να έχεις από πολλές ιδιοσυγκρασίες και ιδιαίτερα τις διαστροφικές και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις την ιδιαίτερη μιζέρια του Συφιλίνουμ. Το Συφιλίνουμ δεν είναι καπάτσο διαστροφικό όπως πχ η Λάχεσις, είναι μίζερο διαστροφικό, χωμένο μέσα στη μιζέρια του, στην άρνηση και στη γκρίνια και στα αντιπαθητικά παράπονα: «Όλο τριγυρνάω στους γιατρούς και όλο στα ίδια μένω, δεν με έκανες καλά γιατρέ, τι θα γίνει;»
Μια ήπια Λάχεσις με έντονα «καρδιακά» συμπτώματα
Προέρχεται η πρώτη της ύλη και αυτής από δηλητήριο ομώνυμου φιδιού όπως και η Λάχεσις και μοιάζει αρκετά με αυτήν. Όταν δούμε ένα άτομο που έχει αρκετά χαρακτηριστικά Λάχεσις αλλά είναι πιο ήπια και λιγότερο καπάτσα και έχει έντονα συμπτώματα από την περικαρδιακή περιοχή, συμπτώματα που μοιάζουν κάπως με νευροφυτικά ή υστερικά τότε σκεφτόμαστε και τη Νάγια(Naja tripudia). Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιακή και φλεβική της λειτουργία είναι διαταραγμένη και προκαλεί διάφορα συμπτώματα. Ταχυπαλμίες, αίσθηση σαν να πνίγεται, αίσθηση σαν να μην μπορεί να μιλήσει, συμφορητικό πονοκέφαλο με γρήγορο και νευρικό παλμό, καρδιακή δύσπνοια.
Σου λέει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και αυτό οφείλεται σε διαταραχή της καρδιάς και κατ’ επέκταση και της κυκλοφορίας του αίματος. Η δύσπνοια αυτή χειροτερεύει όταν ξαπλώνει και ιδιαίτερα όταν ξαπλώνει αριστερά. Νοιώθει διάφορα συμπτώματα στην αριστερή πλευρά του θώρακα και μούδιασμα στο αριστερό χέρι, συμπτώματα δηλαδή που θυμίζουν καρδιοπάθεια. Επίσης πνίξιμο στο θώρακα ή στο λαιμό ή βήχα που επιμένει, πόνο στην καρδιά, ζέστη ανάμεσα στις ωμοπλάτες, πόνο που έχει τα χαρακτηριστικά της στηθάγχης. Ταυτόχρονα με αυτά τα συμπτώματα έχει κρύα μελιτζανί άκρα.
Όλα αυτά τα «καρδιακά» συμπτώματα δεν είναι νευροφυτικά όπως πχ στο Φώσφορο. Έχει οργανικό πρόβλημα η Νάγια. Όχι απαραίτητα ανατομικό αλλά σίγουρα λειτουργικό. Έχει πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς και στην κυκλοφορία του αίματος και αυτά προκαλούν αυτά τα συμπτώματα. Όλα αυτά προκαλούνται λόγω υπεραιμίας στην προκάρδια περιοχή και στο κεφάλι και μειωμένης αιμάτωσης στα άκρα. Μπορεί αυτά να εξελιχθούν σε κανονική κλινική εικόνα καρδιοπάθειας και αν η συνολική ιδιοσυγκρασία ταιριάζει με Νάγια, τότε θα δώσουμε Νάγια.
Ρε δεν πα να δώσετε και την Μάγια την μέλισσα; Είναι τουλάχιστον εγκληματική απάτη ο τρόπος που παραμυθιάζουν οι ομοιοπαθητικοί με τέτοια βλακώδη κείμενα (ή αντίστοιχα λόγια) τους ανθρώπους.