httpv://www.youtube.com/watch?v=uSPp6nniTM8&feature=player_embedded#!
(Brompton= ακριβή μάρκα σπαστού ποδήλατου από την Αγγλία. Γενικά οποιοδήποτε αγγλικό site τα έχει ως ότι καλύτερο. Στο βίντεο ο τύπος είναι μάλλον αποτυχημένος Mr Bean…)
Σοβαρά όμως, ιδού η λίστα μου με θέματα γύρω από το σπαστό ποδήλατο – τι να σκεφτείτε σαν παράγοντες:
* Πόσο μικρό γίνεται; Σημαντικό για κάποιες περιπτώσεις (αεροπλάνο, μικρό πορτ μπαγκάζ)
* Μερικά ποδήλατα απαιτούν έξτρα αξεσουάρ για να μένουν διπλωμένα ή για την μεταφορά. Δηλαδή πρέπει να τα κουβαλάς μαζί σου ή αν τα χάσεις ψάχνεσαι.
* Πόσο εύκολο σε βρωμίζει όταν είναι διπλωμένο; (Γράσα κλπ σε σημεία που τρίβονται πάνω σου)
* Πόσο γρήγορα διπλώνει στην μορφή που σε βολεύει; Εγώ πχ κατά 70% αρκούμαι να διπλώνω στην μέση το ποδήλατο και να το σπρώχνω σαν καρότσι.
* Πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη ταχύτητα; Μερικά ποδήλατα με derailleur απαιτούν να έχεις βάλει την μεγαλύτερη ταχύτητα για να διπλώσουν.
* Όταν το κουβαλάς είναι βολικό; Καλά ζυγισμένο; Μένει διπλωμένο; Είναι το κέντρο βάρους του βολικό; Πέφτει πάνω στο γόνατο ή την κνήμη σου με ενοχλητικό τρόπο; Αν είσαι κοντός/ή μπορείς να τα καταφέρεις ή είναι μόνο για ψηλούς και καλογυμνασμένους;
* Η θήκη μεταφοράς τελικά πολύ σπάνια είναι απαραίτητη. Πολλές φορές μια ελαφριά και πρόχειρη είναι πιο βολική από τις καραενισχυμένες των κατασκευαστών. Αν είναι πολύ βαριά και μεγάλη όταν διπλώνει τελικά πολύ απλά…δεν την χρησιμοποιείς!
Προφανώς οι χρόνοι διπλώματος που δίνουν οι κατασκευαστές είναι συχνά αρλούμπες. Δηλαδή είναι ο χρόνος που κάνει κάποιος που το ξέρει τέλεια, το έχει κάνει ένα εκατομμύριο φορές και του βγήκε και τέλεια όταν το έγραφαν στο βίντεο! Ομοίως ανόητοι μερικοί κατασκευαστές που διαφημίζουν ως “σπαστά” ποδήλατα που πρέπει να αφαιρέσεις την ρόδα και άλλα τέτοια αστεία και ανόητα.